Lärdomar av kaninhållning, än så länge #prepperSE

20150624_150716Det har nu gått lite mer än ett halvår sedan vi skaffade köttkaniner. Vi har idag två hanar och två honor, där hanarna är något äldre än honorna. Än så länge har inga av honorna blivit dräktiga av vad jag kan se och utläsa, men så har de ganska nyss blivit könsmogna och det kan ta lite tid innan första kullen kommer. Som nybörjare på kaninuppfödning och kaniner generellt kan jag ändå dra några lärdomar som den nyfikne kanske kan ha nytta av.

 • Kaniner äter (nästan) allt som är växter, frukter, rotsaker och grönsaker. Att ge kraftfoder kan vara bra i början, när de är små, men verkligen inget krav. Vi ger dom allt möjligt rens; potatisskal, vitkålsstumpar, salladsrester etc.
 • Hö. Se till att ge kaninerna rikligt med hö. Detta äts med god aptit och hjälper magarna att vara stabila.
 • Halm. Kaniner behöver något att ”böka runt i”. Honorna bygger dessutom små bon av halmen.
 • Skit. Renhållning behövs göras frekvent. Det fina med kaninspillning är att den kan användas som gödsel direkt utan att brännas (tror det heter så).
 • Vatten. Olika kaniner dricker olika mycket. Det ena av våra två par dricker massor, det andra nästan inget alls i jämförelse. Var observant i början på om vattenskålen/behållaren alltid är slut, då kanske påfyllning behövs mer frekvent.
 • Kaniner är nyfikna och sociala djur. Jag hälsar alltid och pratar lite med dom när jag sköter om dom och de kommer alltid ut och hälsar genom att hoppa upp på gallret och nosa på fingrarna. Hanarna gör dessutom samma sak med hundarna.
 • Om man tar upp en kanin så se till att håll fast bakbenen ordentligt. Jag vet inte hur många gånger jag slarvat och kaninen vill ner, börjar sprattla för att få grepp med bakbenen och använt mina underarmar som klösbräda.
 • Se till att ge kaninerna färska små grenar. Dessa gnager kaninerna på för att få bort barken att äta, samtidigt sliter detta ner tänderna på ett hälsosamt sätt.

Så nu väntar vi med spänning på en första kull. Det optimala vore ju om de kunde vänta tills i vår, då det är lite varmare ute, men sådan tur har vi nog inte.
I och med att kaninerna äter de mesta av vad som annars skulle hamna i komposten, och hundarna nästan alla animaliska rester, så är vårt totala hushållsavfall väldigt litet. Det känns faktiskt väldigt skönt att vårt matsvinn är minimalt, allt kommer till användning på ett eller annat sätt. Bra för miljön, bra för plånboken.

5 reaktioner till “Lärdomar av kaninhållning, än så länge #prepperSE

 1. Visste inte att kaniner var såna ”kompostkvarnar”. Så bra att kunna minska matsvinnet och samtidigt mätta kaniner och ge hundarna lite extra :). Hur gamla räknar du med att kaninerna ska vara för att slakta dem, slaktar man dem som ungar eller som gamla?

 2. Jätteintressant, tack för att du berättar!
  Jag funderar på kaniner också, men behöver mer praktisk info för att veta vad jag ger mig in på 🙂
  Hoppas du fortsätter rapportera hur det går

 3. Varför inte ha dem i olika burar, om ni vill vänta med första kullen till våren?
  Om ni bara har en bur så kommer ni ändå behöva bygga en bur till (för hanen), då honorna annars kommer bli dräktiga och dräktiga och dräktiga.. vilket sliter ut dem rejält snabbt :-/

  1. Vi har två burar. Förhoppningen är att de väntar med kullar tills i vår, men det är inte hela världen om det kommer en kull under vintern. Har vi hanarna ihop slåss dom och skadar varandra.
   Däremot så blir det lättare när vi flyttar då gården där har helt andra möjligheter till separering just så att honorna inte slits så hårt.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑