Höstskörd

Hösten är här och för många betyder det skörd. Eller kanske inte för så många som det kanske borde. Nåja, i ett led i att öka mitt eget kunnande har jag avsatt en del av min trädgård till ett land där jag provar att odla diverse grönsaker, kryddor/örter och rotfrukter. Jag ska börja med att medge att jag verkligen inte har gröna fingrar. Ett antal garderobs-växter har dött under min ”vård”. Så att ge sig på något avancerat är långt över min kunskapsnivå.

Som tur är finns det sådant som är lättare. I år har jag satt morötter, rädisor, zucchini, lök, aubergine och blomkål. Tre av dessa överlevde; morötter, rädisor och lök. Blomkålen överlevde till så vida att de kom upp ur jorden, men sedan åts de upp av mask innan de var färdiga att skörda.

Lite lärdomar har jag i alla fall att ta med mig till nästa år. Det första är att det är klokt att noga läsa hur tätt och djupt man ska sätta fröna. Jag satte t.ex mina morötter för tätt vilket ledde till att det blev klasar av många men väldigt små morötter. Hade jag satt dem med ett större avstånd hade jag fått fler stora morötter. En andra lärdom, som också är viktig på lång sikt, är att det tar tid att sköta om en odling. Den ska hållas ren från ogräs och skadedjur. Detta är manuellt, fysiskt arbete. Lika så vattning.

Men det viktigaste jag själv lärt mig är hur lite jag vet och kan. Min nuvarande kunskap är minimal och det finns precis hur mycket som helst att lära. Helst lär jag mig genom att experimentera, och det tar tid. Lång tid. Varje säsong lär jag mig lite mer. Bättre att göra de stora misstagen nu, när det egentligen inte spelar någon roll. Jag inser också att jag kommer att behöva läsa på teorin.

20141004_172213
Trattkantareller plockade igår

Sedan finns det faktiskt sådant att skörda som inte kräver någon odling. Hela skogen är full av svamp och hösten är ett perfekt tillfälle att fylla på förråden. Allt som krävs är lite tid och ett par skarpa ögon. Själv lånar jag min sambos ögon som är grymt bra på att hitta svamp. Är man osäker på vilka svampsorter som är ätbara skulle jag rekommendera att lära sig att känna igen trattkantareller och vanliga gula kantareller. Dessa verkar det finnas mest av, i alla fall i skogarna där jag bor. På tre timmar plockades ungefär 10 liter trattkantareller. Sedan var korgarna slut. Men inte svampen. Har man bara någonstans att lägga svampen för frakt hem går det att få med sig hur mycket som helst.

När svampen väl kommit hem och rensats så finns det några saker du kan göra med den. Dels kan man ju alltid tillaga den direkt. Smörstekta kantareller är ljuvligt gott. Sedan kan man förvälla den genom att lägga svampen i en torr, varm stekpanna och koka bort vätskan. Sedan fryser man in den. Det sista sättet är att torka svampen. Det går att göra i en ugn på så låg värme det går. Lämna en liten glipa öppen så fukten lätt kommer ut. Annars kan man göra det med en för ändamålet avsett svamp/frukt-tork. Torkad svamp och frukt håller länge, väger lite och tar lite plats.

Vill man inte plocka svamp så finns det gott om både blåbär och lingon i skogarna. Båda bären är kopiöst nyttiga och viktiga tillskott om man har en bristfällig kost.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑