Off-the-grid: Du kan inte ha kakan och äta den! #prepperSE

Ibland undrar jag hur en del människor tänker. Jag har tillbringat en del tid till att läsa och titta om och på människor som lever ”off-the-grid”. Framför allt har jag försökt hitta fallgropar och misstag som gjorts, så jag slipper riskera att göra samma misstag i framtiden. Men det verkar finnas fundamentala skillnader mellan hur jag ser på off-the-grid och hur många andra (mestadels amerikanare) ser på det.

Vi är bortskämda med energi. Det är du likväl som jag. Faktum är att vi tar det helt för givet. Men börjar man tänka på hur man vill uppnå ett mål med att vara helt självförsörjande av elektricitet uppstår genast en lång rad intressekonflikter. Det är precis som med ekonomi; antingen drar du ner på utgifterna eller höjer inkomsterna. Det finns ingen annan väg att gå. Så om man vill leva off-the-grid måste man antingen minimera sin elförbrukning eller skaffa en gigantisk anläggning som kan producera den elektricitet du behöver för att leva som du är van vid.

Nu kanske jag personligen är helt galen, men ur ett prepper-perspektiv finns det viss logik. Om jag inte kan leva off-the-grid under normala omständigheter, vad får mig att tro att jag kommer kunna göra det om SHTF? Ingenting. Därför är det av största vikt att, om jag nu ska leva självförsörjande, kunna göra det konstant och konsekvent – inte bara när det passar mig.

Först måste man ställa sig frågan ”vad är det jag vill ha som kräver elektricitet”. Nästa fråga blir naturligtvis ”vad är det jag måste ha som kräver elektricitet”. Det är stor skillnad på vill och måste. Snart inser man att man faktiskt inte måste ha elektricitet för att överleva. Fast det är ju inte så konstigt eftersom människan överlevde i tiotusentals år utan.

När jag väl konstaterat detta och är nere på noll, blir det lättare att försiktigt börja lägga till saker som är av kategorin nice-to-have. Här kommer jag direkt att tänka på två saker; ljus och kommunikation. Att driva några LED-lampor drar inte mycket elektricitet. Med kommunikation menar jag krasst radio och internet. Inte under ett SHTF, men så länge vi lever under ”normala” omständigheter. En bärbar dator med ett mobilt bredband drar inte heller fruktansvärt mycket elektricitet. Till sist vill jag också kunna ladda min mobiltelefon, vilket inte heller drar några mängder ström.

Sedan kommer jag osökt att in på kyl och frys. Om jag verkligen ska satsa på att vara så självförsörjande som möjligt så finns ingen plats för en kyl och/eller frys. Dessutom drar de ganska mycket energi, även om man tittar på små 12 volts varianter. Ändå känner jag att det kan vara klokt att ha möjligheten att i alla fall kunna frysa in mat. En liten frys kanske är något att i alla fall fundera över.

Resten då? Ja, matlagning kommer att ske på en vedeldad spis. Uppvärmning kommer också den att ske med ved i trolig kombination med solluftfångare. TV kommer inte att finnas, inte heller andra bekvämligheter som mikrovågsugn, kaffebryggare etc.

Det är så jag ser på det. Men det gör långt i från alla. Dessutom verkar många som lever ”off-the-grid” alltid ha en bensindriven generator ståendes ”i-fall-att” solcellerna inte skulle räcka till. Jag är fullt införstådd med att alla har olika syften och förutsättningar, men att skylta med att man lever off-the-grid när man ändå är beroende av det stora kraftnätet ger en dålig eftersmak i munnen.

Om man verkligen vill leva off-the-grid måste man göra uppoffringar och förändra sitt beteende. Man måste också vara beredd på att leva helt utan sin off-the-grid-lösning. Nu misstänker jag att många skakar på huvudet. Men tänk efter. Solceller kan gå sönder. Batterier har inte en oändlig livslängd. Växelriktare, laddningsmatare och annan elektronik som krävs för att allt ska fungera kan också gå sönder. Visst, är man rik kan man ju alltid köpa på sig ett par extra av allt. Ser man på det på ett längre perspektiv gör man nog klokt i att inte hänga upp sig på elektricitet över huvud taget.

Men åter igen, det beror också helt på vad man preppar för. Ser man TEOTWAWKI (The End Of The World As We Know It) som en måttstock blir ju kraven helt andra än om man planerar att klara 72 timmar utan elektricitet. Personligen tänker jag försöka vara så oberoende av alla olika system som bara är möjligt. Hur långt jag kommer att komma återstår att se, men det är planen.

5 reaktioner till “Off-the-grid: Du kan inte ha kakan och äta den! #prepperSE

 1. http://husutansladd.se/invigning/
  Imorgon invigs hus utan sladd. Ett Off-Grid hus med klart intressanta lösningar. Att producera el genom att elda flis och en sterlingmotor tillhör inte vanligheterna. Troligen inget för gemeneman men brytpunkten där det är billigare och lättare för lite avsides hus att gå Off-Grid än att dra elledningar är nog strax här.

  1. Läste för några år sedan om en familj som valde bort elnätet till sin nybyggda villa (http://na.se/bostad/1.1060630-huset-som-forsorjer-sig-sjalvt).
   Det är dock inte omöjligt med ett gammalt hus heller. Vi är långt ifrån självförsörjande på el (småbarns-familjelivet kräver en del för att inte göra myteri mot mina idéer) men förbrukningen har sjunkit en tredjedel (trots att set tidigare bara bodde en äldre dam här) av att byta till a+++ vitvaror, LED-lampor, lägga in lite hem-automation och att förändra gamla vanor av varmvatten-användningen. En LED-TV drar inte så mycket (60W = en gammal glödlampa) om man inte låter den stå på stand-by dygnet runt. Två kaminer värmer upp huset. Fattas vedspis, några solceller, några solfångare, nåt batteri och vattenmantlad kamin så klarar vi nog vårt behov gott o väl.
   Eventuella el-bilar i framtiden gör det nog dock dumt att klippa nätet helt.

 2. Jag håller med dig! Off the grid i min värld innebär också att allt som är ”must have” ska inte vara elberoende, tex uppvärmning och matlagning. Jag kan definitivt tänka mig att ha sol- och vindkraft med ett litet batteri för att kunna ha lite ”nice to have” som tex belysning, dator, mobil och tom en frys. Så länge jag även har sådant som fungerar och används i övrigt som inte är elberoende. Har jag en matkällare så klarar jag mig utan frys, men så länge allt fungerar så är det praktiskt att kunna frysa in. Trevligt att kunna titta på TV också, men om SHTF så gissar jag att det ändå inte direkt kommer att visas något på TVn i alla fall. Gissar på att den dag jag äntligen får tag i mitt önskade boende så kommer jag gradvis att bli mindre och mindre ”beroende” av tex TV, det kommer att finnas så mycket annat att göra. Jag räknar också med att om något händer som ställer saken på sin spets, då kommer även min vardag att förändras. Tex räknar jag med att inte gå till jobbet 8 h om dagen (eftersom det kanske inte ens finns kvar) och en hel del ”behov” försvinner därmed.
  Lycka till med husförsäljningen och hoppas att du hittar din egna off grid gård snart!

 3. På din offgrid gård kan du ha ett sådant här kylskåp! http://www.weltevree.nl/NL/collectie/groundfridge, jag försöker också hitta vilket ”offgrid” som skulle vara bekvämast för mig/min familj. Dumt att inte nyttja elen så länge den finns men du ska veta exakt vad som krävs och huset bör vara förberett när SHTF uppstår. Du ska även kunna laga mat/tvätta/odla/lagra på ett hyfsat enkelt sätt. Har precis börjat blogga lite på min blogg http://outdoorprepper.blogspot.se/, har läst din blogg ett tag och den har inspirerat mig :-). Att blogga blir ju ett sätt att mogna i sitt eget preppande och ett perfekt sätt att utveckla sina idéer. Mitt senaste inlägg handlar om kretslopp för matförsörjning.
  Lycka till med allt!

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑