Erfarenheter och tankar kring att skaffa en BOL #prepperSE

För lite mer än två år sedan skrev jag ett inlägg där jag skissade upp hur jag resonerade kring en framtida Bug-Out Location (BOL). Mina krav var egentligen inte så många eller omfattande. Krasst kan de sammanfattas med

  • Avskilt läge i glesbefolkat område
  • Eget vatten
  • Uppvärmning med ved
  • Vedspis för matlagning
  • Odlingsbar mark

Ovan är nog vad de flesta spontant tänker när de börjar fundera över en egen BOL. Det är en bra grund att utgå ifrån. Men för att undvika bryderier i framtiden kan det vara klokt att ta ett steg tillbaka och börja med att fundera på syftet. När jag började leta efter en BOL hade jag redan då en idé, eller dröm, att kunna bosätta mig permanent i en framtid, även om det primära syftet var en tillfällig tillflyktsort. Således sorterade jag bort objekt med formuleringar som ”för den händige” eller ”i behov av renovering”. Inte för att jag inte skulle kunna genomföra renoveringar och reparationer utan för att att jag inte hade tiden.

Just det här med tid är nämligen väldigt relevant när det kommer till en fastighet som är tänkt att användas som en BOL, ur fler än ett perspektiv. För det första ska man ha tillgänglig fritid att lägga ner på att genomföra de förändringar och förbättringar som krävs för att din BOL ska bli som du vill ha den. Detta blir än mer tydligt om du bestämmer dig för att skaffa en fastighet med mark större än en normal villaträdgård.

Det andra att tänka på när det gäller tid är avståndet till din BOL från din bostad. Det är bra på många sätt och vis att ha en BOL som ligger mitt ute i ingenstans långt ifrån tätbebyggelse. Nackdelen är dock tiden det tar att resa dit för att utföra de projekt som behövs färdigställas. Här pratar jag utifrån egna erfarenheter. Är avståndet långt så det går åt mycket tid till att resa och då höjer man också tröskeln för att kunna ta sig dit. I mitt fall tar det cirka fem timmar, enkel resa, med bil för att åka upp till BOL Norr. Eftersom jag oftast bara har helger lediga brukar jag försöka åka direkt efter jobbet för att komma upp på fredagskvällen. Det ger mig hela lördagen till att arbeta. Sedan måste jag åka hem på söndagsförmiddagen så jag kan hinna med lite markservice hemma innan det är dags för nästa arbetsvecka.

I exemplet ovan får jag alltså en heldag av effektivt arbete. Hade BOL Norr legat en eller två timmars resväg bort hade jag kunnat få nästan den dubbla tiden på plats. I teorin kan jag få ut 52 arbetsdagar i BOL Norr om jag åkte upp varje helg under ett år. Nu är det helt orimligt av många orsaker. Det går till exempel inte att göra så mycket på vintern, förutsatt att jag ens kommer fram på grund av snö. Men det större problemet blir ekonomi. Lite krasst brukar jag räkna med att det kostar mig 1000 kronor per resa. Fyra resor per månad ger mig en månadskostnad på 4000 kronor. En inte oansenlig mängd pengar. Lägg sedan till alla andra kostnader för material eller vad det nu kan vara för att utföra det som behövs.

Det är lätt att vara efterklok. Samtidigt finns det ytterligare en aspekt, som till viss del uppväger de negativa aspekterna med långa resor, och det är inköpspriset. Rent generellt är priserna mycket lägre ju längre bort man kommer från civilisationen. Faktum är att jag har sett liknande ställen som BOL Norr, som ligger mycket närmre och som kostat mer än tio gånger så mycket mot vad jag betalade. Frågan att ställa sig är i så fall om det är värt det högre priset. I mitt fall hade det inte varit det, men det betyder givetvis inte att detta är sant för alla. Vi har alla olika förutsättningar och behov.
Något annat att fundera över är förvaringsmöjligheter. Detta var något jag själv hade satt upp som ”ekonomibyggnader” på min kravlista och sedan inte ägnat mycket mer tanke åt. Sanningen är den att jag borde varit mer observant på detta. Förvaring kommer att krävas både i bostadshus och i eventuella övriga byggnader. Men det är i bostadshuset som du troligen kommer vilja förvara det mesta, så det finns lättillgängligt. Dessutom kanske inte vissa saker ens kan förvaras i ekonomibyggnader om de riskerar att frysa under vintern eller riskerar att utsättas för skadedjur. Min egen erfarenhet visar att det går åt väldigt mycket mer utrymme till förvaring än man tror. Garderober, hyllor, skåp, skrubbar – allt är det nu brist på i BOL Norr. Dessutom börjar det bli ont om utrymme att lägga till mer förvaringsmöjligheter. Det är inte bara mat, vatten och andra uppenbara förnödenheter som tar plats. Ved, virke, verktyg, maskiner, foder och hö (om man funderar på djurhållning) tar plats. Mycket mer plats än man tror. Mitt råd är att ta höjd för detta när man tittar på storleken på sin framtida BOL.

Samtidigt är storleken också förknippad med uppvärmning. Uppenbart är att ju större yta som ska värmas, ju mer energi går det åt. Uppvärmning i en BOL är troligtvis ved. Så å ena sidan står man med önskan att ha gott om plats för förvaring, å andra sidan med önskan att inte ha så stort då det drar med sig kostnader (egen tid och energi eller pengar) att hålla varmt. Hittar man något som kanske initialt känns för stort kan en tanke vara att avsätta ett eller två rum som förråd, men sedan stänga dörrarna till dessa. Rummen kommer troligtvis inte bli så pass kalla på vintern att de når under nollan, men ändå minskar ytan som faktiskt ska hållas varm.

När vi ändå är på ämnet ved. Om du tittar på en BOL med tillhörande skog bör du också titta på din egen kunskapsbank. Träd i skogen förvandlas inte till färdigtravad ved för att man viftar lite med en såg framför dom. Att tillverka sin egen ved kräver kunskap och träning. Sedan, för att återknyta till förvaring, behövs gott om plats för sina vedlager. Märkligt nog verkar det aldrig finnas tillräckligt med plats i vedboden av olika anledningar.

Till sist vill jag ta upp det ovärderliga med att ha någon eller några att bolla tankar och idéer med inför ett eventuellt inköp av en BOL, gärna med andra preppers som förstår syftet. Släng ut en fråga på Twitter under #prepperSE om du inte har någon i din närhet. Givetvis går det utmärkt att fråga i kommentarerna här på bloggen också. Är du mån om din opsäk kan du ändå diskutera detaljer utan att avslöja koordinaterna eller adressen. Det finns en enorm kunskapsbank där ute, använd den!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑