Vattenrening, #LifeStraw

Idag fick jag hem min försändelse med LifeStraw. Dessa enkla, men effektiva, ”sugrör” kan rena upp till 1000 liter vatten från bakterier, parasiter och smuts-partiklar. De gör så utan kemikalier, utan använder ett fibermembran som på renar vattnet genom röret. Ni kan själva läsa mer på tillverkarens hemsida. Även om denna produkt egentligen är riktad till fattiga delar av världen där rent vatten är en bristvara, så har den även utmärkta egenskaper för användning vid en nödsituation här i Svedala.

I och med att ett enda rör kan rena 1000 liter vatten kan det i teorin förse en person med rent vatten i lite mer än ett år. Bara att stoppa ner röret i vattnet och dricka. En annan fördel är att det är lätt och kompakt vilket gör att ett kommer att hamna i min Get Home Bag. Resten kommer att hamna i förrådet med all annan utrustning här hemma.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vattengenomströmningen är god nog för att kunna dricka obehindrat. Motståndet i filtren är inte större än att även ett mindre barn kan dricka ur det. Dock får man suga lite hårdare än ur ett vanligt sugrör. För att göra rent filtret gör man bara tvärt om mot när man dricker, man blåser ut. Nu har jag inte provat att dricka annat än kranvatten, men självklart ska jag ta det med nästa gång jag går ut i skogen för att prova det under mer realistiska förhållanden. Att prova all utrustning är trots allt det enda sättet att lära sig om hur de fungerar, eventuella begränsningar eller andra sidoeffekter.

Det finns en handfull återförsäljare av LifeStraw i Sverige, bara att söka på Google. Tänker inte ge någon gratisreklam idag. Priset varierar lite, men ett LifeStraw kostar mellan 250-300 kronor. Personligen anser jag det vara en väldigt billig försäkring.

3 reaktioner till “Vattenrening, #LifeStraw

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑