Ransonering #prepperSE

Verkligheten är sällan så svart eller vit som man lätt föreställer sig när det kommer till olika SHTF-scenarier. Gråzoner finns över allt och vid det här laget har nog alla insett hur detta kan te sig tack vare Corona-pandemin och effekterna av pandemin Trots allt har inte världen förvandlats till en postapokalyps, men samtidigt är vi långt ifrån vad som skulle kunna kallas ett normalläge. Situationen är allvarlig, men det viktigaste fungerar fortfarande som vanligt – även om det inte är lika lätt som vi är vana med.

Något som med relativt stor sannolikhet riskerar inträffa vid ett gråzons-scenario är ransonering. Faktum är att regeringen just i detta nu håller kontakt med de stora matvarukedjorna för att kunna identifiera om det finns anledning till att införa matransonering på vissa varor. Nu är det kanske inte aktuellt just exakt nu, men beroende på hur framtiden artar sig med livsmedelsförsörjningen är det långt ifrån osannolikt.

Vid ransonering är det oftast vissa bristvaror som begränsas. Oftast importerade varor, men det kan också vara varor som av någon anledning inte kan produceras i tillräckliga kvantiteter inom landets gränser för att täcka efterfrågan. Till exempel har vi en de facto ransonering på värktabletter redan nu. På mitt lokala apotek tillåts varje kund att maximalt köpa tre paket Alvedon.

Under de båda världskrigen rådde ransonering på varor i landet. Då var det bland annat kaffe, socker, mjölk och bröd, men även textilier, tobak, tvätt- och rengöringsmedel, kryddor och drivmedel. Idag är många vana med att ha hela världens mat tillgänglig, men kosthållningen kommer behöva justeras rejält om det börjar knaka i livsmedelsförsörjningen.

Nu handlar inte allt om mat. Drivmedel, textilier, gummi, glasögon, skor, elektronik, ja egentligen alla varor som av en eller annan anledning riskerar bli birstvaror kan hamna under ransonering. Till och med elektricitet och bandbredd på internet kan bli ransonerat.

Nu betyder inte ransonering att varorna inte går att få tag på alls. Bara att mängden begränsas. Historiskt sett har ransonering alltid lett till en svart marknad, där priserna givetvis är betydligt högre på ransonerade varor. Och så får man vara beredd på att det kan bli konsekvenser om man väljer att kringgå ransoneringen.

I en gråzon kommer vardagen att fortgå, men under helt andra former än vi är vana vid. Precis som nu. Men även i en gråzon finns det nyanser. Jämför man hur olika länder väljer att hantera Coronakrisen blir detta extremt tydligt.

Bild: Andersw2 / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)

En reaktion till “Ransonering #prepperSE

  1. Sitter och funderar men kommer inte på någon vara som jag skulle lida väldigt mycket av att den ransonerades. Naturligtvis skulle det bli bökigt och krävas en del planering om tex el ransonerades, men så länge vi ändå har el vissa tider så får man anpassa sig efter det. Jag är inte ”beroende” av tillgång till kaffe, nikotinprodukter eller alkohol så där har jag nog en stor fördel. Naturligtvis skulle jag inte tycka att det var kul, ungefär som att det inte är kul att isolera sig i dagsläget, men lida särskilt mycket – nej. Å andra sidan så är det kanske något som jag inte har tänkt på……

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑