Veckan som gått (55) #prepperSE

Under den gånga veckan har jag hållit ögonen på den allmänna världsekonomin. Med börser som verkar bestämt sig för att börjar 2016 med att deppa och ett oljepris som ständigt pekar nedåt finns det all anledning att följa detta närmre. Nedan är förändringar sedan årsskiftet för några av världens börser. All data taget från Bloomberg den 16 januari 2016.
USA

 • Dow Jones Industrial Average: -8,25%
 • S&P 500 Index: -8,0%
 • NASDAQ Composite Index: -10,36%

Europa

 • Frankrike, CAC 40 Index: -9,21%
 • UK, FTSE 100 Index: -7,02%
 • Tyskland, DAX: -11.15%
 • Sverige, OMX Stockholm 30 Index: -9,79%

Asien

 • Japan, Nikkei 500: -9,29%
 • China, Shanghai Stock Exchange Composite Index: -18,03%
 • Hong Kong, Hang Seng Mainland 100 Index: -13,59%
 • Indien, NSE Nifty 50 Index: -6,4%
 • Australien, S&P/ASX300: -7,56%

Vad gäller olja är både WTI Crude och Brent under $30 per fat. Toppen på WTI Crude sommaren 2013 var på $107/fat och 2015 toppade priset på $60/fat.

Tittar man på Baltic Dry Index (Wikipedia) så är detta på rekordlåga nivåer och sedan årsskiftet är indexet ner 21,97%.

Om vissa börser är i en krasch eller inte överlåter jag till andra att fastställa. Personligen spelar definitionen av vad vi ser ingen roll. Allt pekar nedåt och det kommer troligen, återigen, att krävas åtgärder från centralbanker världen över för att ”rädda marknaden”. Vad som kan vara värt att komma ihåg är att varje försök till ekonomisk stimulans innebär att kostnaden på ett eller annat sätt hamnar på oss skattebetalares nota.

Bortsett från ekonomin har inte mycket hänt på prepper-fronten. Lite rotation. En inventering som ska göras, när jag kommer mig för det.  Mitt fokus är nu att få ordning på allt inför försäljningen av huset, vilket tar mer tid och energi än man kan tro.

4 reaktioner till “Veckan som gått (55) #prepperSE

 1. Med tanke på det väldigt låga oljepriset är det konstigt att inte världens ekonomi går bättre. Det känns som om vi är på väg in i en lågkonjunktur.

  1. Världsekonomin är sedan länge byggd på fossila bränslen. Det är en stor omställning som pågår och när oljepriset sjunker så faller förtroendet för stabiliteten i den gamla fossila ekonomin. Det öppnar upp för ett mer instabilt samhälle på både gott och omt likt när industrisamhället började ta över bondesamhället och som började med hotet om revolution (och demokratisering) fortsatte med två världskrig och avslutades med ett kallt krig (och samtidigt en fredligare värld än tidigare). Detsamma kan nog ske framöver men det kan gå snabbare och bli ännu värre? Jag tror att svängningarna kommer att öka.
   Möjligheterna för mänskligheten är större än någonsin men riskerna likaså. Oljepriset sjunker nog ännu lägre, skapar större instabilitet och sätter sen iväg med raketfart uppåt. Då ökar centralbankernas räntor snart i samma takt de med (för att motverka inflationen istället). Och panik och regeringskriser utbryter och EU kollapsar. Men jag kan ju förhopningsvis ha fel.

   1. Vill tillägga om varför jag tror att panik utbryter pga oljan: priset på olja påverkar i hög grad våra livsmedelspriser. När oljan väl svänger uppåt (till Rysslands lycka) så svänger livsmedelspriser också upp. Den tändande gnistan för arabiska våren (som bl.a. ledde till inbördeskriget i Syrien) var just skyhöga livsmedelspriser. Flyktingströmmarna och terrorn från IS i Irak oc Syrien har lett till en våg av alltmer stängda gränser, ökat motsättningar inom EU och att nationalismen börjar få fotfäste, t.om. i Tyskland. Om oljepriset kraftigt vänder upp kommer det även påverka bopriser, valutor, inflation, räntor, el-priser, mm. Nu är vi i Europa dock ännu mer skuldsatta än före finanskrisen. Att Tyskland och Sverige hittills har varit mer solidariska under flyktingvågen än andra beror inte på vår höga moral utan på att vi kom relativt lindrigt undan finanskrisen 2007-2008. Den ”högkonjunktur” av lånade stimulanspaket som vi har just nu vänds antagligen snart mot långvarig lågkonjunktur i stil med den stora depressionen på 30-talet eller värre. Och vad det ledde till vet vi nog allihop. Med andra ord: dags att börja preppa.

 2. Kolla kommentarerna på denna artikeln. Det är alltså folk som läser, och kommenterar på DI, vilket borde sålla bort de värsta foliehattarna. Man behöver inte läsa många förrän det kommer råd om att ”köpa ett ställe där man kan odla”, ”bättre att investera i potatis” osv.
  Det sprider sig…
  http://www.di.se/artiklar/2016/1/12/storbank-salj-allt/

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑