Reflektioner kring vad som sker bland amerikanska preppers #prepperSE

Det kokar bland amerikanska preppers. I alla fall på Youtube. Kanske är det en naturlig utveckling när något som i grunden är väldigt individuellt blir allmängods och ska exploateras. Jag har med egna ögon sett det i andra sammanhang, ej relaterat till prepping, men principen har varit den samma.

Nu är jag ingen expert på prepping-historia, särskilt inte den amerikanska, men jag följer en hel del människors bloggar, Youtube-kanaler och andra förehavanden. Det sista åren har det blivit tydligt att de i vanliga fall så frispråkiga amerikanarna börjat väga sina ord mer varsamt. Anledningen är ett betydligt hårdare debattklimat preppers emellan. Om det bara var detta skulle jag kanske inte bry mig så mycket.

Vad som oroar mig mer är hur fokus mer och mer har flyttats från seriösa, djupgående diskussioner till att bli mer och mer rena recensions/reklam-inlägg. Prylfixeringen eldas på av en kommersialisering av prepperprylar. Detta har inte riktigt nått Europa och än mindre Sverige. Men i vanlig ordning är risken överhängande att vi kommer ta efter USA om ett par år. Redan nu kan man se små tecken. Och nej, jag är inte helt oskyldig. Balansgången är fruktansvärt svår.

I USA ser jag nu tecken på hur fler och fler av de som jag själv tycker är vettiga nu börjar tappa sugen. De drar sig undan, skriver eller lägger inte upp videos inte lika ofta. Jag har full förståelse. Om de ideellt ger av sin tid, energi och kunskap och bara får skit tillbaka skulle även jag ledsna. Kvar blir TV-Shop-preppers som visar upp den senaste, bästa, måste-ha-prylen i flashiga, välproducerade videos backade av företag som bara vill sälja en kniv till. Med det sagt finns det preppers och företag som sköter detta professionellt och snyggt, där integriteten finns kvar och innehåll blandas på ett smakfullt sätt. Men det är ett fåtal som lyckas balansera detta.

Den andra trenden är en politisering. Inte av prepping som företeelse, men där preppers som byggt upp en stor följarskara helt plötsligt börjar blanda ihop prepping med politisk propaganda. Här är både demokrater och republikaner lika goda kålsupare. Detta blev väldigt tydligt efter det att Trump valdes som president och tidigare hardcore-preppers helt sonika började prata om hur ”faran var över” och att man nu minsann kunde dra ner på sitt preppande. I andra ringhörnan vaknade demokrater upp och började yra om att jordens undergång nu helt plötsligt var nära förestående. Kanske är det också denna hårdare polarisering av USA rent generellt som genljuder bland preppers.

Utvecklingen är minst sagt oroväckande och jag hoppas innerligt att vi inte behöver se samma utveckling här på hemma plan.

11 reaktioner till “Reflektioner kring vad som sker bland amerikanska preppers #prepperSE

 1. Det blir svårare och svårare även i Sverige att prata om många saker. Väldigt mycket anses vara känsligt. Minsta antydan eller rättare sagt, om det finns minsta chans att kunna vinkla din fundering till att du verkligen är djävulens hantlangare, då ÄR du det.
  Är du inte MED mig är du EMOT mig. Du får inte ha en egen tanke eller fundering. Detta har orsakat en större och större polarisering i hela västvärlden enligt min mening, inkluderande Sverige.
  Detta har skapat oro under ytan. Det bubblar. Locket är på.
  Kan bli en väldigt farlig situation.

 2. Kommer du bygga ett skyddsrum eller liknande i BOL NORD ?

   1. Gör en stor jordkällare så kan du dubbla det som skyddsrum. En jordkällare är bra alltid, medan ett skyddsrum är bra i worst case…

    1. En jordkällare finns med i planen. Dock har jag inte hittat en riktigt bra plats att planera in den på ännu.

   2. Jag tror att polariseringen till stor del beror på att vi idag alltmer lever i s.k. filterbubblor, där vi bl.a. genom vår obegränsade valfrihet, diverse sociala medier och sökmotorers algoritmer enbart vår egen sanning får en ständig bekräftelse. Vi blir nästan som medlemmar av en sekt, där vi slutar lyssna på andra och går till brutal attack mot den som säger att vi kan ha haft fel.
    Det kan därför vara bra att bryta mönster ibland och göra precis tvärtom det vanliga. Sök på google anonymt och klicka på länkar som säger emot din uppfattning, skaffa vänner i den riktiga världen som tycker annorlunda och läs ”ointressanta” tidningsartiklar/bloggar. Vi utvecklas inte av ständig bekräftelse – vi utvecklas av att möta det okända.

 3. Om du skall bygga jordkällare som är tänkt som ”jordkällare” tänk på 3 saker
  1) Utgångar minst 2
  2) Ventilation dimensionerad och filtrerad enl behov och
  3) Stötvågs design.
  i övrigt så ja det håller absolut på att bli en stor polarisering i X vs Y för ”min pappa är större än din pappa så det så”. vilket ju är en otroligt tråkig mentalitet.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑