Föreställningar

Vi har alla förutfattade meningar och föreställningar kring det mesta. Vi kan inte hjälpa det, det är så vi fungerar som människor. Generaliseringar gör det enklare att förmedla och förstå komplexa situationer. För att illustrera, visualisera det de ord jag listar här nedan. Det finns inget rätt eller fel.

  • Bil
  • Vatten
  • Mat
  • Semester
  • Hus

Alla bilder du får upp i ditt sinne är sådant som du instinktivt associerar med ordet utan att få några mer detaljer. Hade det istället för ”bil” stått ”Volvo 850, röd, årsmodell 1991” hade självklart bilden varit  annorlunda beroende på att du fått de detaljer som (om man kan lite om bilar) behövs för att bilda en mer exakt visualisering.
Nu vill jag att du visualiserar Shit Hits The Fan.

Självklart har jag ingen aning om vad du föreställer dig, men jag är ganska säker på att det var mer åt något hämtat från filmerna The Road eller Mad Max än från My Little Pony eller Pretty Woman. Här i ligger också en stor risk som prepper. Att vår mentala bild av ett SHTF är så färgat av katastroffilmer eller andra föreställningar att vi omedelbart förutsätter att det är så det kommer att vara. En värld utan färg som är smutsig, miserabel och otrygg.

Kanske är det också så det kommer att vara om SHTF. Eller inte. Det största problemet är att vi inte kan vet hur det hela kommer att utspela sig, på grund av en nästan oändlig mängd faktorer. Inte ens om vi väljer ett enda SHTF-scenario blir det särskilt mycket lättar att visualisera sig hur det kommer att se ut och bli. Som prepper lever vi i utkanterna av det kanske svåraste en människa kan försöka göra – att förutse framtiden. Inte bara det, utan en framtid allt gått åt skogen. Visst, vi kan titta på länder drabbade av naturkatastrofer eller inbördeskrig. Det ger en fingervisning om vissa detaljer. Men hur Sverige skulle tänkas se ut och fungera efter en landsomfattande katastrof är omöjligt eftersom inget sådant hänt i modern tid.

Låt inte dig luras av postapokalyptiska bilder och skildringar, utan var medveten att dessa kommer att ge en missvisande bild av en sådan framtid. Att jag med säkerhet kan säga så beror helt enkelt på att ingen vet. Av den anledningen tror jag personligen att det är av yttersta vikt att inte förutsätta någonting när man preppar och tänker kring framtiden. Det enda vi kan vara säkra på är att det inte kommer att vara så som vi föreställt oss.

Detta är kanske extra viktigt när man visualiserar hur ens medmänniskor kommer att reagera och fungera vid ett SHTF. I värsta fall kommer de att bli total anarki och kaos. I bästa fall sluter sig alla samman och jobbar mot komma på benen igen. Sanningen ligger säkerligen där emellan. Eftersom det inte går att veta resonerar jag att det är klokt att täcka alla scenarier så väl som möjligt, men jag utesluter inte det ena eller det andra.

2 reaktioner till “Föreställningar

  1. Jag vet att det är vid sidan av poängen här men vet man lite om bilar vet man att det inte finns några röda Volvo 850 -91. Modellen tillverkades inte förrän -95 om jag minns rätt.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑