Det blåser lite

Idag har det blåst lite. Ingen storm att tala om. SMHI har några kuling-varningar över Skagerack, Kattegatt, Bottenhavet, Kvarken och Bottenviken. Inga varningar för hård vind över land. Alltså blåser det lite. Trots det verkar det ha varit stora problem med strömavbrott till följd av nedblåsta träd över ledningar. Enligt e-On har de just nu 5729 kunder utan el. Vattenfall rapporterar 504 kunder som är utan el. Fortum har 5600 kunder där elen inte kommer fram. På Öland har 2500 personer blivit av med elen.

Enligt Fortum förekommer vindar på upp mot 25m/sek vilket per definition ska vara storm, men SMHI verkar inte göra samma bedömning. Jag är ingen meteorolog så jag konstaterar bara att det blåser lite. Det är ju inte direkt ovanlig att det blåser i Sverige, även om det på sommaren är mindre vanligt än på t.ex hösten.

Vad som verkar irritera människor mest om man tittar på Twitter är att mobilen slutar fungera. Antingen har man ingen laddning kvar i batteriet eller så har reservkraften i mobilmasterna tagit slut. Det första kan man lätt åtgärda genom att köpa en så kallad batteribank, som kan ladda mobilen vid ett strömavbrott. Det andra är lite svårare att göra något åt. Är det strömavbrott kommer inte någon form av fast uppkoppling att fungera heller. Något som kan fungera är att t.ex ha ett Net1-abonnemang som använder en annan mobil teknik och som har längre mellan masterna, vilket i teorin ökar chansen att det finns ström vid masten. Men detta är teoretiskt och i praktiken dyrt, då man får sitta med ett extra abonnemang. I värsta fall får man ta bilen och åka till en annan ort och hoppas att de har el. Då kan man ju passa på att ladda mobilen i bilen, om man har en billaddare.

Annat som kan vara värt att tänka på är att det också kommer att vara strömavbrott på den lokala pizzerian, så mat måste kunna ordnas på annat sätt än på spisen, micron eller via hemkörning. Tänk också på att vatten kan vara klokt att tappa upp i några PET-flaskor om det skulle bli problem med vattenförsörjningen. Just nu pekar de flesta prognoser på att elen kommer tillbaka under kvällen så några större problem lär inte uppstå för de flesta. Dessutom är det ju någorlunda varmt ute och ingen lär frysa trots att uppvärmning inte fungerar.

För er som är drabbade, passa på att ta lärdom och åtgärda de mest uppenbara bristerna. Elavbrott kommer att ske igen. Kanske läge att läsa Prepping – En sund nybörjar guide?

En reaktion till “Det blåser lite

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑