Jakten på BOL

Ett nytt kvällsnöje har infunnit sig i mitt liv. Nästan en sport. Att leta efter den perfekta BOL på Hemnet på en budget av max 200000 SEK i köpeskilling. Inte för att jag är beredd att köpa något just nu utan mer för att det är intressant att dels se vad som finns för det priset och dels för att få uppslag och inspiration. Mina kriterier är som följer. Det ska finnas möjlighet att värma upp stället via eld. Vatten ska finnas (helst egen borrad brunn). Stället ska ligga avsides från stora städer och större trafikleder samt helst ha någorlunda stor mark som är friköpt. Inte ligga nära någon militär installation. Geografiskt helst norr om Dalälven. Förutsättningar för viss djurhållning är ett plus, men inte ett krav. Likaså är jordkällare ett plus.

Med dessa begränsningar kan man tycka att det är en omöjlig uppgift, men faktum är att det finns en hel del att välja på. Särskilt när verkar det vara så att ju längre norr ut du letar, ju mer får du för pengarna. På tal om pengar så är inte 200000 SEK taget ur luften utan något som jag ser som fullt rimligt att spara ihop under ett par års tid så jag kan köpa stället kontant. Det kanske låter kaxigt, men är man som jag beredd att gå ner i levnadsstandard för att nå ett sådant mål ser jag det som rimligt, om jag bestämmer mig för det fullt ut.

Framtida BOL?

Framtida BOL?
En annan tanke som slagit mig är att ha en BOL som är betald och ”klar” är att det ger ett extra lager säkerhet även utan att SHTF. Skulle jag till exempel bli arbetslös eller liknande skulle jag i alla fall ha någonstans att ta vägen. Vilket leder mig in på en annan tanke.  El. För att inte dra på mig onödiga fasta avgifter ser jag det som en tanke att kanske försöka, i en förlängning, få upp ett elsystem off-the-grid. Ja, jag vet att jag inte förespråkar detta, men vad jag egentligen opponerar mig mot är att försöka fortsätta konsumera el som idag även vid ett SHTF. Det jag menar med off-the-grid för en BOL är inte nödvändigtvis primärt för ett SHTF utan att i en förlängning leva off-the-grid under normala omständigheter.

Oavsett om detta någonsin kommer att bli verklighet eller inte är det ett intressant tanke-experiment. Verkligheten kommer säkert att bita mig i baken. Vi får se vad som händer. Just nu måste vissa andra saker tas i tur med. Men vem älskar inte 10-års-planer? =)

13 reaktioner till “Jakten på BOL

 1. Inte en dum tanke alls, jag funderar i samma banor och sitter och ”nöjessurfar” på Hemnet lite då och då. Även här är det inte aktuellt just nu, men drömma kan man göra. Främst är jag ute efter en sommarstuga som kan vara självförsörjande på el och vatten om det behövs. Helt enkelt så skulle jag vilja ha möjligheten att ha det lite bättre än de flesta andra oavsett vad som händer, genom att vara förberedd och planera för framtiden. Det mesta går ju att lösa med egen brunn, vedeldad kamin, jordkällare och lite solpaneler. Jag brukar tänka mycket båtlösningar för där finns det mycket praktiskt. Lycka till i ditt letande!

  1. Anneli tänk på att en båt kan vara praktisk ur många synvinklar som BOL men många har också sin båt upplagd på land under tiden oktober till maj. Det är trist om du behöver utnyttja din BOL under dom åtta månaderna på året. En båt som man kan leva på under en längre tid är stor och inte helt lätt att sjösätta själv och utan rätt utrustning. Dessutom så kanske det ligger is på sjön när du vill i. Du blir också väldigt begränsad vintertid till isfria vatten.

   1. Nu tänkte jag ju inte att jag skulle skaffa båt utan att lösningar till båtar ofta passar ett offgrid tänk. Var kanske lite otydlig där ?

 2. Hej jag har redan en BOL som jag jobbar på att förbättra. Några kriterier eller ”nice to have” som jag tänkt på i mitt eget BOL arbete är följande:
  Förutom egen brunn så är det bra om det finns en handpump kopplad till brunnen.
  Vedspis. Många kaminer är svåra att laga mat i eller på, så har man även vedspis som komplement så underlättar det enormt.
  Växthus. Antingen befintligt eller möjlighet att sätta upp. Det förlänger odlingssäsongen och ger även utökade möjligheter till vad man kan odla.
  Goda utrymmen att lagra ved och möjlighet att anskaffa ved.
  Goda förvaringsutrymmen. Tänk på vad bygglovet säger. Man kan behöva många skjul och utrymmen på tomten
  Fristående gäststuga. Bra för att inhysa vänner men också att kunna använda som sjukisolering.
  Utrymmen för att lagra tex hö för djurfoder.
  Plats att bygga hönshus eller befintligt skjul som kan omvandlas till hönshus.
  Nära till fiskevatten och möjlighet att förvara en liten båt. Fiske är ett lätt sätt att få tillgång till föda året runt.
  Befintliga fruktträd och bärbuskar. Finns det uppväxta träd så är det en enorm fördel. Det tar lång tid för till exempel ett äppelträd att ge rikliga skördar.
  Markförhållanden. Mark med mycket sten i gör att det tar mycket mer tid och arbete att gräva ut för odlingsland, plintar mm. Har du dessutom bra jord redan från början på din mark så underlättar det mycket för odling än om du måste köpa och frakta dit jord.
  Tänk på att överväga vad tiden är värd för dina förberedelser när du väljer mellan att spara ihop pengarna eller att ta ett lån. När du väl har införskaffat din BOL så kommer det att ta tid att få den som du har tänkt det.
  Ett solcellssystem på taket kan driva ledbelysning och även kyl mm.
  När du säger norr om dalälven så vet jag inte hur du resonerat. Jag resonerade så här att jag ska kunna ta mig till min BOL på cykel inom max två dagar. Normal restid med bil skulle vara så att jag lätt kunde åka dit på en fredagskväll och hem igen på söndagen så jag kunde vara där på helgerna. Förberedelser och underhåll tar tid. Ligger din BOL för långt bort så får du mindre tid att vara där.
  Lycka till

  1. Väldigt förberedd och genomtänkt. Tack för alla tips och tänkvärdheter. Kan bara drömma om min BOL/sommarstuga än så länge, men någon gång…….. Det gäller bara att övertyga den andra halvan av familjen att vi behöver en sommarstuga (BOL ska inte ens nämnas i det sammanhanget).

   1. Tack Anneli. Även om du kanske bara kan drömma om en BOL nu så är drömmarna ett bra sätt att komma underfund med vad man har för kriterier när man väl kan realisera det hela. jag har tur att ha en BOL/sommarstuga inom två timmars bilfärd ifrån mig samt en reserv BOL längre norrut i Sverige om det verkligen krisar.

 3. Jag tror det här är ett mycket vettigt tidsfördriv. Du lär dig att sålla information och antagligen att lägga till och ta bort vettiga/ovettiga krav och standarder, du lär dig hur marknaden ser ut och var de billigaste husen finns. Du lär dig vad du ska se upp med och vad mäklare använder för modeord och rena lögner. Dessutom är det ju ren och skär porr.
  Tror du är helt rätt ute med norr om dalälven just pga bristen på befolkningstäthet däruppe.
  Ett önskemål från mig, btw: När du bloggar, kan du inte peta in en #prepperSE där med, så man inte missar inlägg? Är ju så frustrerande att läsa dem efter några dagar.. 🙂

  1. Jag tittade på kartorna som (jag tror) SCB tillhandahåller över just befolkningstäthet och insåg att det är väldigt lite människor norr om Dalhälven.
   Gällande #prepperSE så ska jag försöka komma ihåg. Om du inte vill missa något inlägg kan du ju alltid få uppdateringar via mail eller RSS? 🙂

   1. Jag följer ju din blogg med RSS.. dock bara på vänsterflanken på min egen blogg, har inte hittat någon RSS-läsare som jag blivit riktigt nöjd över som täcker upp nyheter, bloggar etc på ett tillfredsställande sätt.

 4. Jag har valt Dalsland av samma orsaker, befolkningstäthet. Dessutom längre odlingssäsong, varmare klimat och djupa skogar med mycket vilt.
  Fiskevatten finns i mängd tillika närhet till havet om det skulle behövas.

  1. Dalsland är dock väldigt mycket mer tättbefolkat än södra Norrland. Odlingssäsongen i södra Norrland är explosiv, och de har i Medelpad och större delen av Jämtland mark som är nästan bördigare än Skånes mylla. Med pit greenhouse kan man köra året om, och de tokljusa sommarnätterna är galna för växtligheten. Norrland har verkligen inte ont om vilt eller djupa skogar. Tar gärna med dig upp till min BOL nångång ska du få se 🙂 Dalsland har dock fördelen att det är närmare. Och nackdelen.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑