Varma framsteg #prepperSE

Jag är nu på plats i BOL Norr för att under 8-9 dagar få klart sådant som egentligen skulle blivit klart i somras, men som hindrades av skogsbrand och värmebölja. Det första som hamnade på dagordningen var att lista ut varför det bokstavligt talat blåser in kalluft vid golvet i sovrummet. Detta är något som jag tidigare trott berott på antingen att det kom in kall luft via braskaminen (när den inte användes) eller att fönstren var så fruktansvärt dåliga att de bara höll ute insekter. Tack vare att det har blåst några dagar här så blev det lite lättare att identifiera källan. Under en slarvigt ditsatt golvlist visade sig en två meter lång och cirka två centimeter bred glipa rakt ner i grunden. Att jag inte upptäckt detta tidigare är en gåta. Så listen plockades bort och glipan fylldes med isolering som jag har massor kvar sedan tidigare reparationer. Sedan på med listen igen och sedan på med en smyglist för att täta lite extra.

Nästa åtgärd fick bli att täta fönstren i sovrummet med de akrylskivor jag köpt för länge sedan, men aldrig fått tid till att sätta upp. Eftersom skivorna har perfekta 90-gradersvinklar, medans fönstren är mer av romb-karaktär, blev det till att improvisera lite för att få tätt runt om (se bild). På bilden ser det också ut som att akrylen buktar ut mer än den faktiskt gör mellan de två fästena. Dock är det så pass tätt tack vare tätningslisten att det inte släpper igenom någon kalluft. Skulle det bli några sättningar eller annat som påverkar tätheten kan jag alltid sätta dit fler fästen för att knipa åt eventuella glipor.

Två fönster är nu försedda med 3 mm tjocka akrylskivor. De påverkar inte alls utsikten utan har samma transparens som vanligt fönsterglas, något som jag var lite orolig för när jag beställde. När jag var klar med fönstren hade jag massa tätningslist över, så jag passade på att täta ytterdörren, vilken helt saknade tätning och var ytterligare en källa till kallras. De övriga fönstren tänker jag låta vara som de är för tillfället. Anledningen är att huset ventileras med självdrag. Risken är rätt överhängande att jag tätar allt för väl innan jag får en fungerande ventilation på plats.

Utfallet av mina åtgärder blev rätt häpnadsväckande. Tack vare lite tur har jag fått två nätter med liknande temperaturer (-1 grad som kallast ett par timmar innan solen gått upp) för att kunna göra en någorlunda vettig jämförelse. Innetemperaturen gick från 16 till 22 grader vid klockan 6 på morgonen. En riktigt bra höjning som jag är väldigt nöjd med. Med det kan jag släppa min besatthet kring isolering ett tag. Nu vet jag hur jag kan gå vidare, genom att sätta akryl för resten av fönstren, men då måste som sagt först en ventilation på plats.
Avslutningsvis vill jag bara rapportera att min kaminfläkt som jag köpte från Jula har slutat fungera. Den har varit toppen för att sprida varmluft från vedspisen vidare ut i huset, men nu har den alltså lagt av. Det finns inte så mycket att felsöka på en sådan, men jag misstänker starkt att det är termoelektriska plattan som gått sönder. Fläkten har inte använts med än de fåtal gånger jag eldat när jag varit uppe. Nu har det gått så lång tid sedan jag köpte den att garantin inte längre gäller. En bra idé till produkt, men tyvärr verkar kvaliteten vara av den mindre goda typen.

2 reaktioner till “Varma framsteg #prepperSE

  1. Ett litet tips .
    Fläkten du har på vedspisen finns på Swedol , ser lite annorlunda ut men har samma funktion .
    Jag har haft en i flera år , den fungerar utmärkt ?

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑