Om du blir sjuk vid ett SHTF #prepperSE

Min senaste sjukhusvistelse fick mig att verkligen tänka till vad gäller sårbarhet och utsatthet vid ett SHTF. I mina tankar och scenarier är jag alltid frisk, mätt, torr och varm. Den utgångspunkten är såklart helt orimlig, men eftersom jag är det nu faller jag i fällan att förutsätta att så även skulle vara fallet vid ett SHTF. Nu har jag börja försöka modellera scenarier där jag, någon annan i min närhet eller fler blir sjuka eller får en nedsatt förmåga av olika anledningar.

Det krävs inte mycket för att vi ska tappa i prestanda (eller vad vi ska kalla det). En kombination av små saker kan få större påverkan på vårt allmäntillstånd än vi kanske vill medge eller ana. Betänk följande. SHTF och det har gått två veckor. Mat, vatten och värme är ännu inte ett problem. Lagren räcker gott och väl. Det finns inga indikationer på att läget ska normaliseras inom överskådlig tid. Du börjar känna dig lite hängig och näsan börjar rinna. Nästa dag känner du hur du börjar svettas och frysa om vart annat. Feber. Inte hög, men ändå. Det blir svårare och svårare att utföra de mest basala uppgifter som att hämta vatten, laga mat och hålla värmekällan igång. Varje moment känns som ett halvt maratonlopp och dränerar dig på den lilla energi du har i kroppen.

Är du nu själv är du fruktansvärt utsatt, även om det nu inte finns risk för ett yttre hot. Sjukvården fungerar inte och du har ändå inga sätt att kommunicera med den. Tanken på att ge sig ut och försöka hitta hjälp känns övermäktig. Har man tur går febern ner av sig själv efter ett par dagar, kanske har du febernedsättande medicin som lindrar. Faktum kvarstår att du under kanske 3-4 dagar är nedsatt. Nu är ju en vanlig influensa något som inte är särskilt farligt, men under ett SHTF och ensam blir situationen ändå mycket mer allvarlig.

Är man fler blir det genast mycket lättare. Även om de som inte är sjuka får dra ett större lass så kommer du troligtvis att i lugn och ro kunna vila dig, få vätska och mat serverad, kanske lite omtanke och på så sett snabbare och säkrare kunna återhämta dig. Om omvärlden är orolig kommer det åtminstone att finnas någon eller några som kan hålla vakt.

Det finns så klart mycket mer allvarliga hot än en vanlig influensa vid ett SHTF. Bristande sanitet och spridning av bakterier och virus är ett långt mer större hot. Även om du/ni har god sanitet ökar ändå risken då det är vanskligt att förutsätta att alla människor kommer att ha en plan för hur de ska hantera avfall, avföring eller i värsta fall döda kroppar.

Personligen har det varit väldigt värdefullt att ta med sjukdom som en parameter vid mina scenarion. Det är naivt att tro att alla alltid kommer att vara friska och i tipp-topp kondition. Ju längre tiden går, ju sämre blir oddsen. Eftersom det är jag som har koll på alla prepps i min ”krets” så inser jag värdet av kunskapsspridning. Detta är något som jag omgående tänker börja åtgärda. Som första del kommer jag att skriva en väldigt enkel ”manual” över vad som finns, vart det finns och hur det används.

Kommentarsfunktionen är stängd.

Drivs med WordPress | Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑