Mänsklig kommunikation vid en kris #prepperSE

Om jag ber dig möta mig i björkdungen innan ravinen, norr om Den Lilla Sjön mitt på dagen, skulle du då hitta mötesplatsen?

Förutsatt att det faktiskt finns en sjö som heter Den Lilla Sjön misstänker jag att de flesta som läser här på bloggen skulle klara av det. Trots allt kräver det egentligen två saker: att kunna tolka och förstå vad jag säger samt en gnutta lokalkännedom eller kunskap att kunna läsa en karta. Ponera nu att du inte har någon som helst aning om vad en björk är, vad en dunge är eller var Den Lilla Sjön ligger. Då blir uppgiften omöjlig. Har man som mottagare av ett budskap inte förkunskaper att tolka innehållet faller det hela omedelbart.

Det finns en oroväckande trend hos, framförallt hos yngre, människor idag. De saknar de mest grundläggande kunskaper i att beskriva och identifiera naturen. En björk, tall eller asp har förvandlats till ”träd”. Bäck, å, flod, sjö har förvandlats till ”vatten”. Det finns så klart en fullt logisk anledning till detta. Människor idag rör sig allt mindre i skog och mark vilket naturligtvis leder till ett mindre behov av att kunna beskriva sådant som finns där. Det har blivit mycket viktigare att navigera i en stadsmiljö än i skogen av den enkla anledningen att det är där människor idag lever och verkar.

Ovan är bara att skrapa på ytan. Verktyg, maskiner, redskap, vapen, kemi är alla områden där språkförbistringar och kunskapsluckor riskerar komma bli ett problem. Vid ett SHTF-scenario behöver vi alla kunna kommunicera tydligt och det finns kanske inte alltid tid till att förklara hur något ser ut. Återigen är detta en helt logisk utveckling för många då de inte behöver komma ihåg hur en skiftnyckel ser ut och fungerar, men däremot hur man postar en bild på Instagram.

Detta måste vi som preppers ha i åtanke. I en redan stressad situation kommer det vara än viktigare att inte ta för givet att alla vet det du vet. Lägg till en redan stressad situation och vi har receptet för kaos. Visst kan man påbörja kunskapsspridning redan idag, men det är inte alla som är mottagliga. Det kan därför vara klokt att fundera på sin egen pedagogiska förmåga. Tittar jag mig i spegeln ser jag någon som är helt värdelös på att förklara och lätt blir frustrerad (särskilt på mina nära och kära). Jag vet av erfarenhet att jag är en dålig lärare. För andra kommer det helt naturligt, vilket jag avundas.

Givetvis slår detta åt andra hållet. Hur är du själv som mottagare? Är du tydlig i att bekräfta att du förstått – eller att du inte förstått? Är din allmänbildning god utan Googles bildsök? Har du tålamod att lyssna och lära? Vi är alla sändare och mottagare. Drunkna inte i bruset.

Prepping är så oändligt mycket mer än att bara samla vatten, mat och prylar. Djävulen finns i detaljerna. Ta ingenting för givet, inte ens förmågan att kommunicera med dina medmänniskor.

 

2 reaktioner till “Mänsklig kommunikation vid en kris #prepperSE

  1. Det var ett mycket bra och tänkvärt inlägg.
    Tack för ögonöppnare.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑