Skånsk nödmat när den är som bäst #prepperSE

Efter jag testat nödkakorna NRG-5 dök det upp ett meddelande från Niklas Wibom (@PrepperLimhamn) att han minsann hade något som var betydligt bättre än torra kakor. ”Upp till bevis” svarade jag och någon vecka senare landade ett paket i brevlådan med fyra vakuumförpackade godsaker. Två stycken kladdkakor (en glutenfri och baserad på mjöl), en förpackning med äppelkräm och en syltkaka. Nu kanske detta inte är att klassa som mat, utan mer som fika, men det spelar egentligen inte så stor roll när varje kalori är värdefull.

Förpackningarna är transparenta på ena sidan så man lätt ser innehållet i påsarna. De är också lätta att öppna utan verktyg tack vare en färdig rivkant. Som tur var valde jag att prova dessa innan jag åt kvällsmat, för när det bara var tomma förpackningar kvar var jag proppmätt. Nu är kanske inte tanken att man ska äta sig mätt på kakor, men innehållet var otroligt mättande.Svaret på varför finns att finna på kladdkakans innehållsförteckning. En påsen innehåller minst 420 kalorier. Jag satte i mig två – plus äppelkrämen och en syltkaka.

Nu var det inte särskilt svårt att äta upp något av det jag fått då det allt smakade ljuvligt gott. Kladdkakorna hade både den där härligt kladdiga konsistensen och smakade precis så som en god kladdkaka ska smaka. Äppelkrämen var uppfriskande syrlig och inte alls så söt som jag hade föreställt mig, vilket jag personligen uppskattade. Att ha denna kräm på exempelvis en gröt under ett SHTF lär vara en rejäl moralhöjare. Syltkakan var den jag var mest skeptisk till när jag öppnade. Min egen erfarenhet av sådana kakor är att de oftast är torra och smaklösa. Denna var allt annat än så. Degen var frasig och saftig, sylten smakade sylt och inte socker och jag hade gärna ätit både en och två till.

Vad gäller hållbarheten så har jag av förklarliga skäl inte kunnat testa den. Niklas ger två års garanti på allt och fem år på kex och skorpor. Ligger de bara mörkt och svalt har jag ingen som helst anledning att tro att detta inte skulle stämma.

Även om man inte ska äta sig mätt på kakor så är detta produkter som är utmärkta moralhöjare. De är otroligt goda och ger ett extra tillskott av kalorier. Har man barn eller ungdomar som kanske är petiga med maten kan detta vara ett sätt att få i dom lite mer energi, men även för oss andra så lär det vara guld värt att kunna ta en kaka eller två till kaffet efter en eftermiddag av vedklyvning, ogräsrensning eller zombieattacker.

Information om hur du beställer hittar du på denna sida.

3 reaktioner till “Skånsk nödmat när den är som bäst #prepperSE

 1. Hej! Det här har ingenting med inlägget att göra men jag skulle behöva ställa en fråga. Jag är hyfsat ny på det här med preppning men har börjat så smått, försöker börja med det viktigaste. Jag har stött på lite olika listor som säger att man bör ha en ”gammeldags transistorradio”, men jag undrar om du vet ifall det funkar (eller varför det inte funkar) med en radio man har i mobilen? Jag testade den utan wifi eller mobilt internet påslaget och det funkade bra med hörlurar som antenn. Problemet skulle väl i så fall vara att det är svårare att ladda mobilen (en smartphone) än en radio, men jag funderar om jag kan bortprioritera transistorradion nu i början av min preppning. Jag har dessutom laddade powerbanks och en dynamo som jag kan ladda dessa med i ett senare skede. Men jag vill inte stå där utan fungerande radio om elnätet ligger nere.
  Det blev många ord i min fråga så TLDR; Vet du om radion i en smartphone fungerar om elnätet ligger nere?
  Tack för en bra blogg, jag läser alltid litegrann som kvällsrutin innan jag går och lägger mig 🙂
  MVH
  V

 2. Har du en inbyggd FM-radio i mobilen finns det egentligen ingen anledning att ha en separat FM-radio annat än som en backup ifall mobilen skulle gå sönder. Har själv en Nokia som extramobil med just inbyggd FM-radio som fungerar fint att använda så länge hörlurarna är inkopplade.
  Lycka till med perppandet och tack för att du läser!

 3. Bra tips med maten ! Har köpt Kladdkakor och hans goda Kanelbulleskorpor innan och utan tvekan måste jag beställa mer nu efter ditt inlägg 🙂

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑