Aldrig redo #prepperSE

Förändringar ökar sårbarheten. Åtminstone på det personliga planet när förändringarna är omfattande i både geografi och tid. Som med de flesta flyttar hamnar man lätt med ena foten i det gamla och den andra i det nya utan att helt kunna gå vidare förrän allt är klart. Men det är inte bara den ofullständiga flytten som ställer till det. Flyttar man dessutom till en ny ort känner man sig lätt vilse, både geografiskt och socialt.

För ett år sedan gjorde jag en kort flytt. Trots detta var allt nytt. Nu är det dags igen. Denna gång går flytten lång mycket längre. Dessutom är processen något mer utdragen. Nästan tre månader kommer jag att ha två boenden. Av praktiska skäl kan jag ju knappast ha dubbla förråd av förnödenheter.

Än värre är bristen på lokalkännedom. Trots att jag rent teoretiskt är närmre BOL Norr så har jag ännu inte hunnit studera vilka alternativa rutter som finns att bege sig dit. Från Arboga hade jag detaljerade planer utskrivna exakt hur jag skulle ta mig upp för en rad olika scenarier. Alla dessa är nu inaktuella och allt måste göras om på nytt. Kvar är en naggande känsla att aldrig bli helt klar med ens de grundläggande planerna.

Tanken slog mig nyligen att jag faktiskt är helt avhängd till att det antingen finns fungerande GPS-system eller att E4:an norrut är framkomlig. Det är inget jag kan förutsätta. Skulle det gå så långt att det av någon anledning inte går att använda bil, då är jag riktigt illa ute.

Kanske är det som så att jag behöver omvärdera situationen och göra vissa omprioriteringar. Vi får se om höstens stora projekt blir att sätta ihop en riktig BOB för att till fots kunna ta mig upp till BOL Norr, oavsett årstid och väderlek. Det var något jag funderade på redan för ett år sedan, men ekonomin att genomföra något sådan saknades.

Det enda som är säkert är att jag har rätt mycket jobb framför mig vad gäller mina planer.

5 reaktioner till “Aldrig redo #prepperSE

 1. Att flytta och starta om kan vara jobbigt och tungt.
  Ang att ta sig mellan A och B så om du inte har något annat val kanske en MC eller om du saknar körkort för det en moped kan hjälpa dig en bra bit på vägen, kanske en gammal tramp monark?
  Det går ju att skapa egna påfyllningsstationer av förnödenheter på vägen om man nu vill skapa sådant.
  Det lär ju vara en bra mkt bättre variant än att gå till fots.
  När det gäller kartor osv så går det ju att använda en vanlig Bilatlas.går faktiskt att köpa fortfarande trots gps intåg osv. använder man OH-plast så kan man markera ut allt där utan att göra anteckningar på själva kartan.
  När det gäller bil så kanske dragkrok kan vara intressant, så man kan lasta en vagn, kanske med 2hjulingen därbak.

  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

 2. Vi har ca 10 mil till BOL. Min tanke är om det inte funkar med bil använda den så långt det är möjligt sen cykeln. Ett cykelställ kostar 100kr på Biltema. Problemet då är att få med sig en del av förrådet då BOL inte alls är uppbyggt förutom salt och vatten liksom fiskeredskap. Men cykeln på och en sjujäkla ryggsäck så hoppas jag detta kunna ge någon extra mil. Cykeln går att dra 1km genom skog i värsta fall. Det sinkar men ger förmodligen mer tid då den går att använda. Nu finns det även dubbdäck till min hoj och vi är en vuxen och två barn runt 10.

  1. Nu kan urvaken detta bättre än mig men här kommer iaf min input, kanske hjälper det något ?
   10 mil = 20 timmar vandring (5km/h) + raster så säg ca 2 dagar för att nå fram med familjen. kan du gå 10 mil med en ”sjujäkla ryggsäck”? tänk på skaderisken alt från sabbade knän och fötter till sönder krampad rygg osv som du absolut inte vill ha vid ett sådant tillfälle.
   Jag skulle nog råda dig till att börja med att göra i ordning BOL så du inte MÅSTE ta en massa utrustning med dig, Sedan kanske 2 färdiga cacher på vägen där ni kan återhämta er, nergrävda givetvis. Ta en titt på kartan och kolla alla vägar dit, tänk att den väg ni brukar ta är avskuren på det värsta stället och utgå från det. tänk sedan att ni i värsta fall behöver göra resan dolt. sedan kan du ju göra resan med familjen som test så ni kan se hur det skulle gå.

 3. Tack för input! Vi är vana fjällvandrare så det känns som okej. Jag vandrar med ryggsäck. Vi har ordentliga kängor till detta och rena ullsockar. Men få med sig tillräckligt kommer inte gå på det viset. Vi har nämligen två BOL åt vardera håll så att säga. Det ena är farmor och farfars de går inte inviga i detta, utan är direkt då det gäller. Den andra stället är bättre och där tänkte jag smått börja preppa nu i sommar automatiskt och utan att särbon börjar undra. Han skulle tycker min vardagsväska är to much. Vägarna har jag koll på för att slippa själva stora E vägen. Problemet är då två broar i området som jag tror blir åtsatta för att skära av flygplatsen på orten. Då återstår E vägen. Mina barn är insatta i peppande och kommer med förslag på vad som behövs. Göra denna resa dold tror jag är rätt omöjligt dessvärre.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑