Kalorier vs näring #prepperSE

Även om jag på senaste tiden skrivit mycket om kalorier och hur det är ett acceptabelt sätt att räkna för att ta reda på hur mycket mat man har i förråden så finns det minst en till dimension kring mat som antalet kalorier inte säger någonting om och detta är näringen som dessa kalorier består av. För detta inlägg tänker jag skippa hela diskussionen om fördelning fett, protein och kolhydrater och istället gå direkt på vitaminer och mineraler.

Initialt vid ett SHTF spelar sammansättningen inte så stor roll. Det viktigaste är att alla får den ”råa” energin för att orka med. Efter kanske en vecka eller två, beroende på individuella förutsättningar, kommer dock vitamin- och mineral-brister göra sig påminda. Beroende på vilken eller vilka mineraler eller vitaminer som saknas ter sig symptomen olika. Vid brist på magnesium kan lätt kramper uppstå. Brist på B12 kan ge trötthets- och utmattnings-symptom.

Nedan är saxat från Wikipedia:

 • A-vitaminbrist (Retinol) A-vitamin behövs för att bibehålla bra syn, hud och slemhinnor. Den har också en roll i tillväxten. Det är idag väldigt ovanligt med brist på A-vitamin i Sverige. Men i övriga världen är problemet stort och kan bidra till bland annat nattblindhet. A-vitamin hittar du bland annat i smör och mjölkprodukter.[1] Man kan även få vitamin A från gröna, röda och gula grönsaker. Färggranna frukter, lever och fiskleverolja. För mycket vitamin A kan vara giftigt.
 • B1-brist (Tiamin) Vitamin B1 hjälper till i omsättningen av kolhydrater. Symptomen vid B1-brist är nedsatt aptit och trötthet och kan även ge koncentrationssvårigheter. Relativt ovanligt i Sverige men ses hos alkoholister där man kan drabbas av beriberi, som är en nervsjukdom.
 • B2-brist (Riboflavin) B2 behövs för förbränningen av fett, kolhydrater och protein. Brist på B2 kan bidra till hud- samt slemhinneförändringar och i visa fall irritation i ögonen. Se huvudartikel: vitamin B2-brist.
 • B3-brist (Niacin) Kan ge sömnproblem och nedsatt aptit. Vid allvarlig brist kan man drabbas av pellagra.
 • B5-brist (Pantotensyra) Vid brist på B5 kan man drabbas av nedstämdhet, nedsatt funktion av binjurarna, oro, trötthet, lågt blodtryck och olika ledsjukdomar.
 • B6-brist (Pyridoxin) Kan ge neurologiska symtom, blodbrist samt olika hudförändringar.
 • B7/B8-brist (Biotin) Att drabbas av B8-brist är inte så vanligt, men om man drabbas kan man få försämrad aptit, eksem och torr hud, illamående, hjärtproblem, muskelsmärtor och håravfall.
 • B9-brist (Folsyra) Ger minnesproblem, försämrad matsmältning, irritabilitet och isolation. Drabbas man av en allvarlig brist på B9 kan man drabbas av infertilitetsproblem och hjärnskador. Vanligt med brist hos alkoholister och havande kvinnor. Gravida kvinnor rekommenderas att ta tillskott på B9 under början av graviditeten för att förhindra ryggmärgsbråck hos det ofödda barnet. Se huvudartikel: folsyrabrist.
 • B12-brist (Kobalamin) Vid B12-brist kan man drabbas av perniciös anemi, en svårare form av blodförgiftning. Man kan även drabbas av neurologiska symtom och utmattning. Se huvudartikel: vitamin B12-brist.
 • C-vitaminbrist (Askorbinsyra) Brist på C-vitamin är inte så vanligt i Sverige men om man drabbas av det så kan man få problem med trötthet, irritation och svaghetskänsla i kroppen. Drabbas man av en allvarligare brist kan det leda till skörbjugg. Vitamin C skyddar även cellerna från skada. Man kan få denna vitala näring från frukter och grönsaker speciellt citrusfrukter, papayas, stark chili, potatisar, broccoli och sötpotatisar.
 • D-vitaminbrist (Kalciferol) Kan orsaka missformningar i skelett samt benuppmjukning eftersom den tillåter benen att absorbera kalcium. Barn upp till två år och äldre som inte vistas utomhus i någon större utsträckning behöver D-vitamintillskott. Det finns två typer av vitamin D. Vitamin D-2 hittar man i äggula, fet fisk, mjölk med tillsatta vitaminer och lever. Vitamin D-3 skapas av kroppen när skinnet träffas av solljus.
 • E-vitaminbrist (Alfatokoferol) Inga kända tecken på E-vitaminbrist är rapporterade.
 • K-vitaminbrist Brist på K-vitamin är idag väldigt ovanligt och redan när man föds får man en injektion med K-vitamin för att förhindra blödningar hos det nyfödda barnet.

Därför är det viktigt att på medel till lång sikt vara noggrann med att tillgodose kroppen med alla vitaminer och mineraler. Så här kommer några tips på mat (inte tillskott) som vid ett SHTF kan vara extra bra att försöka få tag på. Och inget gnäll om att ”xyz är äckligt”, detta är överlevnad vi pratar om.

Lever
Kyckling lever och nötlever är några av de mest vitamin och mineralrika livsmedel vi kan äta. 100 gram kycklinglever innehåller t.ex 483% Folat av RDI (Rekommenderat Dagligt Intag), 1539% Vitamin-A av RDI, 1327 % B12-vitamin av RDI och 108% Selen av RDI, 43,8% Vitamin-C (!) av RDI osv. Faktum är att 200 gram kycklinglever ger dig en dagsdos Vitamin-C! Som referens kan nämnas att 100 gram apelsin ger 66% Vitamin-C av RDI.
Nötlever är ännu mer näringstät vad gäller Vitamin-A på 2279% av RDI, Vitamin-B12 på 4494% av RDI och 1101% Folat av RDI.

Ägg
Fyra ägg till frukost ger dig ett dagsbehov av Folat, Vitamin-A, Vitamin-B2, Vitamin-B12, Vitamin-D, Vitamin-E, Vitamin-K, Fosfat, Jod och Selen.

Makrill
För den som har konserverad makrill i förråden finns det Vitamin-D. 100 gram makrill ger dig 360% av RDI för Vitamin-D och 234% Selen.

Njure
Grisnjure har höga halter av Vitamin-B2 (285% av RDI), Vitamin-B12 (680% av RDI) och Selen (345% av RDI). Detta per 100 gram.

Hjärta
Kycklinghjärta innehåller mycket Zink (66% av RDI). Järn (42% av RDI), Vitamin-B12 (292% av RDI) och Vitamin-B2 (52% av RDI).

Blod
För att fylla på järnförråden i kroppen kan en deciliter blod vara att rekommendera. Grisblod innehåller 282% av RDI för järn. Gissar på att andra djurs blod har ungefär samma järninnehåll.

Tonfisk
Konserverad tonfisk i olja är bra om man behöver Vitamin-B3 (84,4% av RDI), Vitamin-B6 (45% av RDI), Vitamin-D (88% av RDI) och Selen (157% av RDI). Också detta per 100 gram.

Sniglar
Vinbergssnäckor är bra tillskott i kosten om man behöver Magnesium. Med sina 66% av RDI per 100 gram är vinbergssnäckan perfekt. Den har även höga värden av Vitamin-B12 (200% av RDI) och Selen (91% av RDI).

Nypon
Torkade nypon utan frön är en mycket god källa till Vitamin-A (73% av RDI), Vitamin-C (337% av RDI), Kalium (80% av RDI), Magnesium (64% av RDI) och Kalcium (39% av RDI).

Persilja och dill
Persiljeblad innehåller mycket Vitamin-C (227% av RDI) och Vitamin-A (58% av RDI). Dill innehåller mycket Vitamin-C (87% av RDI) men också Kalcium (43% av RDI).
Om man föder upp t.ex höns och kaniner kan man väldigt enkelt få tillgång till mycket nyttigheter (ägg, kött, lever, njure, hjärta, blod). Har man konserver med tonfisk och makrill har man också Vitamin-D. Odlar man sedan lite grönsaker (kanske blomkål, vitkål, morötter, potatis) och lite kryddor (persilja, dill etc) kommer man ganska långt rent näringsmässigt. Lägger man ner några timmar på att plocka och torka nypon kommer män ännu längre.

Ovan är bara exempel och lite idéer över sådant som eventuellt går att komma över, bunkra inför, odla eller föda upp om SHTF. Men att bara leva på ris och vita bönor i tomatsås kommer kanske att ge dig de kalorier du behöver, men inte den näring du måste få på längre sikt. För jämförelse kan du se näringsvärde för vita bönor och kycklinglever.
För den som vill gräva ner sig ännu mer rekommenderar jag matkalkyl.se som har underbara sammanställningar över vilka livsmedel som är mest näringstäta eller som har högst innehåll av olika näringsämnen.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑