Split vision – vad klarar vi av? #prepperSE

Omvärldsbevakning. Hur svårt kan det vara? Det är bara att titta på Rapport eller Aktuellt så vet man vad man behöver. Åh, vad jag saknar detta blåögda tänkande. Tyvärr fungerar det inte riktigt att bara förlita sig på nyheter från en källa, om man vill ha en chans att fånga upp sådant som är av intresse för just dig. Valet av nyheter hos en specifik redaktion garanterar inte att de prioriterar nyheter efter ett slags allmänt nyhetsvärde och intresse, utan redaktionen kan välja att inte publicera nyheter som av någon anledning inte passar en ideologi eller andra (sär)intressen.

Oavsett var nyheter konsumeras står vi, som värld, inför en rad… utmaningar. Låt mig rada upp några:

Kriget i Ukraina, kriget i Syrien, världsekonomin i stort, Daesh (ISIS), terrorhot och terrordåd, flyktingströmmen till Europa, konfrontationer mellan NATO/Väst och Ryssland/BRICS, propaganda krig, 6:e generationens krigföring, hotet mot Baltikum, USA:s skenande statsskuld, Kinas stagnerande ekonomi, bostadsbubblor, kärnvapen-hot från både Ryssland och Nord Korea, fallande oljepris, tillväxt av så kallade högerextrema partier och organisationer i Europa, kraftig ökning av medborgargarden, statliga institutioner under extrem arbetsbelastning, politisk instabilitet, Storbritanniens hot om att gå ur EU och så vidare ad nauseam.

Att följa alla dessa orosmoln är en uppgift av gigantiska mått och det blir inte lättare då nästan varje nyhet har fler vinklar beroende på vem som rapporterar. Bara att försöka utröna sanningen i en specifik nyhet kan vara ett detektivarbete som slukar flera timmar, och vem har tid med det, som privatperson? Någonstans finns det nämligen en gräns för hur mycket information man som människa mäktar med att ta in, bearbeta och förstå.

Att som prepper försöka hålla ett öga på allt som pågår i vår omvärld som har en potential att leda till ett SHTF eller i alla fall en mycket allvarlig situation har snabbt blivit heltidsjobb. Personligen drabbas jag konstant av informations-överbelastning och stänger helt enkelt av. Det blir för mycket att hantera. För många parametrar att bolla med. Synergierna i många skeenden är dessutom sådana att de blir omöjligt att ens göra kvalificerade gissningar. Eskalation kan spåra ur på några timmar om fel saker händer vid fel tidpunkt på fel plats.

Kanske är det bättre att lägga tid och energi på att förbereda sig istället för att försöka förutse framtiden. Samtidigt är det väldigt svårt att låta bli att följa nyheter i olika former.

3 reaktioner till “Split vision – vad klarar vi av? #prepperSE

 1. Hej! Jag har gett upp i försöken att följa utvecklingen i världen, man blir ju helt sönderstressad. Det skrivs så mycket och man kan inte förbereda sig för allt som skulle kunna hända… Det blir i alla fall aldrig som man trott och jag skulle ändå inte hinna fatta och reagera när det händer.

  1. Håller med. Det blir aldrig som man trott eller planerat för, däremot är väl olika scenarion och händelser bra att läsa om för att inte glömma varför man preppar och för att träna upp kreativa delar av hjärnan som kan behövas i en sämre situation.
   Jag försöker hålla mig lite uppdaterad genom att lyssna på några podd-avsnitt i bilen på väg till jobbet. Några bra exempel är ekonomi-ekot lördag (förra lördagen handlade t.ex. om finanshajarna i London -det rekommenderas), privatekonomi-programmet plånboken och miljöprogrammet klotet, alla i P1. Podd 72 är lite prepper-inriktat och finns på itunes iaf. Några bra historie-dokumentärer finns alltid på tv att glo på om man har långtråkigt. Tidningen Miljöaktuellt (finns på nätet), SvD Näringsliv läses främst på jobbet och råd & rön (innan man preppar prylar är det bra om de är noggrant testade). Går även att läsa ikapp på biblioteket nån gång i kvartalet. Sen finns det ju amerikanska prepper poddar också. Men som sagt jag väljer ibland bort musiken och radioreklamen i bilresorna för att hålla mig uppdaterad. Enkelt och bra, men ska man hänga med varenda dag blir man väldigt lätt stressad.

   1. Glömde säga att jag tror det viktigaste att försöka ha koll på är inom områden som ekonomi, miljö och historia.
    Med en bra ekonomi klarar samhället oftast att snabbt hantera kriser och katastrofer – sålänge ekonomin funkar så funkar det mesta i samhället. När det fallerar så riskerar hela systemet att kollapsa (se bara på Grekland i somras). Ekonomi är involverat i allt – även i kriget i Syrien, kriget i Ukraina, EU’s framtid, hur folk kommer att rösta och kring klimatförändringarna.
    Klimatförändringarna är framtidens största hot. Det hotar vår ekonomi, hälsa och välfärd.
    Av historia kan vi lära oss att se mönster i det förgågna, förstå oss på nutiden och förutspå på ett ungefär vad som kan komma att inträffa i framtiden.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑