Lite ovanliga prepps #prepperSE

Idag när jag satt och gick igenom min inventeringslista över prepps kom jag att tänka på att det kanske kunde vara en bra idé att dela med mig av sådant jag har i förråden som är lite annorlunda eller av sådant slag att de inte direkt är det första man tänker på när man bygger sitt förråd.

Kaffefilter
Kan användas till många olika saker, men anledning till att jag har det är som en del i vattenrening. Kaffefilter kan användas som ett led i att rena vatten då det filtrerar bort tillräckligt mycket så att belastningen på ett ”riktigt” vattenfilter blir mindre.
Givetvis kan det användas för att brygga kaffe också, även om strömmen är borta kan man använda sin gamla kaffebryggare genom att hälla kokande vatten direkt i filtret med kaffe i.

Avfallspåsar
Inte sopsäckar utan de mindre. Man vet aldrig när man behöver en plastpåse. För egen del har jag köpt på mig rätt många och tänk att använda till bland annat skräp och förvaring.

Bräckjärn, yxa, bultsax
Alla dessa verktyg kan användas till väldigt många ändamål och man behöver inte vara inbrottstjuv för att uppskatta dessa. Jag kan se en mängd användningsområden där man till exempel behöver få ner en större trästruktur till mindre delar för att bygga något nytt eller reparera något med delarna.

Nagleklipp/nagelsax
Naglarna slutar inte växa för att det SHTF. Visst kan man få ner naglarna med en kniv eller med en vanlig hushållssax, men varför inte ha rätt verktyg till rätt ändamål?

Hårda tvålar
Att kunna hålla efter sin hygien är viktigt. Hårda tvålar är både billigt och hållbart. Dessutom tar de inte så stor plats.

Tandborstar och tandkräm
Även tandhygien är viktigt. Extra tandborstar och tandkräm är ett måste om man inte vill leva med tandvärk utan möjlighet till tandvård.

Compeed
Skavsårsplåster kan vara ovärderligt, särskilt om man planerar att gå några längre sträckor (bug-out).

Spännband
Om man skulle behöva laga något på sitt hus kan ett par spännband komma till nytta för att hålla något på plats på ett smidigt sätt.

Papptallrikar och engångsbestick
För att initialt minska på vattenåtgången för att diska porslin kan det vara bra att äta på papptallrikar med engångsbestick.

Synål och sytråd
Kläder kommer att slitas och gå sönder. Med nål och tråd är det bara att komma ihåg vad syslöjdsläraren sa i grundskolan. Det kan vara en god idé att träna lite innan det blir ett skarpt läge, det upptäckte jag själv när jag skulle laga sonens byxor och insåg att det var svårare än jag trodde.

Trattar
Jag har ett gäng olika oanvända trattar för att lätt kunna fylla på fotogen i fotogenvärmaren eller för att hälla vatten från en stor dunk till en mindre utan spill.
Så håll till godo. Komplettera gärna i kommentarerna nedan med andra ”udda” saker ni har!

10 reaktioner till “Lite ovanliga prepps #prepperSE

 1. Buntband i plast och i olika storlekar är bra att ha. Antingen för att spänna fast saker med eller tex hålla en slang på plats eller för andra reperationer. Superlim är en annan bra att ha sak. Fungerar för allt från att hålla ihop sår till andra reperationer.

 2. Säkerhetsnålar. Korsordstidningar och pennor, pussel. Linfrön – magens bästa vän :).

 3. Compeed är helt värdelöst när man går längre sträckor. Leukoplast fungerar bättre. Man tejpar innan skavsåren kommer, alltså när man börjar gå. Dubbla strumpor, en jättetunn och sedan ylle. Strumpor och arbetshandskar är också bra att hamstra extra par.

  1. På tal om strumpor så kan (dam)nylonstrumpor vara bra. Tar lite plats och kan användas till mycket.

 4. Dambindor. De är gjorda för att suga upp blod och inte klibba fast, och smart förpackade så de inte tar stor plats. Tamponger, hårdpressad bomull med snöre att binda fast med. Inget av dessa är inte sterilt, så glöm inte nåt desinficerande.
  Om ni killar tycker det är jobbigt att köpa, så be en tjej 🙂

 5. Blodstoppare är också bra att ha. Ett sår som blöder länge riskerar att infekteras.

 6. Till dina kaffefilter måste du ha en hållare. Campingvaruhuset/Henrikssons husvagnar har en smart sådan för 20 kr som har ett rör i botten vilket gör att den står stadigt på vattendunk. Lämpligen dunken för råvatten.
  Jag har inte sett en sådan någon annan stans.

 7. Syltburkar och saftflaskor att kunna förvara lingonsylt, äppelmos, nötter, hallonsylt, inlagda rödbetor, saft, torkad svamp, torkade örter, mm i. Havregrynsgröt kan kokas på kaminen eller trangiaköket och med torrmjölk (är godare med mjölk) och sylt som görs på hösten så har man en stadig frukost och lunch i evigheter (sålänge man har havregryn). Kok- jakt- och sjukvårdsböcker är en ren nödvändighet.
  Om man tänker på det gamla försvaret under andra världskriget (brist på bränsle) så hade de mängder av transportfordon som cyklar, hästar och skidor. Onödigt att slösa på bensinen i onödan vid kris om man bara ska iväg och hämta vatten vid en bäck eller liknande.
  Motorsåg skyddsutrustning kan vara bra att ha med en extra dunk bränsle och olja att snabbt kunna röja ev. hinder på grusvägar (om man bugoutar med bil mot en avlägsen plats) alternativt vill öka på med brasved om denna tar slut.
  Tvättbräda och tvättmedel kan vara bra å ha om man behöver rena kalsonger efter en månads kaos.
  Vällingpulver, barnmat, tygbindor och tygblöjor. Nu tänker jag främst på efna ungar men om en del inte har ungar – vilken man vill inte bli hjälten som räddar kvinnor och barn först och främst?
  Mörkersikte är också bra å ha (förenklar både övervakning och förflyttning nattetid) och pass, id- och bankkort (även om du har kontanter i olika valutor med dig) som är giltiga några år framöver kan vara bra om man snabbt måste fly landet.

 8. Kirurgtejp tejpar ihop skärsår, kan användas över skrapsår också eftersom den andas. Perfekt att förebygga skavsår eftersom den både andas och sitter fast. Finns mycket skit här, det måste vara Micropore som apoteket säljer. Finns i två olika bredder – köp båda.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑