Geomagnetisk storm

Solen har vaknat till liv och i skrivandes stund släppt iväg fyra stycken koronamassutkastningar (CME’s) mot jorden. Nu har dessa, som tur är, varit av ganska svag karaktär. CME’s kategoriseras A (lägst), B, C, M, X där varje klass graderas från 1 till 10. En M2 är dubbelt så kraftfull som en M1. De fyra utbrotten som nyss skett har varit av M-klass. Detta kommer för de flesta inte ens att märkas. Möjligtvis har man tur och får se norrsken. I värsta fall kan det bli störningar i radiotrafik. Hade dessa varit kraftfullare (övre X-klass) hade det varit varit läge att förbereda sig på riktigt stora störningar.

Eftersom CME’s är ett reellt hot följer jag utvecklingen på solen dagligen. Även om jag inte på något sätt är en expert i ämnet är det intressant och nyttigt att hålla sig uppdaterad trots att jag inte kan göra annat än ytterst generella bedömningar. Tack vare att jag håller koll på eventuella utbrott från solen så har jag i alla fall runt ett dygns förvarning om något riktigt allvarligt skulle ske, beroende på hur snabbt ett plasmafiliment rör sig från solen mot jorden.

För den som är intresserad rekommenderar jag starkt spaceweathernews.com som konstant uppdaterar förhållandena på solen och jorden. Vill du lära dig mer om solens väder och hur det påverkar oss på jorden har Ben på Suspicious0bservers gjort en serie som är mycket bra:

Annonser

En kommentar på “Geomagnetisk storm

  1. Pingback: Veckan som gått #prepperSE | Urvaken

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: