Inflation och vad som ger pengar dess värde

Det var bättre förr.

Låt mig återigen ta er med i min egen tankevärld och hur det visade sig att jag hela tiden blev fattigare.

Som liten minns jag väl hur min mormor gav mig fyra kronor för att köpa en Storstrut. Detta var 1981 och det var första gången jag har ett minne av att få så mycket pengar. Fyra kronor var väldig mycket pengar då, särskilt om man inte är så väldigt gammal.

Pengar. Vad är egentligen pengar? Tittar man på Wikipedia så hittar man följande information:
”För att pengar ska fungera som betalningsmedel måste pengarna vara delbara i mindre enheter, deras värde någorlunda konstant, deras form standardiserad så att dess värde lätt säkerställs, det måste vara godkänt på tillräckligt många platser för att kunna bytas mot andra varor, och de måste vara lätta att ta med sig.”

Nu tänker jag vara så där jobbig och be dig tänka efter vad som egentligen står ovan.
Klar? Bra. Hur många av ovan påståenden tycket du passar in i vår valuta?
Delbara? Ja visst. Det går bra att växla en tia mot tio enkronor.
Standardiserad och godkänt? Ja. Det ordnar staten och riksbanken.
Dess värde någorlunda konstant? Nu blir det lite svårare. Detta beror på tid. Under en vecka ändras inte en kronas värde särskilt mycket. Men på längre tid minskar dina kronor i värde. Köpkraften för en krona minskar.

Låt mig återgå till min glass. Om jag idag vill köpa motsvarande glass som jag köpte för så många år sedan kostar den lite mer. Närmare bestämt får jag betala 21 kronor för motsvarande glass idag. Om vi räknar lite inser vi ganska snart att en krona 1981 bara är värd 19% idag (4/21 = 0,190476). Hade jag sparat mina 4 kronor i min spargris hade jag självklart haft kvar mina 4 kronor, men de hade bara räckt till 19% av vad jag fått 1981.

Det som har gjort att pengarna minskat i värde är inflation. Krasst så har Riksbanken tryckt upp massor med nya pengar under åren som gått, vilket gjort att pengarna tappat i värde. Köpkraften har minskat.

Ponera nu att jag istället för 4 kronor fått 4000 kronor. En rik gosse hade jag varit. Hade jag sparat dom i min spargris hade jag haft köpkraft motsvarande 760 kronor kvar. En ”förlust” på 3240 kronor.

Visst säger ni, men vem sparar sina pengar i madrassen? Sätt in dom på ett sparkonto så hade du haft kvar alla pengarna och lite till, dom hade faktiskt växt! Det är så banken vill att du ska tänka. Som bäst hade pengarna behållit sitt värde. Snitt räntan de senaste 10 åren har varit 3%. Spännande nog har även snitt-inflationen varit 3%. Men detta är ett lömskt spel. Om räntan är högre än inflationen för just den perioden pengarna sitter på ett sparkonto så kan du få en ökning av värdet och tvärt om om inflationen är högre än räntan en värdeminskning.
Så är Svenska Kronor per definition bra pengar? Har de ett någorlunda konstant värde?

Pengars värde är egentligen rent psykologiskt. För dig kanske det är otänkbart att en 100-lapp skulle bli helt värdelös. Det är vår tro att pengarna har ett värde, som ger dem ett värde.Tittar du på en 100-lapp så är den egentligen inget annat än papper, färg och en metallremsa. Råvaruvärdet är väldigt litet. Mynten var en gång i tiden en annan sak. Då fick pengarna sitt värde genom att dessa mynt faktiskt hade en värdefull metall i sig. Dessa metaller var silver och guld. Även om präglingen av myntet inte gav det dess värde så hade metallen ett inbyggt värde. Du kunde ta med ett svenskt silvermynt (t.ex en 2 krona) utomlands och ändå använda den, inte för att den var svensk utan för att den hade ett silvervärde.

Så om du vann en miljon kronor i dag, skulle du sätta in dessa på ett sparkonto? En stor risk är att denna miljon inte är värd mer än 190000 kronor om 30 år…

En reaktion till “Inflation och vad som ger pengar dess värde

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑