Kärnvapen-kväll

Ibland råkar man snubbla över guldkorn. Vill lite snabbt dela med mig av tre filmer som handlar om konsekvenserna av ett kärnvapenkrig. Perspektivet är i samtliga filmer fokuserade på vad som händer i samhället under och efter det att ett kärnvapenkrig brutit ut. Threads och The War Game är producerade i Storbritannien medans The day after är från USA. Alla är dokumentär-draman, med mer eller mindre story.

Trots att filmerna är gamla är de fortfarande både skrämmande och relevanta. Tittar man på dom med sina prepper-glasögon på finns det rätt mycket att fundera kring. Konsekvenser på både lång och kort sikt. Hur människor kan tänkas reagera både som individer och som samhälle. Hur samhällsstrukturer och samhällsfunktioner slås ut och eventuellt återställs.
Hur vida filmerna stämmer överens med dagens vapen, politiska situation, vetenskapliga rön kring radioaktivitet etc låter jag vara osagt, men utifrån ett lekmannaperspektiv verkar det inte vara allt för osannolikt.

Filmerna är rätt krassa i och visuella i hur de presenteras och får en att tänka efter både en och två gånger. Själv blev jag rätt illa berörd och till mods.
The day after (1983): https://www.youtube.com/watch?v=YUEINQCKLHc
Threads (1984): https://vimeo.com/18781528
The War Game (1965): Hittar den inte lagligt på nätet.

En reaktion till “Kärnvapen-kväll

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑