Pulsen på ekonomin #prepperSE

Medan alla blickar är fokuserade på Miljöpartiets fadäser och Rysslands hot om militära åtgärder mot Sverige vid ett eventuellt NATO-inträde, har jag även blicken på makroekonomin. Det är inte rolig läsning.

20160430_081405
Silvermynt, en bra investering hittills under 2016

Låt oss börja med en överblick av världens börser och lite ädelmetaller. Sedan årsskiftet:

 • Shanghai SE Comp: -16,98%
 • Dow Jones: +2,00%
 • Nasdaq: -4,63%
 • Nikkei 225: -12,44%
 • DAX 30: -6,55%
 • OMX 30: -5,95%

Samtidigt har guld gått upp 21,57% och silver upp 28,59% sedan årsskiftet.

Amerikanska Federal Reserve meddelade i veckan att de inte tänker röra sin utlåningsränta, utan låta den ligga kvar på historiskt låga nivåer.
Hela världens ekonomi är i dag stimulerad av de stora centralbankerna i form av olika stödprogram och åtgärder. Samtidigt pratar politiker om en återhämtning, en ekonomisk uppgång och till och med högkonjunktur. Låt mig då bara fråga hur det kan komma sig att nästa alla världens börsindex fallit hittills i år? Hur kommer det sig att ädelmetaller, som historiskt sett alltid varit en trygg hamn för investerare i ekonomiskt oroliga tider, nu skjuter i höjden?

Som bekant är jag varken skolad ekonom eller sakkunnig på annat sätt vad gäller ekonomi. Däremot kan jag läsa nyheter,  följa börsindex och titta på grafer precis som alla andra. I somras flyttade jag bort allt sparande från aktier till så trygga investeringar som möjligt. Detta har jag inte ångrat en sekund. Även om utvecklingen i de mer trygga sparformerna har varit blygsam så har de i alla fall inte fallit i takt med börserna. Detta gör mig så klart inte till ett geni, poängen är att jag agerar på vad jag ser.

Det finns många fler indikatorer på att ekonomin är på väg åt helt fel håll. Vänder vi blicken mot Sverige kan vi se en överhettad bostadsmarknad och en belåning hos hushållen som växer snabbare än den disponibla inkomsten. I en debattartikel hos Dagens Industri finns följande citat:

”På många sätt påminner situationen i Sverige både om bubbelekonomin i slutet av 1980-talet och om situationen i Spanien, Portugal och Irland åren före finanskrisen 2008. Hög tillväxt stimulerad av låga realräntor och kortsiktiga stimulanser ger tillfälligt hög tillväxt innan det är dags att betala priset för politiken.”

Nu hoppas jag alla här är införstådda vad dessa varningar betyder. Dessutom har inte längre centralbanken mycket till verktyg kvar i sin låda att bekämpa en ekonomisk kris med. Räntan är redan negativ och kvantitativa lättnader är på plats. Kvar är kanske det som brukar kallas ”helikopter-pengar”, det vill säga att trycka upp nya pengar och helt sonika sätta in på alla svenskars konton för att tvinga igång ekonomin. Att detta inte kommer att fungera behöver man inte vara professor för att räkna ut.

Det är mycket nu och det gäller att hålla ögonen öppna och vrida huvudet 360 grader lite då och då.

4 reaktioner till “Pulsen på ekonomin #prepperSE

 1. Jag läste en bok som heter ” På stranden” av Nevil Shute och där
  finns en mening som jag tyckte var så bra ang. pengar.
  Jorden var på väg att gå under och ägaren till en järnaffär ville inte
  sälja någon gräsklippare till en man utan att få kontanter.
  Mannen gick hem utan gräsklippare och lite senare dog ägaren
  av affären, då gick mannen tillbaka och tänkte att han kanske
  kunde försöka med nya ägaren, sonen till den förre, men först sa han:
  Jag har inga kontanter men kan jag få köpa en gräsklippare ändå?
  Nye ägaren tittade upp och sa: Du kan ta en gräsklippare och betala med
  apelsinskal om du vill, pengar har inget värde nu…

 2. Jag tycker att du gör helt rätt i att ha blicken koncentrerad mot ekonomin framför annat för att kunna förutspå ett SHTF. Både rysslands och miljöpartiets situation idag kunde en ekonomi intresserad räkna ut långt före alla andra genom att lägga ihop två och två. Vad kan du genom att enbart titta på siffror räkna ut vad som kan inträffa inom två år? Ganska mycket.
  Ekonomi är pulsen i vårt samhälle. Genom att ta pulsen kan man få en ledtråd till patientens/samhällets tillstånd i framtiden. Och pulsen känns extremt hög just nu.

  1. Tillägg: I orostider brukar inflationen normalt stiga kraftigt = pengar blir mindre värda. Om Kinas ekonomi kraschar (som är ett ganska troligt.. och antagligen planerat scenario) kan situationen däremot bli den motsatta – ett stort deflationstryck som sveper över världen = pengarna blir mer värda (fördelaktigt för dem med mest pengar). Allt blir billigare inklusive lånen – för dem som har en lön att köpa något för och en kreditvärdighet att låna med. Arbetslösheten stiger kraftigt till nya rekordnivåer och ännu fler blir fattiga, skuldsatta och bostadslösa (bor med vänner/släktingar/3:e hand). Fler börjar fly från fattigdom. Räntan sänks ännu mer minus för att komma tillrätta med arbetslösheten och rika blir rikare och fattiga blir fattigare. Till slut tappar alla arbetslösa och bostadslösa tilliten till systemet och gör myteri mot resten. Det är inget nytt. Det nya är alla massförstörelsevapen vi har idag.
   Aktiemarknaden är ett enda stort pyramidspel. Det går upp så länge det finns fler som lockas in. Ju fler som deltar desto rikare blir de som satsade först. Men till slut har allt och alla blivit lurade att satsa sitt kapital (inklusive svenska pensionspengar och kommunistiska länder som Kina). Den rikaste 1% smiter i sista stund undan med alla äkta tillgångar (guld, ädelmetaller, lyxvillor, jaktmarker, mm) medan resten står kvar blåsta och med tomma byxfickor.. och folks vrede. Det har hänt många gånger i historien.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑