Preppning – en sund nybörjarguide

Att preppa (förbereda sig) behöver varken vara dyrt eller ett tecken på paranoida vanföreställningar. Många verkar tro att för att preppa måste man vara extrem och tro att den stora Zombie-apokalypsen kommer senast om en vecka. Självklart är det inte så som de flesta preppare fungerar.

Även om du nu inte tror att jorden kommer att gå under finns det en väldigt sund tanke i att vara förberedd på det oförutsägbara eller det mindre troliga. Oavsett anledning är det klokt att ha ett litet extra förråd med vatten och mat. Faktum är att du är skyldig att kunna ta hand om ditt hushåll i en krissituation (ansvarsprincipen).

Vi utgår från att du idag inte har några som helst extraförråd. Du vill lägga upp en buffert för två veckor. Två veckor är en bra utgångspunkt då det sedan blir lättare att utöka, om du så skulle vilja, när du fått lite mer erfarenhet och kunskap.

Vi förutsätter att du inte behöver skydd utan huserar i din lägenhet eller i ditt hus.

Värme
Att kunna hålla sig varm är A och O. Skulle en krissituation uppstå på vintern måste du kunna klara dig utan fjärrvärme eller annan extern uppvärmning. Köp sovsäckar till alla i hushållet, ett par extra filtar och mängder av värmeljus. Sovsäckar behöver inte vara graderade att klara -20 grader, det räcker med ned till noll, även om det är att föredra en bättre variant så är det inte primärt och kanske inte ekonomiskt genomförbart i början.

Värmeljus finns i storpack och är oftast väldigt billigt. Glöm inte att du måste kunna tända ljusen, så se till att alltid ha tändstickor och tändare i lagret.

Vatten/dryck
Du kan räkna med att för en vuxen person går det åt cirka 2 liter vatten per dag. Då räknar jag inte med vatten för hygien utan enbart för dryck och matlagning. Så 2 liter gånger 14 dagar ger 28 liter vatten per person. På t.ex Överskottsbolaget kan du köpa en vattendunk på 25 liter för 89 kronor. Lägg till ett par tomma PET-flaskor med vatten och du har dina 28 liter. Ställ det i en garderob och rotera vattnet var sjätte månad.

Köp ett sexpack öl eller två. Tänk på att inte köpa starköl utan folköl. Du ska släcka törst inte bli full! Öl är flytande bröd och ger dig extra kalorier. Dock håller öl inte så väldigt länge. Håll koll på bäst-före-datumet.

Saft kan vara bra att köpa för att variera med om du vill det eller har barn. Även pulverkaffe och/eller te om du gillar det.

Mat
Har du gått om pengar är det relativt lätt att skaffa sig ett matförråd. Du kan köpa frystorkad mat för två veckor för 2590 SEK. Du kanske inte alla vill lägga ut allt på en gång utan sprida ut inköpen över en lite längre tid. Då kan du göra som jag och de flesta andra – köpa konserver. Nästa gång du går och handlar, lägg i några extra konserver och andra stapelvaror. Exempel på bra och hållbara konserver är ärtsoppa, burkskinka, picknickbog, köttbullar, ravioli, gulaschsoppa. Annat som är bra att köpa på sig som håller länge är organiskt jordnötssmör, pasta, ris. Var noga med att läsa på förpackningen så du får varor som håller sig så länge som möjligt. Picknickbog och burkskinka har ofta ett bäst-före-datum som är fem år fram i tiden.
En liter eller två olja är klokt. Du behöver fett och konserver har en tendens till att sakna rikligt och nyttigt fett.

Lite kryddor är alltid bra att ha, men oftast behöver man inte ha det i sin prepp initialt. Troligen så har du åtminstone salt och peppar redan hemma. Tänk på att du faktiskt redan har vissa saker i ditt kök som går att använda även utan el och värme.

Hur mycket mat beror på hur väl du klarar av hunger och hur många ni är i hushållet. Räkna med 1500-2000 kcal per person och dag.

Sanitet
Fungerar inte vattnet finns ingen toalett. Därför behöver du en plan för hur detta ska skötas. Köp en hink och massa grövre sopsäckar. Hur du kan göra dig av med detta avfall beror på din situation. Fundera själv.

Att duscha varje dag kan du glömma. Det viktigaste är att dricka vattnet, inte tvätta dig i det. För att hålla dig ren föreslår jag att på vintern använda snö och resten av året regnvatten alternativt en sjö, å, bäck. Se till att ha ett par extra hårda tvålar i lagret.

Övrigt
För att kunna laga (värma) din mat rekommenderar jag ett enkelt spritkök. Jag hittade billiga på Överskottsbolaget och köpte två. De kostade under hundringen styck. Tänk på att du också behöver bränsle (T-Röd).

Ficklampor, batterier och en FM-radio (som går på batteri). Karta över närområdet och/eller bilkarta, om du behöver ta dig vidare.

Medicin
Om du är beroende av någon medicin gör du väldigt klokt i att se till att du har ett lager av denna för två veckor. Övrig medicin att bunkra är värktabletter, plåster, bandage, sårsprit. Kanske ett första-hjälpen-kit?

Har du ovan kommer du gott att klara en krissituation som varar i två veckor. Sedan finns det mycket osäkra faktorer, men förutsatt att hela samhällsstrukturen inte rasar samman på två veckor bör du klara dig fint och du har en bra grund att bygga vidare på.

Rotation
Tänk på att det du preppar förr eller senare kommer att bli gammalt. Då kan det vara klokt att sortera framför allt mat i datumordning så du kan använda det som t.ex går ut i år för att sedan fylla på med ny mat med ett bäst-före-datum längre fram i tiden. Glöm inte heller att rotera vattnet.

Men det finns mer att tänka
Den fysiska delen av preppning är bara en del. Många hävdar till och med att det är den minsta delen. Det kanske viktigaste du kan göra är att planera. Tänk igenom olika scenarion, hur du skulle agera.

  • Om ni är en familj, har ni en strategi för samling, hur tar ni er hem från jobbet/skola/dagis?
  • Finns det släkt och vänner ni kan ta hjälp av eller som behöver er hjälp?
  • Hur hanterar ni stress och tristess?
  • Hur hanterar ni våld och externa hot?

Det finns mycket att fundera kring. Det bästa är att det trots allt inte kostar något att tänka och att vara förberedd i tanken är minst lika viktigt som att ha ett stort lager mat. Dessutom kommer du att ha lättare att hantera en krissituation om den väl skulle uppstå.

Pengar
Sist av allt kommer pengar. Det minst nödvändiga, om man ska vara krass. Se till att ha ett lager med kontanter av olika valör hemma. Det behöver inte vara en månadslön eller något annat godtyckligt, utan vad du kan avvara en längre tid.

Jag tänker inte rekommendera att ha guld och silver i en initial prepp. Även om jag förespråkar att ha guld och silver så är det inte en bra start på en prepp. Det kan komma mot slutet. Om du inte väljer att ändå spara i guld och silver, i så fall är det bara en bonus att ha.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑