Skarpt läge i BOL Norr #prepperSE

Igår (2018-07-21) vid lunchtid fick jag information om att det brann i skogarna kring BOL Norr. Inte bara en, utan tre bränder. Efter att ha sorterat i det bristfälliga informationsflödet lyckades jag till slut konstatera att en av de tre bränderna bara var cirka sex kilometer från min mark.

För att få mer klarhet i vad som hände, och eftersom informationen var ytterst bristfällig från myndigheternas sida, valde jag att skicka upp min drönare för att få en bättre överblick. Några saker om detta beslut, innan ni bli förgrymmade. Detta var ca 30 minuter efter larmet kommit in från SOS. Det fanns inga andra plan eller helikoptrar i luften. Jag flög rakt upp från min position ca 100 meter upp i luften under en så kort period som möjligt. Allt för att minimera risken att störa en pågående insats.

Detta är vad jag såg från drönaren.

Rökpelaren som tonade upp sig bakom bergen gick inte att ta miste på. Även om jag insåg att risken för att elden skulle sprida sig till mig var liten så påbörjade min hjärna gå i stabsläge (som är så inne nu för tiden). Väderprognoser detaljstuderades, informationsinhämtning från närområdet blev prio ett samtidigt som jag försökte strukturera en plan för hur en evakuering skulle hanteras.

Jag har alltid vetat att ett skogsbrandsscenario varit ett av de svåraste hoten att hantera här i BOL Norr. Avsaknad av pumpat vatten och geografin är faktorer som rejält försvårar ett förebyggande. Dessutom är gallring och röjning av skog ett arbete som tar lång tid, betydligt längre än vad jag ensam hinner åstadkomma på ett dygn eller två. Att skapa en brandgata är bara att glömma. Riskerna är alltså kända och något jag inte kan göra så mycket åt.

Hela situationen känns absurd. Poängen med BOL Norr är ju att ha något att evakuera till, inte från. Visst har jag lekt med tanken att det kan komma lägen då så kan bli fallet, men ändå inte riktigt brottats med tanken på djupet. Det ångrar jag idag. Jag har under kvällen gjort en lista över vad som skulle ta med om en evakuering skulle bli aktuell. Skulle det värsta hända tappar jag år av arbete och givetvis ekonomiska värden, men lyckligtvis har jag inte mycket av affektionsvärde här uppe.

De senaste rapporterna gör gällande att det är ett område på 1×1 km som brinner. Hemvärnet är på plats och förstärker brandkårerna och vattenbombning från helikopter ska ske under dagen. Samtidigt ser det ut som att det under natten till i morgon drar in ett rejält regnområde som kan ge 10-13 mm under söndagen. Förhoppningsvis kan det hjälpa släckningsarbetet och förhindra att elden sprider sig ytterligare.

Jag kommer uppdatera inlägget om något händer som är värt att rapportera om. Annars kan ni följa mig på Twitter.

10 reaktioner till “Skarpt läge i BOL Norr #prepperSE

  1. Du verkar vara en sansad person så du kommer fixa det du ska. Hoppas de får stopp på elden.

  2. Funderat på det här med drönare.
    Du gav mig just ett helt annat perspektiv angående detta.
    Mycket bra.
    Tack

    1. Det brinner fortfarande, men har inte spridit sig. Tack vare att det regnat hela natten och dagen ser Räddningstjänsten en möjlighet att kunna släcka den under dagen.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑