När förråden tagit slut – del 3

(Del 1, del 2)
20150624_150716Det går framåt. I alla fall med små, stapplande steg i mina försök att få till planer på längre sikt. Idag har det i alla fall införskaffats det första paret köttkaniner. Rasen föll på New Zealand som är avlade för just köttproduktion. Dessa två (en hane och en hona) är ännu inte könsmogna, men om 4-6 veckor bör de vara gamla nog för att börja med en första kull. Primärt är dessa två till för att lära oss (min sambo och mig) hur det är att hålla kaniner för uppfödning och slakt. Faller det väl ut kommer vi att utöka med en till hona från en annan linje för att bredda genetiken. Som en del av lärandet kommer också omhändertagande och beredning av skinn att vara en viktig del.

En annan eftersatt del är vattenförsörjning. Här har jag gjort mer research, men egentligen inte kommit till något beslut i hur jag vill läsa det. Mycket beror på hur saker och ting ter sig den närmsta tiden. I teorin lutar det åt att sätta upp någon form av regnuppsamling, men ett lockande alternativ är att gräva en egen brunn med manuellt vevad pump.

Till sist har jag insett hur fruktansvärt lite jag vet om medicinska växter. Detta var något som jag inte ens ägnat en tanke åt tidigare. Medicin kommer att ta slut och då blir man tvungen att återgå till naturen för att hitta alternativ. Nu pratar jag inte om något hokus-pokus utan om växter med samma ämnen som är verksamma i dagens mediciner. Här finns det otroligt mycket att lära och jag kommer att behöva lägga många, många timmar på att läsa och sortera information.

7 reaktioner till “När förråden tagit slut – del 3

 1. Det ska bli jättespännande att följa er kaninuppfödning och de erfarenheter ni samlar på er.
  När det gäller vattenförsörjning tror jag att en brunn är bästa alternativet men att man ändå ska se över möjligheten till regnuppsamling. Problemet med att samla regnvatten är reningen av vattnet då det lätt blir förorenat av fågelbajs, nedfall mm. Det skulle vara intressant att experimentera med en UV sterilisator som man kan driva med solceller. Det i kombination med bra filtrering.

  1. Tack, ja det det ska bli spännande. Såg på Youtube någon som hade byggt en regnvattensamlare med just en solcelldriven UV-sterilisator. Annars tänker jag att man får filtrera vattnet och koka det innan användning.

 2. Hej hej
  Nu vet jag inte vart och hur mycket du hunnit läsa om läkeörter och sk mediciner….
  Jag vill tipsa om Shenet.se.
  Men det man absolut inte klarar sig utan är grankåda, daggkåpa och pil.
  Salva på grankåda har samma funktion som alsolsprit, daggkåpa läker, faktiskt bättre än ringblomma. Och pil är asetylsalitylblablabla… tänk Treo eller Magnecyl.
  Älggräs har samma funktion som pilträdet.
  Man MÅSTE vara väldigt försiktig, och testa nu, innan, sen har man inte tid med sånt.
  För tio år sedan började vi göra tvål och såpa…
  Det är viktigt att kunna ha rent/vara ren.
  //A

 3. Kamomill är bra att rengöra sår. Honung är antiseptisk och bakteriedödande

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑