Sovplatser #prepperSE

Sömn är viktigt. Det vet alla. Första gången jag sov i BOL Norr sov jag på ett liggunderlag direkt på golvet. Även om det går att sova så, vaknade jag långt ifrån utvilad och ont i ryggen. Till nästa tillfälle hade jag köpt en uppblåsbar luftmadrass. Skillnaden var verkligen stor mot det hårda liggunderlaget på golvet. Även om jag vaknade någorlunda utvilad är det ändå inte en lösning som skulle hålla annat än max ett par nätter.

Nästa steg blev en riktig uppblåsbar gästsäng modell stor. Denna är nästan som att sova i en riktig säng. Dessutom tar den nästan ingen plats alls när den inte är luftfylld. Trots detta är det en skillnad mot att sova på en riktig madrass i en riktig säng. Tillslut fick jag tummen ur och löste det hela med en riktig säng och riktiga madrasser. Nu sover jag som ett barn och skulle utan problem kunna använda den sängen som en permanent sovlösning.

Alla som planerar att stanna hemma vid ett SHTF har ju (förhoppningsvis) redan sina egna sängar att sova i och detta är ett mindre problem. Har man som jag en dedikerad BOL är det väldigt klokt att investera i en vettig sänglösning. Lika så om man planerar att ta hand om gäster vid dålig stämning är det viktigt att se över sovplatser. Har man redan gästsängar idag är det ju bra så. Har man det inte skulle jag rekommendera att se över detta.

Extra sängplatser behöver inte vara avancerade eller klumpiga. Men att erbjuda ett liggunderlag på ett kallt golv kommer bara att leda till problem längre fram. Det finns allt från tältsängar till bra luftmadrasser att köpa för inte allt för dyra pengar om man inte vill, har råd eller plats att köpa riktiga sängar. Glöm heller inte att ombesörja sängkläder, kuddar och täcken. Det positiva är så klart att allt detta går att utnyttja om man får besök utan att skiten har träffat fläkten.

Själv har jag sovplatser för åtta personer där sex av dessa är riktig bra. Att skaffa fler sovplatser kräver att jag börjar titta på våningssängar för att få plats. Samtidigt planerar jag inte för en större skara människor än så. Dock saknar jag kuddar till alla, men som med det mesta så försöker jag dokumentera för att komma ihåg att åtgärda vad tiden lider.

Sängar, täcken, kuddar, sovsäckar, madrasser och så vidare är kanske inte lika häftigt att införskaffa som elgeneratorer, motorsågar eller solceller. Men det är något fundamentalt för att klara av en längre krissituation. Sömnbrist är det sista du vill lida av i ett sådant läge då trötthet medför slarv, fummel och dåliga beslut.

5 reaktioner till “Sovplatser #prepperSE

 1. Man vänjer sig vid att sova på liggunderlag eller luftmadrass, efter en vecka sover man lika gott som vanligt. En platsbesparande lösning på kuddproblemet är att ha örngott som man vid behov stoppar en ylletröja i, funkar bra och spar plats om man t.ex. tältar under vandring.

 2. Intressant inlägg och jag håller med dig:
  Vi behöver 8 timmars god sömn, för att kunna vara produktiva i 16 timmar.
  I lumpen var jag några veckor och levererade saker till försvarets olika förråd.
  Vi besökte ofta ledningscentraler eller liknande, där vi hämtade och lämnade utrustning.
  En sak som jag noterade var att ALLA hyllor i lagerutrymmen hade måtten 90 djup och 200 cm bred.
  Orsaken var enligt materielförvaltaren, att hyllorna skulle kunna användas som sängar
  i händelse av krig eller katastrof, vilket jag tyckte var smart.
  En annan sak jag lade märke till var ingjutna stålkrokar överallt i olika utrymmen på ca 150 cm höjd(ca-ungefär-mätte aldrig)
  Dessa hade många funktioner, bla kunna hänga upp saker på naturligtvis
  men förvaltaren berättade även att man vid kris/krig kunde hänga upp hängmattor
  mellan krokarna så folk kunde vila/sova där utan att behöva ligga på golvet.
  Han visade mig även ett lagerrum där det fanns hängmattor,filtar och liggunderlag
  som man skulle använda vid kris/krig.
  Hängmattor är något jag skulle rekommendera dig att ha.
  Kostar från 100 kr och uppåt och tar liten plats att lagra.
  Vissa säger de inte kan ligga i en hängmatta för de ”får ont i ryggen”
  men ofta är det skitsnack, då folk är bekväma & lata av sig.
  Det funka under ww1 och ww2, så det borde funka nu oxå.
  Än en gång,tack för väldigt välformulerade inlägg.

 3. Solceller (de jag har) fungerar inte om det saknas spänning utifrån. Dessa är alltså stationära för elproduktion. Bara som en notis. I övrigt har jag dock elverk 6 kVA och bränsle för ca en veckas kontinuerlig drift på full belastning. Dock arbetar troligen elverket på ca 50% belastning i genomsnitt vintertid.
  https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑