Preppning – en sund nybörjarguide del 6

Se tidigare delar 1, 2, 3, 4, 5.

Det finns två saker kvar vad gäller preppning som jag inte alls har berört hittills men som är av stor vikt. Det första är kunskap och det andra är nätverkande. Så låt oss gå igenom dessa ämnen i tur och ordning.

Att ackumulera kunskap är viktigt. Väldigt viktigt. Ingen kan vara ett vandrande uppslagsverk, och det kommer säkert inte att behövas initialt, men under en långvarig kris finns det kunskaper som kan vara mer värda än andra. Jag tänker på praktiska kunskaper. Vissa har det praktiska intuitivt. Andra måste träna. Vad är det då konkret för praktiska färdigheter jag tänker på? Låt mig nämna några:

  • Första hjälpen/medicin
  • Jakt
  • Styckning
  • Reparation
  • Byggnation
  • Odling
  • Pedagogik

Ovan är breda kunskapsområden. Hitta något du är intresserad av och läs på. Tänk på att du troligen inte kommer att kunna Googla hur man t.ex odlar rödbetor eller bereder ett vilt djur. Därför kan det vara klokt att köpa några böcker i det ämne du är intresserad av. Ja, böcker. På papper. Som man måste läsa. Ljudböcker räknas inte. Dessa kan du kanske inte lyssna på om strömmen är utslagen. Ett annat alternativ är att skriva ut material själv och spara – återigen på papper.

Om du tycker det verkar tidskrävande tycker jag du ska se det som en investering i dig själv. Att ta en jägarexamen är något som du kommer ha glädje och nytta av oavsett hur framtiden ser ut. Att börja odla egna grönsaker, frukter och örter är både rogivande och stimulerande. Dessutom vet du exakt hur dessa har producerats och att de inte innehåller massa besprutningsmedel (gifter), de är mycket godare än de köpta och det blir billigare. Eller gå en grundkurs i första hjälpen hos t.ex Röda Korset.

Det andra viktiga är nätverkande. Här duger inte Facebook eller Linkedin. Jag pratar om riktigt nätverkande med människor. Ansikte mot ansikte. Om du inte redan gör det, börja prata med dina grannar. Det behöver inte vara om preppning, utan lär känna dom lite bättre. Att ha goda relationer med sina medmänniskor i det samhälle du bor i gör det lättare att samarbeta och samverka i en krissituation. Ni kanske redan idag kan hjälpa varandra på olika sätt? Bor du granne med en sjuksköterska eller läkare kanske det är klokt att du kompletterar med andra kunskaper och färdigheter. Tänk inte för stort till en början. Har du goda relationer med dina grannar har du en god grund att utgå ifrån.

Det finns även en poäng att engagera sig i t.ex Civilförsvarsförbundet och därigenom dels få nya kunskaper, dels nya bekantskaper och dels möjlighet att hjälpa till vid en krissituation. Civilförsvarsförbundet anordnar kurser och organiserar så kallade Frivilliga Resursgrupper.

Är du religiös finns det religiösa organisationer som gör mycket bra vid krissituationer. Dock har jag själv väldigt dålig koll på dessa, men det går säkert lätt att ta reda på. Hör dig för i din församling.

Detta är sista delen i denna serie. Hoppas du funnit lite att tänka på och även kanske rent av börja agera.

En reaktion till “Preppning – en sund nybörjarguide del 6

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑