Dags att ta tag i fysiken #prepperSE

Den del av min prepp som alltid varit min akilleshäl är min egen fysik. Jag har skrivit om detta förut. Varje gång jag försökt göra något åt det har det alltid dykt upp massor med hinder och dåliga ursäkter. Men med en mage som börjar rätta till sig och ensam i en lägenhet finns det få ursäkter kvar.

Nu handlar detta inte enbart om fysisk kondition som i uthållighet. Det är viktigt, absolut. Dock finns det många fler aspekter av fysisk hälsa och jag behöver börja i rätt ända om det ska bli en förändring som har en chans att bestå.

Det första är beroenden. Jag är idag nikotin- och koffein-beroende. Ur många perspektiv vill jag bli av med dessa beroenden, men de främsta är ekonomiska, hälsomässiga och beredskapsmässiga. Första stegen är tagna för att bli kvitt snuset. Ni som följt med här på bloggen länge vet att jag gjort några försök tidigare, vilka alla misslyckats. Då har jag alltid gjort en så kallad cold turkey, det vill säga slutat helt tvärt. Eftersom det uppenbarligen inte fungerat så bra väljer jag nu istället att successivt trappa ner på nikotinet under en längre period. Detta verkar fungera mycket bättre för mig och jag har två steg kvar till att bli kvitt nikotinet.

Koffeinet är faktiskt mycket lättare att sluta med, men jag har ingen större lust att göra för många omställningar samtidigt. Eftersom det är lättare spar jag detta till sist.

När det kommer till det vi normalt sätt brukar tänka på när det gäller fysik händer det också saker. För det första så börjar min tarmsjukdom (Ulcerös Kolit) gå tillbaka så pass mycket att jag nu vågar mig på att försöka gå ner i vikt. Min metod, som jag vet fungerar, är helt enkelt att äta LCHF. Detta är heller ingen nyhet för er som följt bloggen en längre tid. Jag betackar mig vänligen men bestämt för kostråd.Jag vet att dieter är som religion och jag har ingen som helst lust att debattera detta.

När jag gått ner tillräckligt i vikt kommer jag så sakta att börja förbättra min kondition. Jag vet att detta kommer att komma av sig självt. Eller ja, det kommer det så klart inte, men av någon märklig anledning blir det lättare att röra på sig när man inte släpar runt på så mycket extra bagage. Mitt mål är inte att bli en maratonlöpare eller bodybuilder. Vad jag vill är att återfå och bibehålla en god grundfysik.

Nyckeln till att lyckas med allt detta ligger i långsiktighet, att vara konsekvent och ta en dag i taget. Det finns inga mål eller deadlines. Just nu befinner jag mig i en fas av livet där jag har möjligheten att göra dessa förändringar. Sedan får vi se hur långt jag når.

2 reaktioner till “Dags att ta tag i fysiken #prepperSE

  1. Den absolut viktigaste faktorn för att lyckas gå ner i vikt (och hålla den), är följsamheten. Så en metod som man vet fungerar för en själv, ska man hålla hårt i. Själv har jag valt en annan väg och det fungerar för mig och det är inte så konstigt för det finns otroligt många sätt att äta på och det är inte ett specifikt sätt som får folk att må bra och resten är dåligt.

    Då det bara är kostråd du betackar dig för, så vill jag ändå komma med ett tips som hjälpt mig!
    När jag började så försökte jag gå in på kärnan i varför jag vill gå ner i vikt och skrev ner det. Det självklara är ju hälsan, men jag utvidgade det med konkreta saker jag ville uppnå. Det har varit guld värt att kunna gå tillbaks till när jag har tappat lusten och överväger att lägga ner det.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑