Börja om från början #prepperSE

Egentligen anser jag att det är kontraproduktivt att ångra val som gjorts. Trots allt finns det ingenting vi kan göra för att ändra vårt förflutna. Men jag en stark förespråkare av att lära sig av sina misstag. Därför tänkte jag fundera lite kring hur jag skulle ha prioriterat för 15 år sedan om jag idag visste allt jag idag vet.

Det första jag skulle ändrat på är att jag skulle aldrig köpt en villa i ett villakvarter. Istället skulle jag fortsatt hyra. Trots allt sitter jag idag och skriver detta i en hyreslägenhet. Istället skulle jag ha letat rätt på en sommarstuga lite närmre än nuvarande BOL Norr, kanske i Dalarna eller Härjedalen. Denna skulle fått fungera som tillflyktsort, sommarstuga, förråd och renoveringsprojekt för att på längre sikt kunna flytta dit.

Jag skulle heller aldrig ha köpt på mig massa ädelmetaller. Dessa resurser hade gjort sig mycket bättre till en god grundberedskap att ha i lägenheten. Ädelmetaller hade jag kunnat köpa på mig lite senare, men som jag påpekat så många gånger tidigare var det helt galet att börja där.

Prioriteringsordningen hade också sätt helt annorlunda ut vad gäller förråden. Först hade vatten kommit, inte konserver. Sedan tillgodose väremebehov så som sovsäckar, varma kläder, filtar, fotogenkamin. Även bra ljuskällor ligger högt på listan att ha före mat.

Sedan skulle jag fokuserat på mat. Torrvaror till BOL, konserver i lägenheten primärt. Sedan hade jag tidigt fått igång ett vettigt system att rotera maten på. God ordning på bäst-före-datum, kalorier, fördelning av olika rätter. Kanske använda BOL som förvaring av de nyaste inköpen, sedan flytta dom till lägenheten när det började bli dags att rotera ut. Här var jag otroligt slarvig den första tiden och mycket mat kastades faktiskt, vilket jag idag skäms över.

Vidare skulle jag fokusera på mer kvalitativa, men färre, prylar. Ja, two is one, one is none och allt det där, men det finns också gränser. Här får jag säga att det enda jag verkligen är riktigt nöjd med är mina yxor. Det är väldigt lätt inte byta ut redan inköpta prylar om man har dom till något mer kvalitativt bättre. Tanken att ”jag redan har det” sätter allt som oftast käppar i hjulen.

Som avslutning skulle jag redan från början applicerat en mer minimalistisk livsstil. Gjort mig av med onödiga fasta utgifter och inte varit så förbannat teknikkåt. Så mycket pengar som bränts på rent skräp, som skulle kunnat använts till så mycket vettigare saker.

Förhoppningsvis kan någon finna några russin att plocka ur texten ovan. Jag kan själv inte ändra på det som varit, utan får leva – och överleva – med vad jag nu har. Resan hade kunna varit så mycket enklare. Inte för att jag på något sätt är missnöjd med resultatet hittills, bara det att jag önskar jag själv kunnat hitta en liknande text innan jag satte igång. Men nu är det vad det är. Kanske finns det en poäng med det, trots allt hade jag inte varit samma person som jag är idag.

Blicken framåt. Ryggen rak.

2 reaktioner till “Börja om från början #prepperSE

  1. Måste bara tipsa om en realityserie på SVT 1 som heter Nedsläckt land och börjar den
    18 / 2 .
    Det är 6 avsnitt ?

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑