De andra 72 timmarna #prepperSE

Jag tror alla som läser denna blogg är väl bekanta med MSB’s rekommendation att ha en personlig krisberedskap för minst 72 timmar. Man kan tycka vad man vill om den rekommendationen, men det är faktiskt inte rekommendationen i sig som jag funderat kring, utan själva tidsrymden 72 timmar.

Intressant nog finns det en del relevanta ”sanningar” eller tumregler som härrör till just 72 timmar (tre dygn). Ett är att vi är nio mål mat från anarki. Nio mål mat blir just tre dygn. Ett annat är att man klarar sig tre dagar utan vatten. Det verkar som att gällande konsensus är att det blir rätt mycket värre, rätt fort efter 72 timmar vid en större krissituation.

Som jag ser det finns det alltså ett intervall i tid från det att SHTF och ungefär tre dygn fram där det finns ett visst manöverutrymme. Nu beror detta givetvis på vad det är som kan tänkas vara orsaken till ett SHTF. För mig som planerar att ta mig till BOL Norr ger detta mig i alla fall en fingervisning om när jag själv senast måste agera.
För att vara realistiskt så har jag svårt att se mig själv packa bilen och ”bugga ut” vid första antydan till en större kris. Här finns det givna undantag som vid krigsutbrott, naturkatastrofer eller liknande. Dock känns det rimligt att kunna få någon form av bekräftelse innan jag ger mig av, om det är möjligt att få en sådan.

Precis som MSBs rekommendation om 72 timmar är oprecis är mina tankar det samma. Givetvis tror jag inte att det utbryter totalt kaos den 73:e timmen. Som med allt kommer det vara en glidande skala mot det sämre beroende på många faktorer, varav en viktig sådan faktor är geografi. Det kommer finnas delar av landet där en kris kanske inte ens märks av utåt. Särskilt på landsbygden där man är van med längre avbrott kommer detta inte påverka nämnvärt – initialt. På andra sidan spektrumet finns de områden som det lär märkas nästan omgående.

Förutsatt att merparten av alla medborgare i Sverige på ett eller annat sätt kan klara sig under de initiala dygnen av en kris så har man en fingervisning om hur fort man behöver agera. I de flesta fall behöver början av ett SHTF inte vara kantat av panik och kaos. Kanske kan det till och med vara svårt att inse att något gått käpprätt åt skogen. Samtidigt bör man under denna period vara fullt medveten om hur fort det kan vända när insikten väl börjar sjunka in.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑