Prioriteringar #prepperSE

Det finns alltid lärdomar att ta med sig från det mesta. Så även nu i tider av pandemi. När jag blir tyst observerar jag. Det har varit mycket observation den sista tiden. Hur agerar media? Hur agerar myndigheter? Vad sägs och skrivs? Än viktigare, vad är det som inte sägs och skrivs? Hur reagerar människor på informationen? Hur agerar människor i praktiken? Så mycket att observera. Så mycket lärdomar att ta med sig.

Det har nog inte gått någon förbi hur människor hamstrar toalettpapper, pasta och ris, handsprit och huvudvärkstabletter. Hur hyllorna där dessa varor vanligtvis står nu gapar tomma. Givetvis är hela poängen med att vara förberedd och ha sin egen krisberedskap att redan ha förråd för att slippa stå utan när vi väl hamnar i en situation som vi nu är i.

Allt detta bekräftar det kloka i att tänka ett par steg längre. Ingen prepper kommer stå på ICA och kriga om den sista handspriten eller en bal med toapapper. Jag har byggt upp mina förråd under över tio års tid. Lite varje gång jag handlat. Aldrig hamstrat i panik. Aldrig behövt oroa mig för om varorna skulle ta slut. Att under goda tider lägga undan till sämre tider har varit en mänsklig överlevnadsstrategi i årtusenden och är lika relevant nu som då.

Nej, det är inte preppers fel att just-in-time-systemet inte hinner ställa om till ett ändrat köpbeteende och att det råder brist på vissa varor just nu. Det är alla oförberedda som nu agerar i nästintill panik. Den förberedde är, just det, förberedd och slipper utsätta sig för onödiga risker genom att besöka flera olika butiker för att hitta det som man behöver.

Men jag predikar för de redan frälsta, så att säga.

Med det sagt finns det anledning till att följa utvecklingen noga. Visst är Covid-19 en risk att hantera, men jag gissar på att de direkta och indirekt effekterna kommer bli långt mer förödande för samhället på medellång och lång sikt. Bara de samhällsekonomiska konsekvenserna kommer sätta djupa spår i form av ökad skuldsättning, ökad arbetslöshet och minskad välfärd. Vi var redan på väg ned i en lågkonjunktur. Coronaviruset kastade bensin på elden.

Hur allt detta kommer sluta vet ingen idag och detta återspeglas i börsens aktiekurser. Ju längre in i krisen vi kommer, desto mer kommer osäkerheten att öka på alla plan, tills vi är igenom och kan börja överblicka skadorna lugnt och metodiskt. Under tiden gäller det att agera rationellt och med kallt huvud. Gör inget överilat och ogenomtänkt. Den kloke lär sig. Det finns ett liv efter pandemin. Detta är inte slutet på världen som vi känner den, hur mycket REM sjunger det.

En reaktion till “Prioriteringar #prepperSE

  1. Tack för ett tänkvärt inlägg, nu gäller det att ligga lågt ett tag och utvärdera möjliga händelseutvecklingar. Svårt att förstå så här komplexa händelseförlopp. Jag tror inte att det här är slutet på världen, men kanske slutet på världen som vi känner den. Saker kan komma att förändras. Hoppas att du har det bra i stugan!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑