Ulcerös Kolit vs en prepper #prepperSE

Låt oss börja på Wikipeida: ”Ulcerös kolit betyder ’blödande tjocktarmsinflammation’ och är en autoimmun inflammatorisk tarmsjukdom, som endast berör tjocktarmen och ändtarmen”. Välkommen till mitt liv de senaste fyra-fem åren.

Jag minns inte om jag skrivit något längre inlägg om min förbannade tjocktarm, men jag tror jag bara nämnt det i förbifarten, så jag tycker det är dags att ge en lite djupare förklaring. Men innan du läser vidare vill jag varna för att det jag kommer att skriva om bland annat handlar om avföring. Är det något som du tycker är äckligt föreslår jag att du slutar läsa nu. Med det ur världen förflyttar vi oss bakåt i tiden till 2014. Här någonstans börjar nog de första symptomen visa sig. Det är en tid då jag är väldigt stressad. I början av året jobbade jag kopiöst mycket för att bli tackad med ett varsel. Efter sommaren fick jag ett nytt jobb som jag pendlade till, vilket resulterade i att jag var borta 11-12 timmar varje dag. Nu ska jag låta det vara osagt om detta verkligen var den utlösande faktorn, men i slutet av året blev jag magsjuk.

Givetvis trodde jag det var den vanligt vinterkräksjukan, som yttrade sig som diarré. Men jag blev liksom aldrig frisk och när det började komma blod i avföringen insåg till och med jag att något var väldigt fel. Så jag sökte hjälp på vårdcentralen och läkaren där konstaterade, efter en rektoskopi, att min tarm var inflammerad och sårig. Sedan följde en lång, lång sjukskrivning med otaliga utprovningar av medicin. Denna utprovning pågår än idag även om jag nu har fått en medicin som i alla fall gör att jag är tillräckligt bra för att klara av att jobba. Men inte tillräckligt bra för att kallas frisk.

På grund av att tjocktarmen är inflammerad tappar den förmågan att fungera som den ska. Detta leder bland annat till uttorkning och näringsbrist. Dessutom fick jag, när det var som värst, springa på toaletten flera gånger per timme – dag som natt. Givetvis hade jag konstanta smärtor i mage och tarmar. Att sova var en lyx. Allt som oftast låg jag i fosterställning i soffan och orkade knappt röra mig. Som grädde på moset fick jag en kopiös ledvärk, dels till följd av vätskebrist och dels för att inflammationer har en förmåga att sprida sig.

Hade skiten träffat fläkten under denna tid hade jag varit död för länge sedan. Nu när en medicinering börjat ge ett så pass gott resultat så att jag i alla fall kan sköta mitt arbete och inte längre behöver vara sjukskriven, har jag åtminstone en chans att klara mig en längre tid. Kruxet med min medicinska behandling är att en del av den måste tas, i mitt fall, var sjätte vecka och då intravenöst. Medicinen kan dessutom inte lagerhållas, så även om jag hade kunnat ge mig själv dropp (vilket jag inte kan) så hade jag ändå inte kunnat bunkra den. Som en sista spik i kistan så kostar varje dos 25000 kronor. Men den andra delen av behandling är symptomdämpande i form av höga doser Loperamid, vilket är mycket lättare att bunkra. Dessa så går att köpa i små förpackningar utan recept. Givetvis rätt mycket dyrare än de stora förpackningarna jag får på recept, men finns likväl att köpa om det skulle krisa. Så även om jag kommer få det riktigt jobbigt utan komplett medicinering så har chanserna att klara mig gått upp markant.

För att hantera symptomen har jag också sett till att ha stora mängder dextrosol (druvsocker) och salt för att kunna tillverka egen vätskeersättning i mina lager. Eftersom vätskebrist väldigt fort blir ett problem måste jag kunna hantera detta. Att bara dricka vatten hjälper helt enkelt inte. Då detta är en kronisk sjukdom kommer den aldrig att helt försvinna. Men för var dag som går lär jag mig lite mer om hur den påverkar mig kropp och hur jag ska göra för att inte provocera tarmarna mer än nödvändigt. Det kan vara allt från att undvika alkohol till att äta regelbundet.
En annan konsekvens av denna sjukdom är hur den påverkat min fysik. Dels så åker min vikt upp och ner beroende på hur inflammerad tarmen är. Dels så har jag inte kunnat röra mig fysiskt lika mycket som jag önskar jag kunde. Nu ska jag i ärlighetens namn erkänna att jag inte är en sportig typ, men jag älskar t.ex att vandra i skogen, vilket bara har varit att glömma. Dessutom har ledvärken inte gjort det särskilt lockande att röra mig alls. Kontentan är att jag under dessa år tappat rätt mycket kondition. Det är inte optimalt, men samtidigt så måste jag fokusera på att bli frisk innan jag kan börja åter ta vad jag tappat.

Rent psykiskt är det också väldigt tärande. Konstant smärta i mage, tarmar och leder. Hela tiden vara orolig över att när som helst bli tvungen att akut uppsöka en toalett. Bara det har gjort att jag undviker sociala evenemang så mycket som möjligt. Det gick rätt bra att hålla humöret uppe det första året, men sedan blev det rätt fort rätt mycket svårare. Sjukdomen liksom äter, tär och gnager på hela ens väsen. Nu har jag aldrig blivit deprimerad eller så, men stunderna av uppgivenhet blev längre och längre. Detta vände när en medicin äntligen fungerade hjälpligt och kroppen sakta, sakta kunde återhämta sig något.

Idag är jag inte på långa vägar frisk. Men jag är tillräckligt frisk för att klara av mitt jobb, vilket tydligen är det absolut viktigaste. Även om sjukvården har fungerat klanderfritt så skulle jag kunna skriva en uppsats om hur illa Försäkringskassan har fungerat. Men det orkar jag inte lägga tid och energi på. Jag och min läkare fortsätter att justera medicinering för att hitta nivåer som fungerar. Strax efter nyår gjordes ännu en koloskopi och tarmen är fortfarande inflammerad på sina håll.

Människor jag möter brukar fråga hur jag mår. Jag har lärt mig att det är mycket lättare att bara svara ”bra” än att försöka förklara hur situationen är. För sanningen är att det är komplicerat, precis som det mesta i livet.

14 reaktioner till “Ulcerös Kolit vs en prepper #prepperSE

 1. Tycker det är bra att ta upp detta för det är verkligheten för många som är i behov av medicin!

 2. Kan bara önska god bättring! Har en son som har typ 1 diabetes, vilket naturligtvis oroar om samhället kollapsar. Svårt att planera något emot. Jämför med dottern i ”One second after”.

 3. Vet du något om hur forskningsläget ser ut för UC? Jag följer noga forskningen kring diabetes 1 pga anledningar och där går det framåt. Sakta, men framåt. Hoppas att det finns liknande hopp för din sjukdom.

  1. Det pågår forskning bl.a i Sverige. Ett spår verkar vara att kunna stimulera tillverkningen av det skyddande lager slem som finns i tjocktarmen. Dock har det inte ännu resulterat i några konkreta behandlingar.

 4. Se nu till att tillfriskna så att dina tankar om prepping kommer ut på internet.
  Jag vill kasta fram ett nytt tankesätt och planeringsstadiet.
  Planera och jämför prepping för
  3 dagar
  3 veckor
  3 månader
  3 år
  Hur planeringen och innehållet förändras med tiden är fascinerande.
  Nils

 5. Jag rekommenderar att ta bort mat som kan störa såsom gluten mjölkprodukter chips snacks strips pulvermat med transfetter osv . inflammtionshöjande mat.Glutenfritt mjukt bröd bör undvikas. men det här är väl ingen nyhet för dej, men jag vet inte vad du vet och får för råd från din läkare. Lägg till blåbär krossat nyponpulver omega 3 , d3 vitamin, zinkmagnesium e vitamin selen, ät mycket gröna blad och färska grönsaker frukter.glutaminpulver läker tarmen,
  http://www.Hyra.nu är butik på nätet billigt bra.
  Läs om och titta på video om cbd olja , (kan läka det mesta sägs det. började själv igår)
  Boktips grönt för livet Victoria Boutenko
  Hälsoproblem och sjukdomar orsakade av vi äter Michael Håkansson.
  Fyfan vilken jobbig jävel tänker du nu, men jag har faktiskt ätit mej frisk efter ha lidit i åratal av tex inflammation och extrem trötthet, när jag nu i helgen åt chips pasta bröd vin öl m m blev jag trött efter nåndag degig i magen och öm ont i leder, men äter jag bra så mår jag mycket bättre.
  Detta blev lite långt, men nåt kan du säkert få ut av det
  Mvh Stefan Uppsala
  (tack för en bra blogg)

  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

 6. Hej!
  Vet att du inte bad om några tips men tänker att om du inte har testat detta innan kanske det kan vara del av en enklare vardag.
  Min syster har också UC, hennes mage har blivit mycket mer balanserad (färre skov och har mer energi) sedan hon uteslutit kött från kö, gris och fågel.
  Hoppas att du hittar en lösning som gör att din mage fungerar så bra det går.
  Tack för intressant läsning på din blogg!

 7. Tråkigt att läsa om dina magproblem. Om du inte redan vet så är pro- och prebiotika verksamma medel att få en bra tarmfunktion. Ta reda på hur bra bönor kan vara. Bönor är för övrigt utmärkta att långtidslagra och därmed en perfekt preppföda.
  Lästips: “Låt bönor förändra ditt liv” av Patrik Olsson och Lars-Erik Litsfeldt samt kokboken med samma namn med Birgitta Höglund.
  En annan form av livsmedel med nästan obegränsad lagringstid är frön mm som man groddar. Lär dig om groddning, det är perfekt överlevnadskunskap. Groddar innehåller mycket viktig näring som bidrag till god hälsa.
  Kom ihåg: Hälsan är det viktigaste att vårda om överlevnaden ska fortgå utan oövervinnliga problem.
  Jag själv har hållit på med “survival” i sextio år och ständigt förkovrat mej för att ha en livsstil som är hållbar.
  Kolla på dieter som LCHF och läs om Weston Price: [email protected]
  M.a.o. passa dej för kolhydratrik föda, det leder till problem, sanna mina ord. Den av Livsmedelsverket rekommenderade dieten leder till diverse sjukdomar.
  Själv är jag kärnfrisk vid 76 års ålder och tar inga mediciner.
  Hippokrates, läkekonstens urfader sade: “Låt maten vara din medicin och medicinen din mat”.
  Så låt det styra hur dina matlager ska komponeras. För man blir vad man stoppar sig. Ett klokt citat: “Du kan aldrig bli frisk förrän du slutar äta dej sjuk”. Om du är smart lyder du kloka råd.
  Ha det bra och hoppas din tarm blir frisk så du kan fullfölja dina planer.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑