Elden är lös #prepperSE

Det finns konsekvenser av ett SHTF som är mer oroväckande än andra för den förberedde. Visst kan man oroa sig för att maten inte ska räcka, hur man ska hantera sjukdomar eller om en dunk vatten till verkligen gör någon skillnad. Men det som skrämmer mig mest är faktiskt eld.

Oavsett vad som orsakar ett SHTF kan man vara ganska säker på att ingen räddningstjänst kommer finnas tillgänglig på det sätt vi idag är vana vid. Vad man också kan vara relativt säker på är att matlagning och uppvärmning där eld är inblandat kommer att öka explosionsartat. Bara här finns receptet på katastrofer. Kruxet med en eldsvåda är dess tendens att sprida sig om den inte bekämpas.

Vi vet så klart alla om detta. Se bara på skogsbranden i Västmanland. Då hade vi ändå kvalificerad brandbekämpning på plats samt en stort uppbåd frivilliga att hjälpa till med evakuering och annan hantering av effekterna som inte direkt var relaterat till släckningsarbetet.

Som grädde på moset tenderar vi preppers att bosätta oss eller förlägga vår BOL i utkanterna av befolkade områden, vilket oftast betyder i närheten av eller i skog. En skogsbrand behöver inte starta för att någon slarvar med att släcka en eldstad eller en förlupen gnista. Bränder kan starta helt naturligt via åsknedslag. Detta är dock föga tröst för den som tvingas överge sitt hem för ett rasande inferno, vars frammarsch du står maktlös mot.

Visst kan man vidta vissa åtgärder som att skapa brandgator runt sitt hus om man har mycket mark och skogen i direkt anslutning till bostaden. Har man dessutom tillgång till stora mängder vatten och någon form av pumpanordning ökar chanserna ytterligare, särskilt om man är fler som kan hjälpa till. Men tro inte att detta ger ett hundraprocentigt skydd mot en skogsbrand.
Det behöver inte vara en skogsbrand. Hyreshus kan eldhärjas, liksom radhuslängor och villakvarter. Elden lika mycket en givare som tagare av liv. Se till att du har brandfiltar, brandsläckare och brandvarnare (med kontrollerat batteri i). Se till att du vet hur man använder dessa och ha de lättillgängliga. Dels kan du hindra att du själv är orsaken till en brand och dels kan du åtminstone bli varnad i tid för att ta dig ut.

3 reaktioner till “Elden är lös #prepperSE

 1. Förbereder man sig i det längre perspektivet är brand ett prioriterat område. Flera brandposter i huset. Skum på de platser där inte pulver behövs. Efterhand som släckarna ersätts sparas de gamla som förstärkning. De gamla brandyxorna som alltid fanns i husen förr fanns där av en anledning. Läderhandskar så man kan agera trots värme är också bra.
  De flesta bränder runt byggnader är inte toppbränder utan efter backen. Kan man väta ner marken bromsar man upp framfarten rejält, vattenspridare. Helst sektorspridare. Finns inte damm så är några kubik i IBC tankar ett alternativ.
  Det kan regna glödande flagor. Att kunna blöta ned tak på byggnader är en åtgärd till man kan göra. I en längre utsatt situation är brand en så mycket större katastrof att det verkligen är något att ta med i planeringen.
  Brandvarnare med batterier som du kan ladda om själv. Är inte uthus allt för långt bort går det även att seriekoppla varnare i dessa.
  Här är den jag valde. Houseguard Origo
  https://www.inkclub.com/se/sv/Elektronik/Batterier-och-laddare/Brandvarnare/Housegard-Trådlös-Br/p/SA422WSOrigo?gclid=Cj0KCQjwm9vPBRCQARIsABAIQYeDjTXfWLmWCUnneqlQcH_d6JyL5k3LVNRfpVacfg7rG0a7mW6i1fYaAjw8EALw_wcB

 2. Förbereder man sig i det längre perspektivet är brand ett prioriterat område. Flera brandposter i huset. Skum på de platser där inte pulver behövs. Efterhand som släckarna ersätts sparas de gamla som förstärkning. De gamla brandyxorna som alltid fanns i husen förr fanns där av en anledning. Läderhandskar så man kan agera trots värme är också bra.
  De flesta bränder runt byggnader är inte toppbränder utan efter backen. Kan man väta ner marken bromsar man upp framfarten rejält, vattenspridare. Helst sektorspridare. Finns inte damm så är några kubik i IBC tankar ett alternativ.
  Det kan regna glödande flagor. Att kunna blöta ned tak på byggnader är en åtgärd till man kan göra. I en längre utsatt situation är brand en så mycket större katastrof att det verkligen är något att ta med i planeringen.
  Brandvarnare med batterier som du kan ladda om själv. Är inte uthus allt för långt bort går det även att seriekoppla varnare i dessa.
  Här är den jag valde. Houseguard
  https://www.inkclub.com/se/sv/Elektronik/Batterier-och-laddare/Brandvarnare/Housegard-Trådlös-Br/p/SA422WSOrigo?gclid=Cj0KCQjwm9vPBRCQARIsABAIQYeDjTXfWLmWCUnneqlQcH_d6JyL5k3LVNRfpVacfg7rG0a7mW6i1fYaAjw8EALw_wcB
  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑