Preppning – en sund nybörjarguide del 4

Första delen. Andra delen. Tredje delen.

Med anledning av mitt nya jobb har omständigheterna också förändrats kring hur jag ser på min vardag ur ett prepp-perspektiv. Tidigare har jag pendlat till arbetet med bil och i bilen har jag då haft sådant som jag kan tänkas behöva vid en kris-situation under resan till/från jobbet. Men nu ska jag ut i storstadsdjungeln. Därför tänkte jag skriva lite om mina erfarenheter kring något som kallas för EDC – Every Day Carry.

En EDC kan vara så enkelt som en ryggsäck eller handväska fylld med olika ting för att klara en nödsituation eller en för ändamålet framtagen väska fullproppad med all möjlig överlevnadsutrustning. Eftersom jag fortfarande skriver en sund nybörjarguide så tänker jag ta avstamp i just det och titta på hur din vanliga ryggsäck kan fyllas på med lite bra-att-ha saker för vardagen utan att det kostar stora pengar.

Som vanligt beror mycket på vad man fyller sin EDC med på din situation och dina behov. Vad du fyller med bör dock ha två saker gemensamt – de ska ta lite plats och väga så lite som möjligt. Nedan är en lista med förslag på vad du redan idag kan tänkas lägga ner i din ryggsäck, laptopväska, handväska:

 • Ficklampa. Finns billiga på t.ex Jula som är små och med LED som gör att de är energisnåla.
 • Schweizisk Armé Kniv. Eller liknande. Tar lite plats och har många användningsområden. Finns billiga kopior.
 • Tändare, tändstickor. Lägg gärna i plastpåse för vattenskydd.
 • Värmefilt. Förpackade är dessa inte stora och kan vara livräddande.
 • Regnponcho.
 • Vatten.
 • Mat. Kan vara allt från proteinbars till nötter.
 • Extra kläder i mån av plats.
 • Handskar. Satsa på ett par som har skärskydd vid ex. glassplitter.
 • Första Förband. Finns små versioner som ej är skrymmande.
 • Värktabletter.
 • Kompass.
 • Karta. Vid behov.


Detta bör rymmas i nästan allas väskor. Min gamla laptop-väska rymmer ovan, och den är inte stor, och då får även datorn plats.

Sedan kan man lägga till/ta bort saker utefter specifika behov. Har du ovan är du mer förberedd än 99% av befolkningen. Jag vet inte hur många gånger jag läst om passagerare på SJ som blivit sittande vid ett signalfel ett par timmar och nästan törstat och hungrat ihjäl (nåja, det är så det låter iaf).

En EDC är inte till för annat än att du ska klara dig hem. Har du en lång väg att ta dig hem kan det vara klokt att utöka vatten och mat. Välj så energität mat du kan hitta, som är i behändigt format och som kan ätas utan tillagning. Att bära en EDC kan också vara ett bra sätt att hjälpa andra som är i behov av hjälp och/eller att inte tära på samhällets redan knappa räddningsresurser vid en olycka eller annan kris.  Det handlar knappast om någon extrem-prepping utan är bara sunt bondförnuft.

3 reaktioner till “Preppning – en sund nybörjarguide del 4

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑