Snö, snö, snö

Så var det då dags att få reda på hur vida snön åter skulle besegra mig eller om jag äntligen hade tiden, energin och verktygen att hålla naturen någorlunda i schack. Två år i rad har naturen vunnit. Oddsen var inte direkt med mig. Egentligen hade det inte behövt varit så illa som det nu är. Men jag återkommer med lärdomarna lite längre ner.

Det är tre veckor sedan jag var här vid hemstället senast. Då var det så pass lite snö att det gick att köra med bilen fram till stugan. Denna gången var det inte ens lönt att fundera på det. Istället parkerade jag bilen på vägen som plogas och pulsade genom knädjup snö innan jag kom under träden där snön inte är lika djup.

Väl framme var det bara att ta fram snöskyffeln och skotta framför dörren för att ens komma in. En tumstock i snön visar att det är runt 40 cm snö, på vissa håll betydligt djupare där det blåst upp drivor. Av dessa 40 cm var ca 25 cm lös, fin nysnö. Men dom där sista 15 cm… Urgh!

I går skottade jag gångar på gården. Fördelen med att skotta är att det faktiskt går bra att göra i mörker. En pannlampa så är det bara att köra. Jag behöver hålla snön borta så jag kan ta mig till vedboden, lillstugan och boden. Ändå tog det mig närmare tre timmar. Anledningen är dels att marken är ojämn och dels att det rasat ner snö från taken, vilken var mer is än snö.

Idag hade jag bestämt mig för att göra ett försök att få till en skottad stig upp till den plogade vägen. Det är inte en jättelång sträcka (ca 300 meter), men den är väldigt kuperad och med branta upp- och nedförsbackar. Efter en och en halv timme var jag inte bara vid vägen utan hade också skottat upp en liten parkeringsficka till bilen.

I bilen har jag min nyinköpta snöslunga. Vad jag dock inte har i bilen är de snökedjor jag beställt. Så det finns ingen större mening med att ens försöka använda snöslungan nu. Den skulle inte komma en meter. Det får helt enkelt vänta tills kedjorna kommer.

Hade jag varit här i stugan varje helg över jul och nyår så hade jag med lätthet kunnat hålla efter snön vartefter den föll. Nu var jag inte det och det är precis på gränsen att jag manuellt mäktar med att arbeta ikapp. Men det gick och nu handlar det bara om att fortsätta hålla efter snön.

En annan sak som jag insett är hur mycket mer arbete det blir med bara lite extra snö. Det kanske inte ser mycket ut för världen om det är 20 eller 30 cm snö, men när man ska flytta på den är det en väldigt stor skillnad, särskilt om det är över större ytor.

Nu måste veden fyllas på. Alltid är det något – och jag älskar det.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑