När förråden tagit slut

Tid. Resurser. Dessa två ting är av kritisk vikt vid en kris och lika så vid planering för att klara en kris. Hur länge kommer krisen att vara och vilka resurser har du att tillgå? Den ena parametern är beroende av den andra. Längre tid, mer resurser kommer att gå åt. Är tiden okänd har du de resurser du har och dessa kommer att räcka en begränsad tid.

Under en nyligen gjord intervju (mer om det i ett senare inlägg) frågade reportern mig vad som händer sedan, efter den stora kollapsen. Var jag förberedd för att återuppbygga civilisationen? Nej, blev så mitt ärliga svar. Mina planer och tidshorisonter börjar bli väldigt grumliga och diffusa efter två månader. Anledningen är enkel, det är så länge jag har förråd för att klara mig. Skulle en kris vara längre måste jag vara ärlig nog mot mig själv att jag har dåligt med planer och idéer.

Visst finns det de som har förråd med fröer, jaktvapen, en gård med djur och/eller stora odlingar. Men för merparten av oss är detta inte praktiskt genomförbart och kanske mer av en utopi. Jag tror att alla som preppar drömmer om att ha en avsides gård med egen djurhållning, odlingar, jaktmarker etc. Dock är det få förunnat och rent praktiskt är det så mycket jobb och så pass dyrt, att jag inte ser det som möjligt att driva om man ska ha ett ”vanligt” arbete samtidigt.

För att vara lite realistisk behöver man således se till vad man kan göra hemmavid efter det att man ätit den sista konserven och druckit upp det sista vattnet. Här inser jag att jag personligen har mycket att lära. Hur samlar och renar jag regnvatten i de kvantiteter som behövs? Hur säkrar jag matförsörjningen? Uppvärmning på vintern? Det blir fort många frågetecken. Spontant känns det överväldigande – igen. Precis som det gjorde när jag började mina första stapplande prepper-steg för många år sedan.

Samtidigt vet jag att detta är något jag måste ta tag i för att vara så bra förberedd som möjligt. Därför har jag börjat ägna lite av min begränsade tid till att göra efterforskningar på olika områden där jag känner att mina kunskaper och eventuella prepp är bristfälliga. Initialt består detta enbart av informationsinsamling som jag ska försöka dela med mig av vartefter jag hittar och sammanställer denna. Just nu har jag delat upp det i fyra delar; vatten, kött, grönt och värme.

Fokus kommer också att ligga på att inte lösa detta primärt med prylar. Att köpa sig en vattenrenare skulle kunna vara en lösning, men den är inte hållbar långsiktigt. Då tycker jag det är bättre att förstå hur vattenrening fungerar för att sedan kunna bygga en själv och även kunna anpassa den beroende på situation.

Den insikt jag kommit fram till hittills är faktiskt ganska jobbig, samtidigt som det är stimulerande. Ju mer jag lär mig, ju mer inser jag hur mycket jag har kvar att göra.

4 reaktioner till “När förråden tagit slut

 1. Hej på dig prepper kollega 🙂
  Att inte fixa dig en vattenrenare är ett misstag då det tar tid att göra en egen fungerande grustäkt.
  Jag rekommenderar Sawyers 0.1 och 0.02 micron, den sistnämnda tar även virus.
  http://www.sawyer.com
  Sedan så har vi min initiala favorit vid ett skarpt läge, lifesaver bottle och jerrycan http://www.lifesaversystems.com/
  Jag innehar för närvarande 5 bottle 4000 liter samt en overkill bestående av denna: http://www.lifesaversystems.com/CatalogueRetrieve.aspx?CatalogueID=238221&ProductID=5279625#.VPROaXyG98E
  Från Sawyer: 12 st. mini, 1 stor 1m gallons samt 2 st. 0.02
  samtliga anslutna till 4 st. buckets för snabbare rening.
  Har även införskaffat en stor mängd aktivt kol för att ta bort eventuell dålig smak samt kemiska rester från det filtrerade vattnet.
  Skänker frid i sinnet.
  För mathållning använder jag initialt 3 stycken av denna då vi är tre i familjen: http://shop.conserva.de/en/90-day-bundles/453-90-tage-notvorrat-ready-to-eat.html
  Shelf life är 10 år vilket jag anser vara acceptabelt.
  Ger tid att skaffa mat på egen hand i ett skarpt läge.
  Har kommit fram till att vanliga jaktvapen snabbt blir värdelösa när patronerna tar slut och polismyndigheten reglerar ju som bekant hur mycket man får ha så därför har jag lagt allt fokus på svartkrutsvapen från Amerikanska inbördeskriget.
  Carbiner, hagel samt revolvrar. Kulorna gjuter du lätt själv och om krutet tar slut så är det inte så svårt att göra själv. Förladdning hittar du i närmsta klädhög 🙂 Tändhatt gör du likaledes själv ganska lätt.
  Sedan kan man ju också roa sig med att göra egen ”truppmina 12” om Ryssen skulle bli för närgången eller av annan intern orsak.
  Då det sannolikt är förbjudet att här i skrift omtala hur bygga denna så låter jag bli detta 🙂
  Har som mitt slutmål för avsikt att inom 6 månader anskaffa en gård på behörigt avstånd från våra större städer.
  All kunskap som behövs är förvärvad genom uppfostran och idogt lyssnande på de som kunde bäst under min uppväxt vilket jag är glad för nu då jag anser att vi börjar närma oss ett så kallat SHTF läge i och med Ryssens önskan att än en gång dominera världen eller i alla fall närområdet.
  Sedan innehar jag några stycken compound bågar med ett försvarligt antal kolfiberpilar samt jaktspetsar till dessa.
  All träning på bana under åren kommer kanske väl till pass.
  Slutligen vill jag ge dig stort beröm för din medverkan i radion, strålande rakt igenom och förmodligen fick du nog en o annan att tänka till.
  Preppa väl broder 🙂
  Ulf

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑