Dags för en orientering #prepperSE

Det är dags att ta ett rejält omtag kring min personliga krisberedskap. Så mycket har hänt det sista halvåret att jag på något mystiskt sätt kommit lite i otakt. Kanske är det varken mystiskt eller konstigt men likväl behöver många aspekter ses över då förändringen från BOL Norr till ett hemställe där jag vistas minst två dygn varje vecka nu är ett faktum.

Själva omvandlingen från en BOL till ett boende är en aspekt av det hela, men även inriktningen av själva krisberedskapen (min prepp) behöver justeras och modifieras. Den största förändringen som nu tillkommer när det gäller mat är odling, vilket givetvis betyder att förråden än tydligare blir en buffert och komplement.

Långsiktigt är tanken att ha så många födokällor som möjligt; odlingar, tamdjur, fruktträd, jakt, fiske, bär och svamp från skogen. Av dessa är det egentligen bara tamdjur som jag inte kan hålla idag då det kräver daglig skötsel.

När tid nu finns i större omfattning bör jag också lägga ett större fokus på att bli bättre på att ta tillvara det som naturen erbjuder. Hittills har jag mest observerat vad som finns att tillgå i förbifarten. Hallon, blåbär, lingon och svamp finns det gott om inpå knuten men tidigare har jag inte haft tiden, då det alltid funnits något mer prioriterat att ta hand om.

Mat i all ära, men det kanske viktigaste är just nu att lära mig årscykeln. Vad ska göras, när ska det göras och hur i all sin dar gör man det för att uppnå bäst resultat? Dessutom måste jag lära mig vad som faktiskt är odlingsbart givet de förutsättningar som finns.

Om jag tittar bortom mat, vatten och värme finns det en hel del annat som också måste ses över ordentligt.

Även om jag nu bor närmre hemstället så är det tillräckligt långt bort för att obekymrat kunna ta sig dit utan bil. Till fots beräknas det ta ca 16 timmar att vandra, men med cykel blir det mycket mer hanterbart. Oavsett hur jag kan ta mig dit så kräver dessa nya förutsättningar att jag faktiskt tar tag i att revidera min Bug Out Bag (BOB). Den behöver så klart utrustas för både en vandring till fots och en resa med cykel.

Just det. Jag behöver nog köpa en cykel också.

När jag ändå är på ämnet att förflytta sig. Precis som min BOB behöver få sig en rejäl genomgång, så måste också min Get Home Bag (GHB). Det finns inga garantier för att jag kommer kunna ta mig till lägenheten från jobbet med bil vid ett läge med dålig stämning. Nu är det ”bara” två mil från jobbet till lägenheten, men det kommer ändå att ta tid att ta sig hem och det kan vara rätt praktiskt att ha saker för att göra den strapatsen så smidig som möjligt.

Till sist kvarstår den eviga frågan om vad jag långsiktigt ska hitta på. Jag vet ju var jag rent fysiskt vill befinna mig. Det svarar dock inte på frågan vad jag vill göra och inte heller på hur jag kan ta mig dit. Allt detta är fortfarande något jag inte kan svara på. Att bara ha en plats som mål för sitt framtida liv är givetvis allt för vagt.

Trots att jag haft mycket tid att fundera på framtiden ter sig framtiden fortfarande lika otydlig och oklar som tidigare. Tills det att jag på något sätt lyckas hitta bäring får jag försöka fokusera på vad jag faktiskt kan påverka här och nu.

Nedan beskriver rätt bra vad jag brottas med. Hoppas det kan ge en insikt eller två.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑