Ädelmetaller – prepparens bästa vän?

Observera att jag INTE ger några rekommendationer om ekonomiska placeringar eller ekonomiska råd. Nedan följer funderingar, spekulativa scenarior och/eller åtgärder som jag personligen har vidtagit. Du måste själv bestämma hur du ska agera med dina tillgångar och ekonomiska medel. Detta är heller inte ett sätt att ”tjäna” pengar eller att få pengar att växa, även om det kan finnas en stor potential på väldigt lång sikt.

Så du är nöjd med dina förberedelser i form av skydd, vatten, mat och övrig utrustning. Nu kanske börjar du fundera på framtiden, tiden efter ett #SHTF-scenario. Hur kan man bevara värdet på sina tillgångar? Pengar kommer antagligen att vara mer eller mindre värdelösa (beroende på vad som hänt). Vad som kan vara säkert är att pengarnas värde inte kommer att vara samma som de är idag.

Det finns sätt att investera på som är värdebevarande, om man förutsätter att dagens monetära situation inte kommer att hålla av en eller annan orsak. En investering har du kanske redan gjort – i mat, vattenförvaring, verktyg och medicin. Andra sätt att omsätta pengar till värdebevarande tillgångar kan vara:

 • Boskap
 • Mark
 • Fastigheter
 • Alkohol
 • Tobak
 • Vapen/ammunition
 • Ädelmetaller
 • Andra råvaror (olja/disel/bensin/fotogen, frön, virke, säd, kaffe, bomull, socker etc)
 • Konst
 • Kunskap

Det kanske historiskt mest beprövade sättet att värdesäkra sina tillgångar är guld och silver. Under människans historia har dessa två ädelmetaller alltid varit gångbart, från Romarriket till dagens samhälle. Faktum är att historiskt sett har en dagslön varit värt ungefär 0,1 uns (oz) silver. Så ett uns silver är alltså värt tio dagars arbete, men inte i SEK eller i USD. Slutsatsen man kan dra är att antingen är silver undervärderat (och således ”vanliga” valutor övervärderade) eller så har löneökningen varit enorm. Personligen tror jag att silver är fruktansvärt undervärderat. Sedan ska vi inte glömma inflationen som också kommer att göra sitt till om man väljer att lägga SEK i madrassen.

Men, det viktigaste du kan göra om vi väljer att omsätta dina tillgångar till silver eller guld, är att sluta tänka på dessa metallers priser i SEK eller USD. Börja istället titta på priset i förhållande varandra och andra råvaror. I jordskorpan finns ett naturlig förhållande mellan silver och guld som brukar sägas vara 16:1. Detta betyder att för varje kilo guld som finns så finns det sexton kilo silver. Priset idag (2015-02-24) är för silver 4,40 kr/gram och för guld 324,35 kr/gram. Ett förhållande på 73,71:1. Något är alltså inte så lite fel. Vad det beror på kan du söka reda på själv (google). Oavsett så har man idag antingen ett undervärderat silver eller ett övervärderat guld.

Det är lätt att bli lurad av all statistik och grafer när man tittar på ädelmetaller. Men det gäller att förstå att det finns minst två ädelmetallmarknader. För det första finns det marknaden som handlar med pappers-metaller. Här byter man pengar mot ett löfte (papper) om att kunna få sina metaller rent fysiskt. För att få tillgång till sin metall måste man kräva att få leverans (eng ”delivery”) på sin metall. Detta sker i princip aldrig då de som handlar med pappersmetaller enbart spekulerar. Sedan finns den fysiska ädelmetallmarknaden. Här köper du ädelmetall för pengar och får metallen direkt i handen (fysiskt). Inga löften om en framtida leverans.

Den fysiska marknaden är till viss del beroende av pappers-marknaden. Referenspriset på silver och guld sätts varje dag av LBMA (London Bullion Market Association), vilket har kallats en större skandal än LIBOR. Men priset på den fysiska metallen och pappers-metall hänger bara ihop till viss del. Faktum är att när metallpriset blir för lågt kopplas de ifrån varandra. Den fysiska marknaden har en inbyggd säkerhetsspärr och den bygger på tillgång och efterfrågan. Även om pappers-metallen sjunker till bottennivåer kommer du aldrig att hitta så billig fysisk metall. När silver-priset sjönk till $8/oz från $21/oz fanns det ingenstans så billigt silver att köpa fysiskt. Som bäst kunde du hitta fysiskt silver för runt $12/oz, en ganska stor skillnad från pappers-priset. Anledningen är enkel. Ingen vill sälja för ett så billigt pris och alla vill köpa. Marknaden är i obalans. Det spelar liksom ingen roll vilket pris det står på en datorskärm, verkligheten tar över. Så tänk inte på ädelmetaller i from av att de stiger eller sjunker i värde mätt i SEK eller USD. Ett uns silver är alltid det samma och har alltid samma värde – 10 dagslöner. Allt annat är spekulation.
En sista sak: det du inte kan ta på äger du inte (vid en kris). Undantaget kunskap.

2 reaktioner till “Ädelmetaller – prepparens bästa vän?

 1. Håller fulltständigt med dig ang ädelmettaler. Jag är i startgroparna med mitt prepp. Köper lite mer konserver, lär mig bunkra vatten osv. Vad gäller silver och guld med framför allt silver så undrar jag om du har några tips om vart man ska köpa, inte köpa osv. Priset är ju en sak men jag finner det svårt att avgöra vilka hemsidor som är seriösa och vilka som är lite mindre seriösa. Så jag är ytterst tacksam för tips.

  1. Jag har köpt alla mina ädelmetaller från Libertysilver och aldrig haft några problem.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑