Vinterförberedelser

Nu är snart vintern här och det kan vara klokt att se över vissa delar lite extra för att inte hamna i en situation där du kommer att frysa i onödan. Vissa grundläggande förberedelser är kloka vare sig du är en så kallad prepper eller inte. Ingen vill ju frysa i onödan. Nedan är inte skrivet i en prioriteringsordning.

Täta
Kontrollera tätningslister i fönster och dörrar. Är de dåliga (torra, trasiga) bör de bytas. Saknas det tätningslister är det hög tid att sätta dit. Täta fönster och dörrar minskar risken för värmeläckage och gör att ditt hem kommer att hålla värmen bättre. Om inget annat så har du sänkt dina värmekostnader med några kronor.

Kompletterande värmekälla
Var inte helt beroende av en värmekälla som kräver el för att fungera. Alla vattenburna värmesystem kräver el och självklart också direktverkande el (el-radiatorer/el-element). Även luftvärmepump, värmeväxlare och bergvärme kräver elektricitet.

En kompletterande värmekälla behöver inte nödvändigtvis vara komplicerad, det kan räcka med ett lager värmeljus om man planerar hålla sig till ett rum under t.ex ett strömavbrott. Ett annat alternativ är en fotogenvärmare, som jag skrivit om tidigare. Har man turen att ha en eldstad (godkänd för användning) av något slag bör du se över vedlagren.
Jag skulle också rekommendera att ha några extra filtar och i bästa fall sovsäckar till alla i familjen.

Övrig utrustning för hemmet
Se över att du har en varm vinterjacka, långkalsonger/underställ, raggsockor, vantar, mössor, varma tröjor och hela varma vinterkängor. Kanske kan det till och med vara läge att ha en extra uppsättning av det nyss nämnda. Skulle något gå sönder kanske det inte är möjligt att skaffa nytt direkt. Se även till att ha ficklampor och batterier. Vinter innebär inte bara kyla utan också mörker. Tänk även på att kontrollera så att utrustning för snöröjning finns lätt till hands.

Utrustning för bilen
Pendlar du med bil till jobbet är det klokt att göra en god översyn av denna redan nu. Se till att olja, glykol, belysning etc är i ordning. Kontrollera om vinterdäcken behöver bytas.

Sedan skulle jag rekommendera att ha en liten snöskyffel, filt, extra handskar och mössa samt något att dricka och äta i bilen. Att bli stående vid en trafikolycka när första snön och halkan kommit är aldrig roligt och det kan ta lång tid innan trafiken börjar röra på sig. Vid ett sådant läge kan du inte ha motorn igång för att ge dig värme. Tomgångskörning kommer att sluka ditt bränsle fort. Det finns åtskilliga exempel på långa stopp i trafiken på vintern där förare låtit bilarna stå på tomgång för att sedan inte kunna ta sig där ifrån på grund av att bränslet tagit slut. Därför är det bättre att kunna värma sig under en filt eller likande och låta motorn vara avstängd.

Utrustning för kollektivt pendlande
Om du pendlar med buss eller tåg är det klokt att alltid klä sig varmt. Det är alltid lättare att ta av sig en jacka om man blir varm än att försöka hålla värmen utan om du blir kall. Skulle tåget eller bussen stanna är det inte säkert att värmen kommer att fungera. Se därför till att ha med en kompakt värmefilt i väskan, ett par extra vantar och mössa. Det väger nästan ingenting men är ovärderliga när de väl behövs. Ett tips kan vara att också ha med något extra att äta och dricka i väskan.

Ovan är alltså ingen raketforskning utan bara sunt förnuft, men det är lätt att glömma när allt bara fungerar.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑