Veckan som gått (86) #prepperSE

Äntligen rör det lite på sig. Tack vare att ekonomin börjat stabilisera sig och ett normalläge infunnit sig har jag börjat få lite ordning och reda på hur mycket jag kan avsätta varje månad till att förbereda BOL Norr inför den framtida flytten upp dit. Ungefär 20% av lönen kan jag lägga på det ändamålet, om det så är att köpa något som behövs eller spara inför ett större inköp, så är det bra att veta vilka ramar jag har att hålla mig till. Det faller också ganska väl in med vad jag hade gissat mig till när jag började sätta den mer konkreta planen.

Som första prioritet har jag valt att måttbeställa akrylplast (3 mm) till mina två fönster i sovrummet i storstugan. Fungerar det med allt från beställning, leverans, montering och tätningsgrad så kommer jag att beställa till övriga fönster samt även till sovstugan. Sedan blev jag inspirerad av Pariprepps recension av plisségardinen Hoppvals från IKEA, så jag beställde två sådana för att testa tillsammans med akrylen för lite extra isolering. Jag återkommer till detta nästa gång jag varit uppe.

Vidare har jag beställt lite syreabsorbenter för att kunna använda de sista rengjorda PET-flaskorna jag har ståendes i garderoben. Dessa kommer fyllas med havregryn och gissningsvis socker och salt. Sedan är det verkligen fullt i skåp och hyllor i BOL Norr. Det blir också de sista torrvarorna att frakta upp. Sedan kommer det ”bara” att vara rotation av befintligt förråd (läs konserver). Men det ska villigt medges att det är lite märkligt att ställa om tänket från bunkring till rotation. Trots allt har jag bunkrat i över tio år, nu ska jag gå över till att underhålla.

Sammanfattningsvis så går allt (äntligen) enligt plan. Mycket är gjort, mycket återstår. Enligt min uträkning återstår det något mindre än tre år innan allt är på plats. Som alla vet kommer detta inte att stämma, men det känns ändå viktigt för mig att kunna mäta stegen framåt. Jag har också börjat dokumentera sådant som köps in som tillkommit utöver den ursprungliga planen för att dels hålla lite koll på de totala utgifterna och dels för att se vad jag förbisåg.

6 reaktioner till “Veckan som gått (86) #prepperSE

 1. Hej
  Hur ser dina tankar angående prepping på
  1. Kort sikt (1-3år)
  2. Lång sikt och överlevnad >3år

  1. Bra idé till ett längre inlägg! Inser att jag aldrig formulerat mina tankar om detta på bloggen på det sättet.

   1. Hej
    Kort sikt (1-3 år) är den vanliga preppertanken.
    Lång sikt är något helt annat. Då ställs allt på ände….
    Hur odlar man utan utsäde? Hur fixar man mediciner? Hur lagar man verktyg? Hur fixar man djurhållning ( höns, får… )? Hur fixar man fiskefångst-redskap? Hur fixar man vatten, toa, toapapper? Kaffe….?
    Listan kan göras hur lång som helst. Intressanta tankegångar och utmanande! En mycket viktig fråga är: kunskapsuppbyggnad hos var och en när alla system ( telefon, internet, post, TV….) har chrashat?

 2. Det är tack vare din blogg som jag mår bra och tror på en framtid igen.

 3. Salt är ett konserveringsmedel! Slösa inga syreabsorbenter på det! Socker är också konserverande men kan av någon anledning fastna ihop och bli hårt efter ett tag.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑