Ledbruten, myggbiten, solsvedd och lycklig #prepperSE

I helgen gick första lasset till BOL Norr, vad jag tidigare kallade Plan B innan allt var klart. Nu när jag tillbringat en helg där och fått en överblick över vad som är vad tänkte jag att det kan vara lite intressant att se hur utfallet blev mot de önskemål och krav jag hade när jag letade.

Solnedgång
Solnedgång

Den enkla punkt listan såg ut så här:

 • Mark större än 1 ha
 • Eget (enskilt) vatten
 • Enskilt avlopp
 • En ”lada” eller två
 • Ligga geografiskt avlägset från större städer
 • Ha rätt pris (för mig)
 • Boendeytan får inte vara för stor
 • Uppvärmning med ved
 • Vedspis (fungerande) måste finnas
 • Gärna jakträtt på marken

Vad lyckades jag med att pricka in då? Allt utom en punkt. Det saknas en lada. Visst hade det varit full jackpot, men som med det mesta i här i livet får man kompromissa. Som det är precis nu, utan några förändringar eller modifieringar att tala om, ger BOL Norr skydd, värme, vatten.

I storstugan finns det en vedspis och en braskamin. Båda är nu testade och fungerar utmärkt. Hur det fungerar på vintern med att hålla värmen kvar återstår att prova, men jag har svårt att tro att man kommer frysa så länge det finns ved.

På tal om just ved och skog. Marken är till största delen just skog. Vid en snabb genomgång märktes det snabbt att skogen var undermåligt skött och det behöver göras insatser att rensa bort redan fallna träd samt gallra ur. Om den berömda skiten skulle träffa fläkten blir dessutom markgränser mindre viktigt. Så länge jag inte är skadad eller svårt sjuk kommer det alltid gå att få tag på bränsle för uppvärmning.

Vatten finns i överflöd, vilket förvånade mig lite. Dels så finns en egen brunn med fullt tjänligt vatten, dels finns det minst en mindre bäck som rinner genom marken. Detta trots att det varit en torr och varm sommar. Sedan finns det alla möjligheter att sätta upp mer vattenuppsamling från taken. Idag finns det en tunna för bevattning.

Under helgen har initiala planer satts upp för vad som ska göras i olika steg. Det krävs rätt noggrann planering då det trots allt kostar rätt mycket att åka upp samt att  minimera risken att försöka göra allt på en gång och stå med hundra olika oavslutade projekt samtidigt.

Avslutningsvis kan jag bara konstatera att jag stortrivs att vara där uppe. Ja, det finns mygg, knott, flugor. Ja, det finns björn och varg. Ja, det är långt till hjälp om något skulle hända. Men jag älskar det; tystnaden, lugnet, vyerna, luften och känslan att vara tvungen att råda sig själv.

4 reaktioner till “Ledbruten, myggbiten, solsvedd och lycklig #prepperSE

 1. Är det inte dumt att ha en BOL långt norrut?
  Tänker på de kalla vintrarna i norr, all snö, mörkret.
  Långt avstånd från större städer minskar risken att typiska ”sta’n-busar” kommer och plundrar, okuperar ens BOL, men norrut?
  Jag tänker på jakt-rätt…
  -vore det inte lika bra eller bättre vid en sjö / ett hav / en å -för att fiska?
  Det behöver man inget vapen till, bara met-spö / håv, mm. till.
  Licens-fritt, billigare + att fisk innehåller det nyttiga fettet medan land-levande djur’s kött innehåller det onyttiga fettet man helst ska undvika.
  Havs-vatten är salt = ej drickbart, men åars vatten och sjöars (utom förorenade) vatten kan man filtrera och koka för att dricka.
  (går att avsalta, men tar tid / ger lite vatten per dygn -om man inte bygger en stor avsaltare)
  Om man har en brunn så kan man spara brunnens vatten och istället använda ån’s & sjön’s vatten till att spola toan med, till hygien, tvätt, disk, mm.
  Behöver man verkligen en BOL om SHTF?
  -Är det inte bättre att stanna hemma?
  …där man har alla saker, mat, kläder, mm.
  Beror på vart man bor, inte så smart att stanna i lägenhet eller fjärrvämt hus / hus i typiskt villa-område då.
  Tänker på om man redan bor på landet, en bit utanför sta’n, har egen brunn + ved-eldning.
  Vad tänker du ”urvaken” & ni andra om jag säger?

  1. Mitt svar är mitt agerande. Hade jag trott att något annat var bättre/rimligare hade jag inte agerat som jag gjort.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑