Pryllista 2018, småsaker #prepperSE

Det har gått så länge sedan jag började preppa att jag har lite svårt att minnas hur det var när de första stegen togs. Något jag dock tydligt minns var hur svårt jag hade att prioritera. Det kändes som att jag behövde allt på en gång, samtidigt, nyss och gärna igår. Hur skulle jag kunna lista ut om det var viktigare med tio kilo ris eller en yxa? Rätt mycket i blindo irrade jag runt och skaffade saker jag visste jag skulle kunna ha nytta av, men utan logik och struktur. Till slut var en grund bygd utan att jag ens reflekterade över det. Sedan blev det lite lättare. Det krävs inte fler tändare bara för att man dubblar matförrådet. Prylarna behöver alltså inte växa i takt med vatten- och mat-förrådet. Givetvis förändras förutsättningar med åren, men grundbehoven är i princip alltid de samma.

Med det sagt tänkte jag berätta lite om vad jag saknar till BOL Norr och vad som finns på min att-köpa-lista för tillfället. Jag tänkte att det kunde vara lite roligt att ta en ögonblicksbild idag för att sedan kunna jämföra med längre fram. Det som kommer nedan är inte på något sätt en komplett lista, utan mer av karaktären mindre inköp. Denna lista har jag i mobilen så jag snabbt och enkelt kan fylla på den om jag kommer på något eller kan kika på när jag råkar befinna mig i en lämplig affär. Listan är inte ordnad i någon prioritetsordning utan bara nedskriven vartefter jag kommit på saker som saknas.

Bilden har inte så mycket med något att göra, men jag gillar den och den är tagen vid BOL Norr.

Plastbackar med lock
Även om jag har ett par stycken i BOL Norr så behöver jag fler. Framför allt vill jag ha dessa till att förvara kläder i, både i storstugan och i lillstugan, men även annat så som pärmar med utskrivna böcker, artiklar och information av olika slag. Anledningen till locket är skydd från skadedjur men också damm.

Fodertunnor
Faktum är att det går lite hand i hand med ovan nämnda plastbackar, men tanken är att i förlängningen använda dessa för vad de är till för – foder. Dessa är rätt skrymmande och processen att frakta upp dessa kommer att ta tid eftersom bilen bara rymmer så mycket.

Spett
Jag saknar ett par bra spett av olika längd och tjocklek. Finns inte så mycket att skriva om spett annat än det är något jag behöver.

Släggor
Egentligen samma sak som med spetten. Jag har en gammal rackare som är lagad med tuggummi och silvertejp, men det duger inte.

Trädgårdsredskap
Även om det finns lite sådant i förrådet idag så skulle jag verkligen behöva komplettera/byta ut uppsättningen med grepar, renshackor, rensjärn, kultivatorer, planteringsspadar, sekatörer och så vidare.

Lie
Ja, jag vill lära mig slå gräs, hö och vad det nu kan vara. Ja, jag fått föra att det är svårare än man tror, ungefär tusen gånger.

Korgar och baljor
Både för att samla upp saker på gården men också för att kunna använda till olika former av rengöring.

Verktygstavlor
Ordning och reda är något jag verkligen saknar i ”verkstaden” just nu. Så ett gäng verktygstavlor kommer verkligen att hjälpa till att lättare hitta det jag letar efter.

Släde
På vintern behöves verkligen något att kunna dra saker på snön. Det kan vara något så enkelt som att hämta ved från vedboden till att frakta saker från bilen till stugan om den sista delen av vägen inte går att köra på.

Ungefär så ser listan ut just nu. Som med allt annat kommer den att förändras och modifieras, men det ska bli intressant att titta tillbaka om kanske ett år och se hur det ser ut då. Bara för att vara väldigt övertydlig så är detta min lista, baserad på mina (framtida) behov baserat på vad jag redan har. Har ni tips på var man kan hitta något av ovanstående till ett bra pris och med bra kvalitet tar jag tacksamt emot dessa.

13 reaktioner till “Pryllista 2018, småsaker #prepperSE

 1. De flesta prylar som du letar efter finns ofta på vanliga Bonn-auktioner på sommaren! En fyndlåda med verktyg kan man få för några 100-lappar!

   1. Bonn-auktionerdär jordbruket läggs ner eller fastigheten skall säljas är dom bästa…?

 2. Jordskruv. Den gör hål i marken för bla stolpar. Spar tid och energi. kostar runt 300 kr.

 3. Kommer du över en komplett pulka m/38 så är det ett måste i snörika områden tillsammans med vita blixten skidor.

 4. När det gäller lie så rekommenderar jag knackelie före sliplie. Lär dig hålla lien vass först. Har du en vass lie är det lätt lära sig slå tillräckligt bra.
  Börja med kort gräs så du ser bladet och ta smala remsor, 5-10 cm åt gången.

   1. Just lieslåtter är något att lära sig av många skäl. Så oerhört rogivande. Att gå ut och skära med lien istället för att ta på skyddskläder, hörselkåpor och gå omkring i värmen och avgaserna är underbart. Förutom det är det i ett långsiktigare tänk helt basalt att skörda energi i form av gräs och låta idisslare omvandla det till högenergilivsmedel åt oss. Historiskt är det vad folk gjort en stor dela av sommaren. Samlat gräs, torkat det och lagrat inför vintern. Ett kulturarv att förvalta om något. Hässjning är också en färdighet att lära sig i samband med lieslåtter.

    1. Lieslåtter är något som inte kan värderas idag på ett riktigt bra sätt. Lieslåtter gör det möjligt att skörda foder och lagra över vintern. Då överlever kaniner, får, hästar och kor. Och då överlever vi. Så enkelt var det! Bra rutet Patrick!

 5. Ett väldigt bra sätt att organisera saker är i genomskinliga skolådor. Fördelen med dem är att de kan öppnas på gaveln, så man kan stapla dem ovanpå varandra, och slipper flytta runt på dem när man ska ha nåt.
  De är givetvis inte lufttäta, men jag har två skåp med denna typen av uppbevaring i städ/köksskåp, jättepraktiskt till allt möjligt och lätt att hålla ordning på småprylar.
  Typ såhär, den bästa bilden/sidan jag kunde hitta som exempel
  https://lion-feet.dk/products/shoeboxes

 6. Jag har en del prylar som är över. Kontakta mej.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑