Veckorna som gått (90) #prepperSE

Ungefär två veckor har passerat sedan sist. Dessa två veckor har nästan uteslutande gått till att administrera och förbereda inför flytten i sommar. Man kan ju tycka att jag borde ha lite erfarenhet vid det här laget, trots allt har jag den senaste tiden flyttat nästan en gång per år. Någonstans tackar jag mig själv för att jag medvetet valde att inte köpa på mig massa ”skit” att fylla lägenheten med. Faktum är att jag har mindre saker att flytta härifrån med än jag hade när jag flyttade hit.

Förutom att fylla i blanketter har jag sett till att lösa situationen med bil. När jag slutar ”förlorar” jag min tjänstebil. Det är egentligen ingen större förlust eftersom det bara har varit problem med den. Men den har i alla fall tagit mig från A till B. Nu har jag valt att privatleasa en ny bil. Ett sådant beslut var inte helt lätt eftersom det betyder att jag binder upp mig med en fast utgift i tre år. Samtidigt lutar jag mer och mer åt min plan att göra en mjuk övergång till BOL Norr. Så även om jag flyttar upp kommer jag behöva en bil för att ta mig till ett framtida arbete där. När jag räknar på mina gamla bilar blir kostnaden per månad ungefär den samma om man tittar på den totala kostnaden för ägandet. Utöver de ekonomiska aspekterna så kunde jag nu välja en bil som uppfyller de krav jag har på en framtida bil där bland annat fyrhjulsdrift, hög markfrigång och dragkrok var måsten. Dessutom fick den inte dra för mycket eftersom jag kommer använda den som pendlarbil och den skulle ha en månadskostnad i paritet med vad jag budgeterat – det vill säga låg. Som sista krav hade jag att den skulle vara eller kunna bli registrerad innan 1 juli då de nya skattereglerna för nya bilar träder i kraft. Allt detta lyckades jag faktiskt hitta i en Dacia Duster. Ett märke jag aldrig trodde jag en skulle ägna en tanke. När allt kommer omkring var det den enda bilen som blev kvar på bordet när alla faktorer fick väga in. Inväntar alla kommentarer om hur fel jag valt. 😉

Utöver detta har jag också suttit ner och skissat på en framtida budget där jag, i olika former, fortsätter lönearbeta som boende i BOL Norr. Givet att jag hittar ett jobb så blir jag mer och mer övertygad att detta är hur jag ska gå till väga. Den största risken jag kan se just nu är den att fastna i ett läge där jag blir för bekväm med tryggheten av en fast inkomst. Men det är långt dit och att börja måla upp risker kan vara vanskligt, men ändå viktiga att ha i bakhuvudet.

Vad budgeten visar är att två poster är överlägset kostnadsdrivande; bil och mat. Dessa står för mer än 50% av de budgeterade kostnaderna. Initialt räknar jag inte med någon egen matproduktion alls. På sikt är så klart målet att så ska bli fallet, men jag måste förhålla mig till verkligheten som den är idag. Nu är inte budgeten helt klar ännu och kommer att slipas på ytterligare. Bland annat vill jag ta med beräkningar över hur lång tid det skulle ta att kunna göra de inköp som krävs för att kunna bli mer självförsörjande.

En reaktion till “Veckorna som gått (90) #prepperSE

  1. Om du tänkt dig höns och kaniner så borde det väl gå att förbereda ganska mycket i förväg? Byggnader och inhägnader. Sedan när det blir dags för flytt och köp av djur så kommer de på plats och börjar producera mat relativt snabbt(?). Odling förstår jag att det inte ger avkastning i en handvändning, där är processen längre beroende på årstid. Fruktträd och kanske bärbuskar sköter sig väl i princip själv så det kanske du kan ”bygga upp”. Sedan antar jag att när väl flyttlasset går så är det planerat så då kanske du kan börja med vissa saker innan så att det är färdigt när du flyttar dit?
    Kul med många inlägg på kort tid! Inte ofta som jag har tre inlägg att läsa ikapp hos dig 🙂

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑