Observationer och lärdomar från BOL #prepperSE

Helgen som gått har jag ensam tillbringat i BOL Norr. Jag är i och för sig fortfarande kvar här uppe i skrivandets stund och har ännu inte riktigt bestämt när jag tänker åka söder ut igen. Det har varit mycket problem med dricksvattnet i olika delar av Sverige de senaste dagarna och det känns som att här uppe har jag i alla fall inte det bekymret då jag har egen brunn.

Varje gång jag är här ser jag det som en möjlighet att testa leva off-the-grid och de olika aspekterna av det. Dessutom är det ett bra tillfälle att rätta till tillkortakommanden och brister i min egen beredskap. Alla förutsättningarna finns, det mesta handlar om min egen kunskap.

En sak som slår mig är hur ovan jag är att behöva planera matlagning. Med vedspis som primär tillagningsmöjlighet får jag räkna med att det tar 30 minuter för att ens få något som liknar varmt nog att påbörja tillagning av mat. Dessutom ställer det krav på att det faktiskt finns färdig, torr ved som är intagen.

På tal om värme har jag också lärt mig hur lätt det är att få en jämn rumstemperatur vid eldning. Det är lätt att elda på som tusan när det börjar bli kallt inne, för att några timmar senare svettas. Man måste lära sig vad som är lagom och detta tar tid. Det finns inga termostater som automatiskt ser till att hålla en behaglig inomhusmiljö. Att gå omkring inne i t-shirt är inte alltid ett alternativ, utan varma kläder kan vara nödvändigt även inomhus.

Är man ensam blir det också tydligt att det är ett ständigt passande på elden då den måste förses med mer ved. Lika så blir det väldigt tydligt när man vaknar och elden för länge sedan slocknat. Det är bara att gå upp, frysa och tända brasan på nytt. Särskilt om man vill ha sitt morgonkaffe eller något annat varmt till frukost.

Ved är något som går åt i oroväckande mängd. Den som tror att det bara är gå ut i skogen och hugga ner några träd kommer få sig ett kallt och bryskt uppvaknande. Att fälla ett träd är egentligen det lätta. Värre är att kvista av stocken. Än värre är att släpa stocken/delarna. Sedan bör allt torka innan klyvning, för att sedan staplas. Detta är tungt arbete. Har man inte förberett sig för vintern kommer det bli mycket obehagligt.

Vad gäller vatten kan jag bara åter igen konstatera att vatten är tungt att bära. Min brunn ligger cirka 30 meter från storstugan. Ändå är det väldigt stor skillnad på att släpa in en hink/dunk mot att vrida på en kran. Detta är också ett moment som kräver viss planering.

Att uträtta sina behov kan vara en anledning till obehag. Särskilt mitt i natten eller på vintern om man måste gå till ett uthus eller bara gå ut och ”slå en drill”.

Till sist. Mörker. Aldrig har jag sett så många stjärnor på himlen. Det finns nästan ingen ljusförorening från städer. Detta kommer att gälla vid ett större strömavbrott också. Detta betyder också att det är väldigt svårt att se sina omgivningar på natten, innan ögonen anpassat sig.

Allt ovan är mest lösryckta observationer och sådant som blir väldigt tydligt när jag lever uppe i BOL Norr. Ta det för vad det är, men jag kan konstatera att vid en bug-out eller i en framtid off-the-grid kommer det inte finnas brist på arbete.

9 reaktioner till “Observationer och lärdomar från BOL #prepperSE

 1. Nyttiga erfarenheter!
  Vedeldning är mycket arbete, hela året. Och som du är inne på, det krävs mycket mer ved än man tror för att hålla varmt, speciellt om man inte har modern vedpanna, acktankar och vattenburen värme. Har man det så kan det räcka med en redig brasa en gång per dygn i ett vettigt system. Men det krävs några kubik vatten för att nå dit och många tusenlappar i investeringar om man bara har öppna eldstäder från början.
  När vi hade ved som primär värmekälla så kapade och klöv vi stockarna så snart snön smält bort och sedan travade vi cirka 30kbm per år som var förbrukningen då. Var man inte klar med travningen innan midsommar så hade man fuktig ved med sämre värmeutbyte hela vintern, vilket ökade på förbrukningen en del…
  Att leva så som du gör i BOL Norr är ett heltidsjobb 😉

 2. ”…Sedan bör allt torka innan klyvning, för att sedan staplas.”
  Klyv veden medan den är färsk så spar du en massa kraft och veden torkar dessutom snabbare.

 3. Jag hämtar mitt vatten i dunkar och drar hem dem sommar som vintertid
  på en pulka. Klyver också färsk ved och staplar den sedan.

 4. Kom på en sak till ang elda i kaminen.
  För länge sedan kunde jag inte hålla mig utan lade på ett par vedklampar
  till när jag ändå var på gång. Nu tänker jag: Hmmmm minns hur det var
  förra gången när du fick öppna dörren för det var 27 grader inomhus.
  Sparat mycket ved på det sättet 🙂

 5. …det bästa är ju att veden värmer så många gånger, först en gång när du fäller trädet, sedan när det ska klyvas och sedan när den eldas 🙂

 6. Kan väl komma med två boktips i sammanhanget, Lars Myttings Ved och Yngve Ryds Eld. Mycket läsvärda bägge två.

 7. Slutsats man kan dra är med andra ord att det är smart bunkra så man har 1-2 årsförbrukning ved på lager. För länge vill man ju inte heller ha det liggande. I och med att jag själv bor där jag tänkt stanna vid kris så kan jag nog lagra så mycket ved för jämnan så att det vid ev SHTF skulle gå ha uppvärmning och matlagning för 1 år, vilket är ca 3 års eldning i normal förbrukning nu när man lagar mat utan ved och mest tillskottsvärmer med veden. Lagrar man dessutom motorsåg med bränsle och tillbehör så kan man ju fixa relativt mycket ved initialt utan att arbeta ihjäl sig.

 8. Har levt detta i drygt 40 år å det känns som att
  det tar minst 10 år att få in flyt å tänka på allt för att undvika onödiga trubbel

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑