Regler #prepperSE

Vad vore livet utan regler?

På riktigt, hur skulle ditt liv se ut om det inte fanns lagar och regler? Självklart har vi alla lekt med tanken, från det att våra föräldrar tvingade oss i säng till tonårens revolt mot allt, till insikten att det faktiskt finns fullt med lagar och regler som är helt verkningslösa och meningslösa. Ändå krävs det lagar och regler för att människor ska kunna leva och fungera i grupp. Vissa är bättre än andra på att fungera tillsammans med ytterst få regler, men ju mer komplext vårt samhälle blir, ju fler lagar och regler verkar krävas.

Men vad händer om dessa lagar och regler sätts ur spel? Vad händer vid ett WROL (without rule of law), en värld utan lag? Det är inte otänkbart att ett SHTF-scenario leder till just detta. Finns det inget rättsväsende som upprätthåller lagen kommer den över tid att vittra sönder och ersättas av något annat. Trots allt behöver sammanslutningar av människor gemensamma regler att följa för att fungera som en effektiv enhet.

Hur skulle sådana regler kunna se ut för en grupp överlevare i en värld där lagens långa arm inte längre existerar? Givetvis beror det på de enskilda individerna som utgör gruppen. Deras bakgrund, kultur, moral, etik, religion, politisk orientering och övriga erfarenheter kommer styra reglernas utformning. Det beror också på om gruppen har en tidigare historia. Kanske är det familj och släkt, vänner, arbetskamrater, jaktlaget, grannar eller kompletta främlingar. Vilka relationer fanns innan och var dessa relationer goda eller dåliga.

Många med mig har redan en plan för vilka denna grupp ska/kan/bör innefatta. Förhoppningsvis har man valt dessa människor med omsorg baserat på olika kriterier. Således bör man också ha en god uppfattning om en gemensam grund (jag vägrar använda ”värdegrund”, trots att det kanske skulle passa bra) att utgå från från. Kanske är det inte ens nödvändigt att ta upp så basala saker som att våld, dråp och stöld aldrig kan accepteras.

Om jag utgår från mig själv så har jag skissat på några sådana tänkbara regler, förutsatt att det finns en viss grundläggande moral som inte behöver förtydligas.

 • Sunt förnuft. Tänk efter innan du agerar.
 • Var aldrig ensam utomhus. En olycka kan hända så lätt och det går inte längre att ringa 112.
 • Återbruk. Ingenting går till spillo, alla resurser är ändliga.
 • Hygien. Personlig hygien, sanitet, avfallshantering.
 • Ärlighet, uppriktighet. Allt måste lyftas upp för att kunna hantera problem, fysiska som psykologiska. Varje individ är en ovärderlig och måste må så bra som bara möjligt.
 • Respekt. Inte bara mot övriga människor utan också mot djur och natur.
 • Alla hjälps åt efter förmåga.
 • Resurser efter behov.
 • Lär dig allt, lär ut allt. Kunskapsspridning är livsviktigt, bokstavligt talat.

Nu är jag nyfiken på att höra vad ni läsare har för tankar kring detta. Det finns säkerligen massor av aspekter som jag inte tänkt på. Dela gärna med er!

 

3 reaktioner till “Regler #prepperSE

 1. Bidra efter förmåga, och resurser efter behov. Låter som kommunism. ? Jag gillar ju kommunism, och innan någon börjar gråta hysteriskt så säger jag som Jerry Williams:

  När han får frågan om han är kommunist kommer svaret snabbt och tveklöst.

  – Ja, ja, säger han.

  – Men det betyder inte att jag är Stalins försvarsadvokat. Jag vill ha ett klasslöst samhälle, det är det kommunism handlar om.

  1. Jag tror det är kontraproduktivt att sätta en politisk ideologi som rättesnöre, även om summan av reglerna kanske liknar en sådan. Med det sagt, ja, jag tror att för små sammanslutningar i en SHTF-värld kommer det många kallar ”Smurfby-kommunism” vara det rådande. Det blir så nästan per automatik för att få ett mikrosamhälle att fungera rent praktiskt. För att överleva måste resurser delas på ett vettigt sätt.

 2. Tror nog att du fått med det mesta. Skulle väl kanske tillägga att det blir enklare om flera mindre kolonier eller vad man nu kan kalla det kökr sin grej på sin kant. Av några enkla anledningar.
  – Olika personligheter passar olika bra ihop. Ju fler personer i samma rum ju större kan eventuella interna störningar bli.
  – Flera små grupperingar kan fokusera på det som de är bra på och byteshandla med det. Åt båda håll. Sådant som en grupp saknar har en annan osv.
  – Och framför allt, rätt person ska vara på rätt plats. Ofta är folk bra på något de tycker är kul. Och det är ju bra att alla är olika.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑