Att välja buffert #prepperSE

Det ska inte vara lätt. Alla dessa val och alla dessa prioriteringar. I väldigt stora penseldrag kan jag konstatera att jag har tre sätt att bygga buffertar på.

  1. Prepps i form av förbättringar av BOL Norr, mat, vatten, prylar etc.
  2. Ekonomi i form av kontanter/likvida medel.
  3. Ekonomi i form av ädelmetaller för långsiktigt sparande.

Som jag resonerat fram tills nyligen har jag delat fokus mellan dessa tre, fast då var punkt 2 mer att bli skuld fri. Men för att så snabbt som möjligt kunna flytta upp till stugan och friheten har jag alltid tänkt som så att det vore klokast att lägga alla resurser på att beta av listan över saker som behöver införskaffas innan denna plan kan sjösättas. Detta förutsätter dels att jag kan hålla nere de ”normala” utgifterna och dels att jag har en stadig inkomst. Inget av detta är ett problem idag och jag ser heller egentligen inte att det skulle förändras på kort till medellång sikt.

Nu vet jag ju mycket väl att bara för att jag inte tror att något inte kommer förändras, så finns det givetvis inga garantier för att så inte kommer ske. Har jag lärt mig något under mitt liv så är det att det aldrig blir som man tänk sig. Därför funderar jag på om det inte vore klokt att spara ihop en tillräcklig buffert för att klara tre månaders utgifter, exklusive mat som jag kan ta från förråden om så skulle krävas. Detta då jag har tre månaders uppsägningstid på lägenheten och om något oförutsett skulle inträffa (arbetslöshet, sjukdom, utomjordingar som invaderar eller zombieapokalypsen) så kan jag lösa lägenheten och allt runt omkring.

Konsekvensen av att göra en sådan omprioritering blir eventuellt att jag skjuter fram hela tidsplanen för att flytta upp till BOL Norr med kanske sex månader (jag har inte räknat på det i detalj ännu). Händer inget oförutsett kan jag bara ”flytta med” bufferten då jag ändå behöver en sådan när jag väl flyttar upp. Rent spontant känns en sådan variant lockande. Det som känns mindre roligt är att jag måste skjuta mycket av mina inköp på framtiden, ett köpstopp om man så vill. Risken är då att om SHTF under denna period kommer jag sitta på en påse pengar som riskerar vara värdelös, istället för att ha investerat fysiska ting att ha nytta av.

Vad jag helst vill undvika är en variant där jag delar upp det med 50% av besparingarna till prepps och 50% till den ekonomiska bufferten. För mig personligen kommer det inte att fungera något vidare. Jag vill ha ett konkret och tydligt mål, då fungerar mitt fokus som bäst. Tyvärr är jag rätt dålig på split-vision.

Så vad tror ni och hur hade ni själva resonerat? Tar tacksamt emot tankar och idéer.

2 reaktioner till “Att välja buffert #prepperSE

  1. Många faktorer att ta hänsyn till. Hur stor del av din inkomst kan du spendera/spara varje månad? Jag har lagt in en automatisk dragning till ett sparkonto varje månad för att jag inte ska tänka på sparande så mycket, trots det har jag visst utrymme att spendera på prepps och annat. Mitt fokus just nu är dock sparande eftersom jag inte har något boende att investera i. Vad är riktigt akut i BOL? Finns det investeringar som absolut måste göras innan BOL kan fungera som det är tänkt, då kanske det är viktigare att satsa på det först. Förstår din tanke om att inte splittra fokus, men med en mindre (automatisk) avsättning till sparande och resten av utrymmet till BOLinköp så kommer kanske känslan inte att vara så splittrad (eftersom det automatiska inte märks så mycket). Varje del går saktare, men man delar upp risken lite mer. Hur du än väljer att göra så måste det vara ditt egna övervägda val och endast du vet vad som har högst prioritet. Sex månader är oftast inte så lång tid, även om saker kan förändras snabbt.

  2. Ju tidigare du påbörjar ditt buffertsparande desto tidigare kan du avsluta det och fokusera på det andra.
    Jag misstänker att du redan har det allra viktigaste för att klara dig i din BOL och om du inte har det, är det förmodligen inte de dyraste sakerna som är de allra mest nödvändiga.
    Visst, pengar kan bli värdelösa, men det mest sannolika är att de inte blir det samtidigt som det också finns risker med att inte ha en buffert. (fundera på vad du har som är tillräckligt värdefullt för att utmäta om du skulle hamna i en sådan situation att du till exempel inte kan betala hyran under uppsägningstiden)

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑