Fiber till BOL Norr?

I den upp och ned vända värld vi lever i har jag fått ett erbjudande att ansluta BOL Norr till IP-Onlys fibernät. Hur man över huvud taget kan tycka att det är en lönsam affär överlåter jag till någon som förstår sig på. Gissningsvis finns det bidrag med i leken. Oavsett hur det kommer sig så har jag i alla fall möjligheten att ansluta mig till ett fibernät, vilket är mer än vad jag kan säga om lägenheten jag nu bor i, där jag får nöja mig med ett värdelöst, svindyrt mobilt ”bredband”.

Erbjudandet att ansluta BOL Norr fick jag redan för flera månader sedan, men förkastade då tanken på att ha fiber där. Trots allt är det en installationsavgift på runt 20000 kronor som ska hostas upp samt de löpande abonnemangskostnaderna varje månad (som minst är 230 kr/mån). Den initiala tanken var att det inte på något sätt var värt dessa utgifter med tanke på att jag eftersträvar ett billigare leverne. Alternativet för internetuppkoppling skulle vara ett billigt mobilt bredband med begränsad datamängd. Eftersom jag råkar vara både en datanörd och IT-tekniker så är jag full införstådd i vad detta skulle betyda. Samtidigt använder jag, hör och häpna, faktiskt inte särskilt mycket datatrafik per månad. En normalmånad går det åt mellan 5-7 gigabyte. Ett sådant abonnemang kostar hos Net1 79 kronor per månad. En avsevärd skillnad mot ett fiberabonnemang.

Å andra sidan kan man lägga fram ett väldigt starkt argument för att om jag hade en vettig internetuppkoppling så skulle jag kunna jobba på distans som konsult för att få in lite extra pengar och som säkerligen skulle täcka kostnaden för både installationen och de löpande kostnaderna. Jag skulle också kunna producera mer material till bloggen och kanske även göra vlog och/eller podd. Kanske skulle en sådan lösning kunna hjälpa mig att snabbare kunna flytta upp, om jag kan få till en inkomst som konsult på distans kanske jag inte behöver göra allt i ett stort steg, utan kan göra övergången mer gradvis.

Ett tredje alternativ skulle ju vara att inte hoppa på direkt utan vänta och se vad som händer, för att om tillfälle och möjlighet ges i en framtid dra in fibern då. Givetvis kommer kostnaden för installationen då att vara mycket högre, men samtidigt binder jag mig inte vid något utan att veta att jag skulle ha täckning för det.
Efter den sista mars vet jag hur det blir, för då löper tiden ut för erbjudandet. Fram tills dess behöver jag fundera både ett och två varv till.

6 reaktioner till “Fiber till BOL Norr?

  1. Dra in skiten direkt. Även om du INTE kör på abonnemanget så får du en värdehöjning på fastigheten som vida överstiger indragningen med rabatten. Utan tvekan. Tänk inte ens. Du får tillbaka pengarna om du säljer. Har varit med i många projekt där fastigheter dragit in fiber och i princip alla har mäklare sagt att det hjälpt vid försäljning/get mervärde/högre pris… osv.

    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  2. Att idag inte dra in fiber när det bjuds är som att 1910 säga “Nä, det där med elektricitet tror jag inte är något för oss”

  3. Måste du verkligen ha fiber där? Jag skulle nog köra över mobilen. I händelse att du måste nyttja BoL norr i skarpt lägen så kan internet vara utslaget ändå.

  4. Dra in fiber nu när det är subventionerat. Att dra in i efterhand brukar vara betydligt dyrare.

  5. Jag tycker att det lutar åt fiber. Underskatta inte möjligheten att jobba med dina yrkeskunskaper där uppe mer än vad du kanske vill eller planerar idag. Det är inte alla förunnat att kunna ”ta med sig” yrket ut i skogen. Där har du ett riktigt stort plus så länge lönesamhället finns. I vart fall i ett övergångsskede. Och ett sådant skeda kan ju vara rätt så länge. Kanske tycker du- väl på rätt plats- att ett deltidsjobbande inte är så dumt. Att sitta vid datorn halva dan och vara ute och jobba andra halvan/ den ljusa halvan. Kanske mer datajobb under vinterhalvåret t.ex.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑