Prepperpad 2000

Det är skönt att få input när man är på väg att göra saker onödigt komplicerade. I förra inlägget nämnde jag att jag funderade på att bygga en lågenergi dator för att kunna ha vid ett SHTF-scenario. Ursprungligen hade jag tänkt att bygga den baserad på en Raspberry Pi 2. Lyckligtvis var det fler som påtalade att det kanske vore smartare att använda en vanlig surfplatta. Efter att ha slagit huvudet hårt i en betongvägg ett par gånger muttrandes ”idiot” satte jag igång.

En gammal surfplatta hade jag redan liggandes som inte längre används sedan min sambo köpte sig en bärbar dator. Det är en Protab 25XXL och kör Android. Efter en fabriksåterställning laddade jag ner diverse appar. FBReader blev mitt val av eboks-läsare då jag använt det mycket och gillar det skarpt. Det kräver inte tillgång till internet för att fungera, har ett stort stöd för olika filformat och går att ställa in på massor av sätt som tilltalar mig. VLC får bli valet av mediaspelare. Lite diverse appar för att göra noteringar, skriva enkla dokument och kalkylark fick också komma med.

Målet med surfplattan är att den primärt ska fungera som eboks-läsare och allt på den ska fungera utan internet-tillgång. För att tillgodose detta satte jag i ett 16 GB SD-kort och laddade över mina 6.5 gigabyte eböcker som kan vara relevanta för en prepper. Som synes på bilderna har jag satt plattan i flygplansläge för att säkerställa att allt funderar utan internetanslutning.
Sekundärt ska surfplattan kunna fungera som mediaspelare och det utan tillgång till internet, så inga streamingtjänster. Därför konverterade jag en massa musik från FLAC till mp3 som jag har på min filserver och lade över. Eftersom ljudkvalité inte är av största vikt kunde jag dra ner på bitrate för att få plats med lite mer musik på det kvarvarande utrymmet på minneskortet.

För att kunna ladda min Prepperpad 2000 har jag ett antal möjligheter. Dels via min UPS som ska driva mina servrar vid ett kortvarigt elavbrott, dels via min batteribank, dels via solcellsladdare och dels via bilen. För att vara tydlig så är jag fullt medveten om begränsningarna och jag litar inte på att Prepperpad 2000 kommer att ha någon längre livslängd. De böcker och information som är av vikt är/kommer att bli utskriven på gammalt hederligt papper. Men eftersom jag ändå hade en surfplatta liggandes som inte används kan jag lika väl förbereda den. Fungerar den vid ett SHTF-scenario är det en ren bonus.

Batteriet drar ungefär 4% för en timmes läsning vilket får sägas vara rätt bra. Det betyder att det finns 25 timmars lästid för varje laddning. Helt okej för en gammal avdankad surfplatta som är tre år gammal. Kanske går det att optimera lite extra genom att minska skärmens ljusstyrka.

Över lag är jag nöjd med mitt lilla projekt. Surfplattan uppfyller de krav jag har på den och tack vare den stora skärmen är det faktiskt väldigt behagligt att läsa på den. Nu kommer den att åka ner i förrådet med en laddare kopplad till UPS:en, så den alltid är fulladdad.

8 reaktioner till “Prepperpad 2000

 1. Tänk på att en del ”billigare” batterier kan ta slut överlag fortare och få kortare användningstid om de ständigt är laddade. Eftersom det går relativt lite ström att ladda upp den kanske det är bättre att ladda den och ha den avstängd, och ladda upp det sista innan du använder den vid SHTF?

  1. Sant. Ska prova mig fram lite. Tyckte det tog lång tid att ladda upp den efter den varit helt urladdad under något års tid.

 2. Ett tips för e-böckerna är en Kindle. Även om jag läser ett par timmar om dagen laddar jag den kanske en eller högst två gånger i månaden. Dessutom finns det hur mycket prepper-litteratur som helst i det formatet 🙂
  Nackdelen med en Kindle är självallet att den endast duger till e-böcker. Men varför inte en läsplatta i kombination med en Kindle?

  1. Det enkla svaret är att jag tog vad jag hade hemma. 🙂 Ville inte lägga pengar på något sådant utan var mer en kul grej. Men har man en Kindle liggandes är det helt klart att föredra pga, som du skriver, batteritiden.

  2. Kindle är dock begränsad i användarvänlighet, eftersom den kräver vissa format och kräver att du gör på ett visst sätt. Jag köpte nyligen en eboksläsare och gick analt minutiöst igenom alla specar för att få den som var öppnast plattform, med smidigast övertankning, tillsammans med bra batteritid. Valet föll på ukrainska PocketBook Touch Lux 2, som kostade tusenlappen. Köpte till ett 64Gb SD-kort för att även kunna spara annat viktigt på det. Självklart kan jag använda det kortet i min Samsung-tablet med.
   http://www.conrad.se/eBook-Reader-6-%27%27-PocketBook-Touch-Lux-2-4-GB-Gr%e5.htm?websale8=conrad-swe&pi=1169218&ci=SHOP_AREA_40347_0415035

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑