Ved, norrsken, regn och en strandad svensk prepper #prepperSE

De senaste dagarna har varit väldigt intressanta på många sätt. På sätt och vis har jag fått svar många frågor och fått ett antal misstankar bekräftade. Jag har tillbringat några dagar i BOL Norr och innan fanns en tydlig plan över vad som skulle åstadkommas under tiden där. Ved skulle staplas, vindskivor och överliggare bytas, träd och sly skulle röjas.

I vanlig ordning blev ingenting som jag tänkt mig. Det regnade nästan oavbrutet. Nu är jag inte rädd för att bli blöt, men det ställer till det på andra sätt. Marken förvandlades till ett kärr och på vissa håll till en mindre insjö. Följden av detta blev att den annars dåliga ”vägen” blev mer eller mindre ofarbar. Till saken hör att vägen är rätt brant på sina håll.

Min vedleverantör blev varse detta och fastnade i backen utan att kunna komma upp. Ändå hade han utrustning för att i teorin klara av detta. Men icke. Veden fick dumpas innan backen, vid sidan av vägen. Den enda lösningen för att få veden från högen till vedboden var skottkärra och muskelkraft, vilket hade varit tungt under de bästa av förutsättningar. Men att plaska runt i en lervälling med en tungt lastad skottkärra med en brant mördarbacke… Mitt pannben räckte till att få upp ungefär hälften av veden. Resten får jag ta hand om vid nästa tillfälle jag åker upp.

Det var dock inte bara vedleverantören som fick smaka på BOL Norr’s naturliga skalskydd. Sedan tidigare hade Svensk Prepper och jag bestämt att träffas i stugan. Dels för att umgås och dels för att göra en intervju för den nya Prepperpodden. Det var som vanligt otroligt roligt att träffas och jag har en känsla av att intervjun, eller kanske snarare samtalet, kommer riktigt bra!

Som alla goda ting måste det ta slut. När det var dags för Svensk Prepper att åka hem blev det inte riktigt så. Under tiden vi samtalat hade regnet fortsatt och gjort situationen än värre på vägen. Bilen vägrade helt enkelt ta sig upp för backen, trots att jag gjorde allt för att putta på. Jag erbjöd övernattning till en inte allt för svårövertalad prepper-kollega. Vi tillbringade resten av kvällen och natten med att dryfta sådant som preppers gärna gör. Vi fick också möjligheten att se ett norrsken då himlen tyckte att molnen inte behövdes nattetid. Aldrig har jag sett ett norrsken så tydligt tack vare den minimala ljusföroreningen.

Dagen efter bjöd i alla fall på uppehåll och till och med några glimtar sol. Lyckligtvis torkade det upp tillräckligt för att Svensk Prepper skulle kunna komma upp och hem med bilen. Själv kunde jag köra några lass med ved till innan det började regna igen. Nu låter det som att detta är en stor sak, vilket det inte är. Men det visar på hur utlämnad man är åt vädrets makter. Det är bara att gilla läget.

Nu gissar jag att många sitter och tänker att jag borde skaffa mig en ”riktig” bil. Det ligger redan med i min plan. Innan jag flyttar upp måste jag ha en rejäl terrängbil som kan ta sig fram i de mest bedrövliga förhållanden. Exakt vad återstår att se, men den gångna veckans övningar gjorde det extremt tydligt att det inte kommer att räcka med enbart en fyrhjulsdriven personbil. Det lär finnas anledning att återkomma till detta längre fram.

4 reaktioner till “Ved, norrsken, regn och en strandad svensk prepper #prepperSE

  1. Köp en billig traktor oxå.
    Som kan dra loss din bil eller du kan ha vagn på och frakta saker från skogen och hem eller vice versa.
    Den kan stå under en presenning hela tiden och lär starta även om vintern.

  2. Traktor är en bra idé. Annars är väl ett lass grovkross 30-50 mm på vägen en bättre idé än att köpa en ren terrängbil, typ Landrover, som sticker ut. Fixa till vägen och köp en begagnad anonym Subaru om du vill, tar sig fram bra i snö. Jag vet inte hur det är nuförtiden, men på 90-talet registrerades vissa fordon som var terrängdugliga som fordon som kunde kallas in av försvaret vid behov. Jag hade en offroad-mc, Yamaha XT500, som jag fick meddelande om detta på reg.beviset. Ni vet ett sådant där register som Transportstyrelsen nu har läckt till främmande makt…! Bättre att vara en ”grå man” på alla vis.

  3. En gammal subaru med flak tvåsitsig är vad vi skaffat just för detta ändamål. Trots att vi har tre barn att frakta. Det går att åka under kåpan och den är ypperlig att lasta packning läs preppning i! Går även att sova på flaket under kåpan om nöden kräver! Denna kommer kräva bensin och det är förmodligen vår första brist förutom vatten. Men vi tar oss till BOL!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑